اخبار

کارآفرینی روستایی با «موسیر»

تهران

۱۴۰۰/۰۲/۲۷

خلاصه خبر

در بین کارآفرینی در حوزه کسب و کار اشتغال روستایی با ایده‌هایی جدید از نقش مؤثری در توسعه روستاها برخوردار بوده و با این ایده‌های پولساز خلاقانه کارآفرینان، می‌توان روستاها را به سمت مهاجرت معکوس سوق داده و جوانان را از رؤیای جستجوی خوشبختی در زرق و برق شهرها رهانید و با دستان پرتلاش و فکرهای بلند جوانان روستا و حمایت مسئولان، آبادانی را بیش از پیش عرضه کرد. اگرچه ایده‌های پولساز در روستا بیشتر برای جوانان مطرح می‌شود اما هیچ محدودیتی برای افراد دیگر نیز ندارد و افراد با هر سن و سال و هر جنسیتی می‌توانند کارآفرینی روستایی را مبنای فعالیت اقتصادی خود قرار دهند. در بین کارآفرینان روستایی موفق، مردان و زنان بسیاری وجود دارند که توانسته ‌اند با تکیه بر دانش و علاقه خود تولیدی‌ های موفقی را راه ‌اندازی کرده و افراد زیادی را نیز در سود کار خود به صورت مستقیم یا غیرمستقیم سهیم کنند. معرفی کارآفرینان روستایی هم برای مردمی که در روستا زندگی می‌کنند و هم برای افرادی که در گذشته به شهرها مهاجرت کرده‌اند، می تواند فرصت‌ های بهتر شغلی فراهم آورد تا فعالیت مفیدتر با درآمد بالاتر انجام دهند و با پیشرفت جوامع و روش ‌های تولیدی و خدماتی برتر، فعالیت‌های بسیار متنوع ‌تری را آغاز کنند. یکی از کارآفرینان اسدآبادی از اهالی روستای حبشی واقع در بخش پیرسلمان است که از چند سال پیش با بازگشت به دیار خود و با شناسایی ظرفیت‌های روستا در حال حاضر برای ۵۰ نفر از روستائیان با راه اندازی فرآوری «موسیر» اشتغال ایجاد کرده است


