عامل توسعه شبکه دستبافتههای داری و دستگاهی طرح الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی خراسان رضوی اعلام کرد که الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی، گامی به سوی اشتغال پایدار است.
عبدالله احراری در گفتوگو با ایسنا منطقه خراسان، در خصوص الگو نوین توسعه مشاغل خانگی بیان کرد: هدف از اجرای این طرح اشتغال پایدار و توسعه مشاغل خانگی است. کارفرما این طرح وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی و مجری این طرح نیز سازمان تجاریسازی فناوری و اشتغال جهاد دانشگاهی می باشد.
وی در رابطه با وجه تمایز این طرح با طرحهای دیگر مطرح کرد: در طرحهای مشابه، اعطا وام به افراد سبب بدهکاری آنان میشوند اما در این طرح در هر استان افراد واجد الشرایط وام به اداره کار،تعاون و رفاه اجتماعی استان معرفی می شوند و واحدستفا جهاد دانشگاهی به عنوان مجری طرح با همکاری اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی نقش نظارتی، حمایتی و مشاوره ای دارد و در جهت توانمندسازی و توسعه بازار فروش تولیدات خانگی در کنار متقاضیان گام برمی دارد.
احراری در خصوص ویژگی متقاضیان منتخب در این طرح گفت: کسانی که در این طرح ثبتنام کردهاند شامل دو گروه پشتیبان و مستقل هستند و منظور از پشتیبان کسانی هستند حداقل ۲ نفر نیروی کار داشته و نهادههای تولیدی خود را در اختیار مستقلین قرار داده و محصول تولید شده را از از آنان تحویل و به بازار عرضه میکنند.
وی اضافه کرد: حدود دو هزار و 737 نفر در بخش دستبافتههای داری و دستگاهی ثبت نام کرده و سایر متقاضیان در رسته هایی همچون پوشاک، بستهبندی زعفران و زرشک، گل وگیاه، چرم دستدوز، زیور آلات و تراش سنگهای قیمتی و... ثبت نام نموده اند، شبکه شبکه دستبافتههای داری و دستگاهی شامل رستههایی همچون قالیبافی، پتهدوزی، زیلو و پلاسبافی، گبه، نمدمالی، ابریشمبافی، فرت، جاجیم، گلیم و تابلو فرش است.
عامل توسعه شبکه دستبافتههای داری و دستگاهی خراسان رضوی گفت: این طرح شامل سه فاز است در فاز اول به بررسی، شناسایی و اولویت بندی مزیتها و هماهنگیهای اولیه پرداخته میشود فاز دوم مربوط به توانمند سازی است و فاز سوم اتصال به بازار است که شبکه دستبافتههای داری ودستگاهی در حال حاضر در مرحله اتصال به بازار می باشد.
احراری عنوان کرد: در گذشته کشور ما صادر کننده ابریشم بوده اما اکنون از 600 تن ابریشم مورد نیاز کشور ما 100 تن را تولید و 500 تن از خارج از کشور وارد میشود اما با تشکیل این شبکه، شاهد افزایش تولید پیله ابریشم توسط پرورشدهندگان عضو شبکه و افزایش چشمگیر درآمد روستائیان خواهیم بود.
وی تشریح کرد: از کارهای دیگری که در این شبکه صورت میگیرد حل مشکلات تولید کنندگان است. مشکل عمده تولیدکنندگان بحث فروش محصول است ما فروش 100 درصد را تضمین کرده ایم و در بحث تامین مواد اولیه نیز به دو روش به آنان کمک میکنیم اول خرید به صورت کلی و دوم حذف دلالان غیر ضروری است.
احراری گفت: در تمام دستبافتهها چند پارامتر تعیین کننده است که شامل رنگ، طرح، سایز، مواد اولیه، برند و در آخر کیفیت بافت مورد توجه است، از این رو در خصوص ارتقا کیفیت ودانش فنی و کیفی در این شبکه بازنگریهایی در زمینه مواد اولیه، طرح ، نقشه و سایز صورت گرفته است، همچنین از اقدامات دیگر این شبکه برندسازی است، به این صورت که هر محصول با وجود پراکندگی آن در شهرستانهای مختلف با داشتن ویژگی منحصر به فرد خود میتواند تبدیل به برندی مستقل شود.
