اخبار

تشریح ظرفیت‌های مشاغل خانگی در خوزستان

خوزستان

۱۳۹۹/۱۱/۰۵

متن کامل خبر

معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) خوزستان زمینه‌ها و ظرفیت‌های مشاغل خانگی در مناطق مختلف استان را تشریح کرد.


به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی، حسین وطن پرست در زمینه ظرفیت‌ها و زمینه‌های شغلی خانگی استان خوزستان که قابلیت توسعه بازار در سطح منطقه و در سطح ملی را دارند، اظهار کرد: در مناطق شمال و شمال شرق استان می‌توان به ظرفیت‌هایی همچون قالی بافی، سجاده بافی، کپوبافی، چوقابافی، نخ ریسی و تولیدات دامی اشاره کرد.


وی افزود: مناطق جنوبی استان در زمینه فعالیت‌های شیلاتی، تولیدات دامی، حصیر بافی، عبابافی، توربافی،گرگور بافی و مناطق مرکزی استان نیز در زمینه فعالیت‌های فرهنگی و هنری و تولیدی (صنعت و خدمات) دارای ظرفیت‌های مناسب و خوبی در سطح ملی و منطقه‌ای هستند.


وطن پرست به عوامل موثر در توسعه مشاغل خانگی استان خوزستان اشاره و خاطرنشان کرد: بسترسازی لازم جهت دسترسی سریع و آسان به آموزش‌های فنی و حرفه‌ای با تاکید بر آموزش‌های بازار محور (توسعه آموزش‌های مجازی و غیر حضوری با عنایت به محدودیت‌های ایاب و ذهاب زنان سرپرست خانوار)، ایجاد مجاری ویژه جهت پرداخت تسهیلات قرض الحسنه اشتغال به زنان سرپرست خانوار و خودسرپرست، ایجاد و تاسیس صندوق ضمانت اشتغال زنان، برگزاری جشنواره‌های خاص جهت تجلیل از زنان موفق به منظور معرفی الگوهای موفق و ایجاد انگیزه جهت ارتقای دانش و سواد در بین زنان سرپرست خانوار از جمله موارد موثر در توسعه کسب و کار خانگی هستند.


وی، تغییر نگرش در مورد زنان سرپرست خانوار و تقویت روحیه خودباوری به جای نگاه ترحم آمیز، آموزش مهارت‌های زندگی برای مواجهه با بحران‌های زندگی، اتخاذ تصمیمات لازم جهت جلوگیری ازموازی کاری های دستگاه های اجرایی (حمایتی و خدماتی)، ایجاد زمینه مشارکت اجتماعی از طریق شرکت در گروه‌های همیار تعاونی‌ها، گسترش پوشش بیمه‌ای (اجتماعی، زندگی، سرمایه و..)، اختصاص بازارچه‌های خوداشتغالی دائمی برای عرضه و فروش محصولات تولیدی مددجویان، عمل به تکالیف قانونی از سوی برخی از دستگاه‌ها نظیر شهرداری‌ها (قانون بهبود فضای کسب و کار مصوب سال 90) را از دیگر موارد موثر در توسعه مشاغل خانگی استان خوزستان عنوان کرد.


وطن پرست ادامه داد: در راستای توسعه این نوع کسب و کار خانگی می‌توان با ایجاد بازارهای تضمینی برای خرید محصولات تولیدی به بازاریابی و فروش صاحبان مشاغل کمک کرد. همچنین تسهیل در صدور مجوزها به ویژه مشاغل زیربخش صنایع غذایی، اتصال مشاغل خانگی به برندهای معروف (مشاغل صنایع غذایی و پوشاک)، کمک به کارآفرینان در تهیه و تامین مواد اولیه و ملزومات مورد نیاز اجرای طرح‌های اشتغالزا و توجه به مسائل فرهنگی استان و انتخاب مشاغل متناسب با خرده فرهنگ‌های مناطق و اقوام مختلف استان از دیگر موارد مورد نیاز برای توسعه کسب‌ و کارهای خانگی است.


معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) خوزستان در ادامه وضعیت استان از لحاظ توسعه مشاغل خانگی را در حد متوسط خواند و گفت: موازی کاری بین دستگاه‌ها، عدم انسجام و یکپارچگی در مدیریت و تصمیم‌گیری مسائل مربوط به طرح‌های مشاغل خانگی، پیچیدگی و موانع فراوان در صدور مجوز توسط دستگاه‌های زیربط به ویژه مشاغل زیربخش صنایع غذایی و عدم همراهی شهرداری‌ها در اقدام به تکالیف قانونی مشخص شده در قانون بهبود فضای کسب و کار (ماده 17) از جمله علل عدم توسعه کسب و کارهای خانگی در استان است.


وی عنوان کرد: از دیگر دلایل عدم توسعه مشاغل خانگی استان می‌توان به بحث مشکلات متعدد بازاریابی و فروش محصول تولیدی، عدم اتصال مشاغل خانگی به صنایع بالادستی، عدم تکمیل زنجیره تولید و ارزش، نقص در شبکه سازی، عدم توسعه مشاغل متناسب با ظرفیت و مزیت‌های استان (نادیده گرفتن مزیت‌های نسبی استان نظیر پوشاک، صنایع دستی، قالی بافی و...) و عدم استقبال و حمایت کارآفرینان حرفه‌ای موفق از مداخله در توسعه مشاغل خانگی به عنوان پشتیبان اشاره کنیم.