متن کامل خبر

کارآفرینی روستایی با «موسیر»
انسان‌های کارآفرین با راهکارهای خلاقانه و کشف ایده‌های جدید و تازه موجب به‌وجود آمدن فرصت های جدید شغلی شده و می‌توانند با تشخیص زودهنگام فرصت‌ها جانی دوباره به مشاغلی که سال‌ها از به وجود آمدنشان گذشته است، بدهند.
در این بین کارآفرینی در حوزه کسب و کار اشتغال روستایی با ایده‌هایی جدید از نقش مؤثری در توسعه روستاها برخوردار بوده و با این ایده‌های پولساز خلاقانه کارآفرینان، می‌توان روستاها را به سمت مهاجرت معکوس سوق داده و جوانان را از رؤیای جستجوی خوشبختی در زرق و برق شهرها رهانید و با دستان پرتلاش و فکرهای بلند جوانان روستا و حمایت مسئولان، آبادانی را بیش از پیش عرضه کرد.
اگرچه ایده‌های پولساز در روستا بیشتر برای جوانان مطرح می‌شود اما هیچ محدودیتی برای افراد دیگر نیز ندارد و  افراد با هر سن و سال و هر جنسیتی می‌توانند کارآفرینی روستایی را مبنای فعالیت اقتصادی خود قرار دهند. در بین کارآفرینان روستایی موفق، مردان و زنان بسیاری وجود دارند که توانسته ‌اند با تکیه بر دانش و علاقه خود تولیدی‌ های موفقی را راه ‌اندازی کرده و افراد زیادی را نیز در سود کار خود به صورت مستقیم یا غیرمستقیم سهیم کنند.
معرفی کارآفرینان روستایی هم برای مردمی که در روستا زندگی می‌کنند و هم برای افرادی که در گذشته به شهرها مهاجرت کرده‌اند، می تواند فرصت‌ های بهتر شغلی فراهم آورد تا فعالیت مفیدتر با درآمد بالاتر انجام دهند و با پیشرفت جوامع و روش ‌های تولیدی و خدماتی برتر، فعالیت‌های بسیار متنوع ‌تری را آغاز کنند.
یکی از کارآفرینان اسدآبادی از اهالی روستای حبشی واقع در بخش پیرسلمان است که از چند سال پیش با بازگشت به دیار خود و با شناسایی ظرفیت‌های روستا در حال حاضر برای ۵۰ نفر از روستائیان با راه اندازی فرآوری «موسیر» اشتغال ایجاد کرده است.
هادی ربیعی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: به صورت تخصصی از چند سال پیش در کشت و تولید و فرآوری موسیر در روستای حبشی با همکاری خانواده خود و تعدادی از اهالی روستا مشغول هستم.
وی با بیان اینکه گیاه موسیر از گیاهان خودرو است که طی چند سال اخیر با توجه به شرایط اقلیمی، کشت آن توسط برخی کشاورزان با برنامه‌های آموزشی و ترویجی جهادکشاورزی در شهرستان به ویژه روستای حبشی حرکت چشمگیری داشته، گفت: روستای حبشی در شهرستان اسدآباد تنها روستایی است که به صورت گسترده در راستای فرآوری و به تازگی کشت موسیر فعالیت دارد.
وی با اشاره به اشتغالزایی برای ۵۰ نفر از اهالی روستای حبشی با راه اندازی فرآوری موسیر و شرکت تعاونی خود در زمینه موسیر افزود: در حال حاضر علاوه بر خانواده شش نفره خود، تعداد شش نیرو نیز به صورت روزانه و مستقیم و تعداد ۲۰ تا ۲۵ نفر نیز دو روز در هفته برای تولید و فرآوری محصول موسیر با ما فعالیت می کنند.
ربیعی بیان کرد: با راه اندازی این شرکت در حال حاضر علاوه بر استان های دیگر، به کشورهایی چون عراق، ترکیه و حوزه خلیج فارس بدون هیچ گونه واسطه به صورت مستقیم و از طریق واسطه نیز به کشورهای اروپایی و آمریکا موسیر فرآوری شده صادر می شود.
ربیعی با اشاره به اینکه ایجاد اشتغال پایدار در روستاها با توجه به شناخت ظرفیت های هر روستا از نقش مؤثری در ماندگاری جمعیت روستاها دارد و مسیر مهاجرت معکوس را هموار می سازد، خاطرنشان کرد: یکی از ابزارهای مهم برای برنامه ریزی و رسیدن به توسعه جوامع روستایی، کارآفرینی بوده و امروزه با توجه به مشکلات موجود در این جوامع، توجه و تأکید بر کارآفرینی روستایی اهمیت زیادی پیدا کرده چراکه کارآفرینی می تواند با ایجاد فرصت های جدید اشتغال و درآمد، نقش مؤثری در بهبود وضع اقتصادی و معیشتی روستاها داشته باشد.
این کارآفرین اسدآبادی با اشاره به راه اندازی شرکت فرآوری موسیر خود در روستای حبشی و اقدام به کاشت، تولید، فرآوری، گرانول و بسته بندی موسیر و نیز همکاری در بحث بازاریابی محصول موسیر اهالی روستا و صادرات آن به بازار بیان کرد: گرانول موسیر به علت شکل آسیاب نشده‌ خود کیفیت و طعم تازگی موسیر را در خود حفظ کرده و در زمان استفاده تازگی خاص و دل‌چسب موسیر را به استفاده‌کننده ارائه می دهد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر پیگیر برندسازی موسیر واحد فرآوری خود و منتظر اعلام تأییدیه آن هستم، یادآور شد: به طور حتم برندساری، فرآوری و بسته‌بندی محصول موسیر روستا با تبلیغات لازم در راستای معرفی «موسیر حبشی» از نقش مؤثری برخوردار است و به دنبال آن اشتغال پایدار مناسبی را برای جوانان این روستا و منطقه ایجاد خواهد کرد.
ربیعی با اشاره به اینکه فعالیت خود در زمینه موسیر را از صفر آغاز کردم، یادآور شد: در حال حاضر علاوه بر پیگیری برندساری محصول تولیدی و فرآوری شده موسیر شرکت، به دنبال تغییر مجوز کاربری شرکت خود نیز هستم چراکه فعالیت بنده دیگر مستعد تبدیل شدن از مشاغل خانگی به مشاغل کارگاهی و صنعتی است.
