اخبار

گره هایی که گره گشایی می کند/ مرواربافی ملایر، از ظرفیت های قابل توسعه در حوزه مشاغل خانگی

همدان

۱۴۰۰/۰۱/۳۱

خلاصه خبر

به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی استان همدان به نقل از ایسنا، یکی از مرواربافان ملایری با اشاره به عدم نیاز به سرمایه اولیه بالا برای ورود به صنعت مروار بافی گفت: کارگاه های بزرگ با آموزش افراد علاقمند و سپس ثبت سفارش به آنها، زمینه اشتغالزایی برای بسیاری از زنان را به صورت مشاغل خانگی فراهم می کنند.


متن کامل خبر

فرآیند تولید مروار شامل آماده سازی ترکه ها یعنی جدا کردن گره ها، زواید و برگ های موجود در آنها به منظور صاف شدن سطح ترکه ها و سهولت بافت، دسته بندی ترکه ها بر حسب طول و قطر، پختن مروار در آب به مدت ۱۲ ساعت، جدا کردن پوست ترکه ها با دست و برش ترکه ها با ابزار چوب قاچ به سه یا چهار قسمت است. حالا مروار آماده بافتن به دست زنان و مردان چیره دستی است که با گره زدن و چیدن چوب، علاوه بر باز کردن گره زندگی خود، هنری خلق می کنند که به کالبد بی جان بسیاری از خانه ها، روح می دواند.

از بین ۲۰ رشته فعال در حوزه صنایع دستی در شهرستان ملایر، مرواربافی پس از مبل منبت، با اشتغال مستقیم بیش از ۱۰۰۰ نفر و فعالیت ۲۰ کارگاه، شاخص ترین صنعت در این شهرستان به حساب می آید.

 

مرواربافی مهمترین صنایع دستی شاخص در ملایر پس از مبل منبت

به گفته رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ملایر، ۱۰ هزار و ۸۰۰ نفر در این شهرستان در حوزه صنایع دستی فعال هستند که صنعت مبل منبت با اشتغال ۹۰۰۰ نفر یکی از مهمترین صنایع دستی و مرواربافی با اشتغال ۱۰۰۰ نفر، در جایگاه دوم صنایع دستی شاخص این شهرستان قرار گرفته است.

ابراهیم جلیلی در گفت وگو با ایسنا، مزیت مرواربافی نسبت به دیگر صنایع دستی مانند مبل منبت، قلم زنی، چرم، سفال و پیکر تراشی را در تولید مواد اولیه این صنعت در شهرستان می داند و ادامه می دهد: شهرستان ملایر با کشت مروار در روستاهای توچغاز، میوا، حرم آباد، داویجان و گوراب یکی از مهمترین تولیدکنندگان مواد اولیه مرواربافی در کشور است که علاوه بر تأمین مروار کارگاه های فعال شهرستان، مروار مورد نیاز کارگاه های سراسر کشور را تأمین می کند، پس در دسترس بودن مواد اولیه و ارزان قیمت بودن آن، یکی از مهمترین مزیت های این صنعت در شهرستان ملایر به حساب می آید.

 

سبدهای بافته شده از مروار؛ یکی از نیازهای بازار جهانی

به گفته رئیس اداره میراث فرهنگی ملایر، بازار فروش محصولات تولیدی حاصل از هنر دست مرواربافان هنرمند ایرانی، در بازارهای خارجی از رونق بسیاری برخوردار است و بسیاری از کشورها از جمله ایتالیا، ترکیه، آذربایجان و کشورهای عربی از خریداران پروپا قرص سبدهای بافته شده از مروار در ایران هستند یعنی برخلاف سایر فعالیت های اقتصادی، در این صنعت مشکل بازاریابی و فروش نداریم.

او به عدم نیاز به سرمایه اولیه بالا برای ورود به این صنعت اشاره و خاطرنشان می کند: کارگاه های بزرگ با آموزش افراد علاقمند و سپس ثبت سفارش به آنها، زمینه اشتغالزایی برای بسیاری از زنان را به صورت مشاغل خانگی فراهم می کنند، یعنی زنان می توانند بدون صرف هزینه، با یادگیری این هنر، علاوه بر رسیدگی به امور خانه داری، درآمدزایی برای خود داشته باشند.

لیلا حیدری یکی از فعالان حوزه مرواربافی است که از سال ۹۷ تاکنون برای بیش از ۱۰۰ نفر در شهر ازندریان و روستاهای الفاوت، بوربور، خردمند و علوی به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده و به بیش از ۱۵۰ نفر که شامل برخی از مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) نیز می شود، به صورت رایگان این هنر را آموزش داده است.

حیدری در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، مطرح می کند: در حال حاضر بخشی از سبدهای بافته شده با کمک واسطه به کشورهای عراق، دبی و لبنان صادر می شود و امیدوارم بتوانیم در آینده ای نزدیک محصولات خود را بدون هیچ واسطه ای صادر کنیم.

 

کمبود سرمایه ترمز توسعه کارگاه های مرواربافی را کشیده

او این را هم گفته که در حال حاضر کمبود سرمایه بزرگترین مانع پیش روی او برای گسترش کارگاه و افزایش نیروهای کار است. او که تاکنون با وجود سختی های دریافت وام و سنگ اندازی بانک ها برای جور کردن ضامن و دادن چک ضمانت، یکی دو باری موفق به اخذ تسهیلات از طریق اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شده، در حال حاضر با وجود درخواست هایی برای اخذ تسهیلات، تسهیلاتی به او تعلق نگرفته است.

متن کامل خبر در سایت ایسنا همدان به آدرس

 https://www.isna.ir/news/1400013017550/