وطن پرست با اشاره به تاثیر قوانین و مقررات موجود بر توسعه مشاغل خانگی در استان اظهار کرد: خلاهای موجود در قانون فعلی حمایت از مشاغل خانگی و مقررات سختگیرانه برخی از نهادها مانع اساسی در جهت توسعه مطلوب مشاغل خانگی استان شده است؛ مطمئنا تسهیل در مقررات یا وضع قوانین حمایتی اثربخش، نقش تاثیرگذاری در توسعه کمی و کیفی مشاغل خانگی خواهد داشت.


وی در خصوص اولویت‌بندی اقدامات حمایتی در راستای توسعه مشاغل خانگی شامل اعطای تسهیلات، آموزش و توانمندسازی، ایجاد شبکه کسب وکار، حمایت از پیشران‌ها و توجه به بازاریابی و فروش محصولات اظهار کرد: اگر بخواهیم این اقدامات را به لحاظ اهمیت اولویت‌بندی کنیم، ایجاد شبکه کسب و کار در اولویت و اهمیت یکم قرار دارد و بقیه اقدامات شامل آموزش و توانمندسازی، حمایت از پیشران‌ها، توجه به بازاریابی و فروش محصولات و در نهایت اعطای تسهیلات به ترتیب در اولویت‌های بعدی قرار می‌گیرند.


معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) خوزستان در خصوص مهمترین فرصت‌ها و ظرفیت‌های مشاغل خانگی در استان بیان کرد: از مهمترین ظرفیت‌های مشاغل خانگی در استان به ترتیب اولویت، می‌توان فرش دستباف، صنایع دستی، فعالیت‌های فرهنگی و هنری، تولیدات دامی، شیلات، صنایع تبدیلی تکمیلی کشاورزی، عشایری، امور تولیدات گیاهی و تولیدی (صنعت و خدمات) را نام برد.


وطن پرست در ادامه عدم توان کافی در اداره کسب و کار به ویژه ضعف در مدیریت فروش و بازاریابی، عدم تمایل به کارگروهی جهت ایجاد و توسعه شبکه‌ها و خوشه‌های کسب وکار، دانش و کم سوادی متقاضیان، ضعف در فرهنگ کارآفرینی و پایین بودن روحیه خودباوری، الزامات رسیدگی به سایر امورات زندگی نظیر تربیت فرزندان در کنار اشتغال و مشکلات تامین ضمانت تسهیلات را از عمده نقاط ضعف متقاضیان راه‌اندازی کسب وکار خانگی در استان عنوان کرد.


وی در زمینه مهمترین مشکلات توسعه مشاغل خانگی در استان خوزستان اظهار کرد: موازی کاری بین دستگاه‌ها، عدم انسجام و یکپارچگی در مدیریت و تصمیم‌گیری مسائل مربوط به طرح‌های مشاغل خانگی، پیچیدگی و سختی‌های زیاد در صدور مجوز توسط دستگاه‌های زیربط به ویژه مشاغل زیربخش صنایع غذایی، مشکلات متعدد بازاریابی و فروش محصول تولیدی، عدم اتصال مشاغل و عدم تکمیل زنجیره تولید و ارزش، عدم استقبال کارافرینان حرفه‌ای موفق از ورود به عرصه مشاغل خانگی به عنوان پشتیبان، مشکلات تامین ضمانت تسهیلات، ضعف در فرهنگ کارآفرینی و پایین بودن روحیه خودباوری و عدم تمایل به کارگروهی جهت ایجاد و توسعه شبکه‌ها و خوشه‌های کسب وکار از مهمترین مشکلات در راستای توسعه مشاغل خانگی است.


معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) خوزستان در خصوص الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی که با هدف ایجاد شغل خانگی برای 54 هزار و 300 نفر با کارفرمایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به صورت همزمان در سراسر کشور توسط جهاددانشگاهی در حال اجرا است، تا چه اندازه می‌تواند در توسعه مشاغل خانگی در استان خوزستان موثر باشد؟ گفت: اجرای طرح جدید، به دلیل زمینه‌سازی برای ایجاد یک مدیربت واحد جهت تصمیم‌سازی، تصمیم‌گیری و برخورداری از پشتوانه علمی، در صورت همراهی همه ذینفعان، می‌تواند به الگوی موفقی تبدیل شود.


وطن پرست در زمینه اینکه چه مشاغل خانگی مناسب فارغ التحصیلان و دانش آموختگان دانشگاه‌ها است، تصریح کرد: استارتاپ‌های تولید محتوا، مشاغل فناوری اطلاعات (IT و IC)، کسب و کارهای اینترنتی، طراحی مد و لباس، هوشمندسازی مشاغل، فعالیت‌های فرهنگی و هنری، گرافیک و صنایع دستی از جمله مشاغل مناسب فارغ التحصیلان و دانش آموختگان دانشگاهی در استان است.


وی درباره مشاغل خانگی مناسب زنان گفت: فعالیت‌های فرهنگی و هنری، گرافیک، صنایع دستی، قالی بافی، کسب و کارهای اینترنتی، طراحی مد و لباس و صنایع غذایی مشاغل مناسب و بهتری برای زنان هستند.


به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی، این طرح با ظرفیت ایجاد شغل برای 54 هزار و 300 نفر در 31 استان کشور از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به ‌عنوان کارفرما به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاددانشگاهی خوزستان نیز با ظرفیت 2500 نفر مجری این طرح در استان است.