وی در بحث متصل کردن تولیدکنندگان به بازار فروش خاطرنشان کرد: در این شبکه نیاز بازار توسط اعضا شبکه شناسایی و به تولیدکنندگان منتقل میشود تا متناسب با نیاز بازار تولید کنند. عامل توسعه شبکه دستبافتههای داری و دستگاهی خراسان رضوی تصریح کرد: اگر تولیدکنندگان مطابق با نیاز بازار تولید داشته باشند، در بحث فروش مشکلی نخواهند داشت و نکته دیگر این است که توصیه من به تولیدکنندگان این است که تولید تابلو فرش را فقط با سفارش انجام دهند و از تولید فلهای آن مطلقا اجتناب کنند.
احراری در خصوص مشتریان خارجی در زمینه فرش عنوان کرد: اولین کشور خریدار فرش ایران کشور آمریکا است و ما با شناسایی نیاز این کشور و اعلام آن به تولیدکنندگان اقدام به تولید فرش مورد نیاز این کشور میکنیم. همچنین این شبکه در حال تعامل و مذاکره با اتحادیه های فرش ایرانی در ژاپن و فعالین فرش ایرانی در بازار امریکا و اروپا جهت گرفتن سفارشات در مقیاس بالا و عقد قرارداد می باشد.
عامل توسعه شبکه دستبافتههای داری و دستگاهی خراسان رضوی در خصوص علت ارزشمندی فرشهای کهنه دستباف بیان کرد: اولین عامل رنگ است اگر فرش با رنگزاهای طبیعی رنگ شده باشد با پا خوردن رنگ آن شفاف تر میشود زیرا مواد رنگزا طبیعی پلیژنه هستند ولی مواد شیمیایی دارای یک ژن رنگی بوده و با نابودی آن بی رنگ خواهد شد ولی روناس دارای سه ژن رنگی است و یک ژن آلیزارین که نابود شود گارانسین در لایه بالایی قرار گرفته و هرگز شفافیت خود را از دست نخواهد داد.
احراری گفت: عامل دیگر پشم دست ریس است یعنی زمانی که فرش به کارخانه میرود دو اتفاق خواهد افتاد در حلاجی تمام الیاف میشکند یعنی طول الیاف کوتاه میشود و روغنی به آن زده میشود برای کاهش اصطحکاک پشم با دستگاه ریسندگی و این روغن سبب عدم جذب رنگ میشود و سوم بافت مناسب است.
وی اضافه کرد: چند عامل باعث کاهش سهم فرش دستباف ایران در بازار است. اصلیترین عامل عدم توجه به ذائقه مشتری است و عاملهای دیگری همچون کاربردی نشدن صنایع دستی، جایگزینی مواد اولیه نامرغوب به سبب ارزانتر بودن آن ، عدم نظارت بر رنگ و عدم تببین مزایای دستبافتههای داری و دستگاهی است.
سفارش 5500 متر فرش دستباف توسط شبکه دستبافتههای داری و دستگاهی خراسان رضوی
عامل توسعه شبکه دستبافته های داری و دستگاهی خراسان رضوی اظهار کرد: پس از چندین ماه فعالیت های عملیاتی و میدانی در خصوص توسعه بازار فرش و اشتغالزایی به دستاوردهایی نایل گشتهایم، یکی از اهم این دستاوردها سفارش ۵۵۰۰ متر فرش دستباف، گلیم و تابلو فرش میباشد، این شبکه با هدف توسعه بازار فروش، فرشهای دستباف اصیل ایرانی تولید شده در کارگاههای خانگی با تجار فرش تهران رایزنی نمونده و بر مبنای قرارداد منعقد شده بین پشتیبانان شهرستانی و تاجر فرش و بنده ۵۵۰۰ متر فرش سفارش داده شد.
وی ادامه داد: لازم به ذکر است که این سفارشها بسته به میزان توانمندیهای هریک از پشتیبانان شبکه، با نظارت نماینده شبکه دستبافتهها توزیع شده و بنابر این است که سفارشات طی یکسال اینده تحویل داده شود.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