وی میزان کشت امسال موسیر خود را چهار هکتار برشمرد و مطرح کرد: از هر هکتار کشت موسیر پنج تن موسیر تازه برداشت می‌شود و از هر تن موسیر تازه ۲۵۰ کیلو پودر موسیر خشک به دست می‌آید که در این بین ضمن تولید و برداشت محصول، نسبت به فرآوری و در صورت سفارش مشتری نسبت به بسته بندی آن، بازاریابی و صادرات اقدام می کنیم.
ربیعی با اشاره به کم آب بر بودن موسیر با توجه به شرایط خشکسالی و اُفت آب های زیرزمینی و مقرون به صرفه بودن این نوع کشت تصریح کرد: با توجه به نیاز موسیر به آب کم و به منظور کاهش خسارت به مراتع، کاشت این گیاه می‌تواند سودآوری مطلوبی برای کشاورزان داشته باشد و در این بین برای جلوگیری از خام فروشی و فروش فله ای موسیر فرآوری شده در روستاهایی چون حبشی نیاز به صنایع تبدیلی و فرآوری صنعتی ضروری است.
وی با بیان اینکه در کنار کاشت و داشت موسیر، فرآوری این محصول را به صورت سنتی انحام می دهیم، اظهار کرد: برای ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری موسیر نیاز به سرمایه گذاری بالایی است که در همین راستا با پیدا کردن شریک در تهران پیگیر خرید دستگاه برای فرآوری موسیر از روش سنتی به صنعتی هستیم ضمن اینکه برای خرید دستگاه های مورد نیاز به سرمایه ای افزون بر ۱.۵ تا ۲ میلیارد تومان احتیاج داریم که تسهیلات اشتغالزایی پاسخگوی چنین اقدامی نیست.
این کارآفرین در پایان گفت: به طور قطع با راه اندازی صنایع فرآوری و تبدیلی لازم اهالی روستا از طریق کشت موسیر و فرآوری آن به صورت صنعتی و با برند شدن روستا می توانند ضمن جلوگیری از هدررفت محصول باارزش افزوده بیشتر، از خام فروشی و یا فروش فله ای محصول خود به بازار جلوگیری و اشتغال دوچندانی را برای جوانان روستا ایجاد کرد.
بخشدار پیرسلمان شهرستان اسدآباد هم به خبرنگار ایسنا گفت: روستای حبشی در سال ۸۶ به عنوان روستای هدف گردشگری شهرستان اسدآباد انتخاب و معرفی شده و در حال حاضر این روستا دارای ۴۰۰ نفر جمعیت با ۱۱۰ خانوار بوده که اکثریت جمعیت این روستا به کشاورزی، باغداری و دامداری می پردازند.
محمود فیروزبخت از پرداخت ۴۰۰ میلیون تومان تسهیلات اشتغالزایی از محل اعتبارات ستاد اجرایی بنیاد برکت امام(ره) به متقاضیان واجد شرایط کشت موسیر در روستای گردشگری حبشی در سال گذشته خبر داد و افزود: در رابطه با فرآوری موسیر در تنها روستای شهرستان اسدآباد این میزان تسهیلات اشتغالزایی کم بهره در سال گذشته به ۱۰ متقاضی کشت موسیر در روستای گردشگری حبشی واقع در بخش پیرسلمان پرداخت شده است.
وی با بیان اینکه در سال جاری پرداخت تسهیلات توسط بنیاد برکت در بخش پیرسلمان آغاز نشده است، اضافه کرد: با توجه به درخواست متقاضیان و حاصلخیزی خاک روستای حبشی برای شش ماهه دوم از بنیاد برکت درخواست همکاری برای پرداخت تسهیلات لازم به متقاضیان کشت موسیر کرده ایم.
فیروزبخت در ادامه با اشاره به اینکه در روستای هدف گردشگری حبشی یک واحد کارگاه الماس در حال فرآوری، بسته بندی و صادرات محصول موسیر به خارج از کشور و استان‌های داخلی است، یادآور شد: در راستای حل مشکلات واحد مزبور و تسهیل در صادرات محصولات به خارج از کشور جلسه فرعی کارگروه اشتغال و سرمایه‌گذاری در بخش پیرسلمان و در این واحد فرآوری با حضور رؤسای دستگاه‌های اجرایی شهرستان برگزار و مشکلات این واحد در راستای فرامین مقام معظم رهبری بررسی شد.
وی با بیان اینکه روستای حبشی یکی از روستاهای تولید و کشت موسیر در شهرستان اسدآباد به شمار می رود، مطرح کرد: سال گذشته تسهیلات اشتغالزایی خوبی از محل اعتبارات بنیاد برکت به متقاضیان واجد شرایط کشت موسیر در روستای گردشگری حبشی پرداخت شد ضمن اینکه برنامه های آموزشی و ترویجی جهادکشاورزی هم نقش بسزایی در افزایش کشت موسیر در این روستا داشته است.
فیروزبخت با تأکید بر اینکه در راستای توسعه صنعت سبز گردشگری روستای حبشی باید به صورت گسترده با استفاده از ظرفیت رسانه ها و خبرنگاران نسبت به معرفی این روستا اقدام شود، اظهار کرد: روستای حبشی با توجه به شرایط مساعد و خاک حاصلخیز می تواند به عنوان قطب کشت و فرآوری موسیر مطرح شود ضمن اینکه در حال حاضر محصول موسیر این روستا پس از فرآوری توسط کشاورزان بومی منطقه به کشور عراق و استان ها و شهرستان های همجوار صادر می شود و  توسعه این امر از نقش مؤثری در ارزآوری کشور برخوردار خواهد بود.
بخشدار پیرسلمان در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر علاوه بر روستای حبشی در سال جاری با توجه به درآمدزایی و کم آب بر بودن این محصول در روستای طویلان سفلی این بخش نیز توسط برخی از بهره برداران کشت موسیر انجام گرفته است.
به گزارش ایسنا، در پایان اینکه با شناسایی توانمندی‌ها و پتانسیل‌های بالقوه هر روستا و ورود کارآفرینان با ایده های خلاقانه اشتغال و بالفعل شدن آنها، موقعیت اشتغالزایی مناسبی برای جوانان روستاها با حضور کارآفرینان   فراهم می شود ضمن اینکه در رابطه با روستای حبشی توجه نسبت به صنایع فرآوری و تبدیلی صنعتی با وجود چنین کارآفرینان باپشتکاری ضرورت داشته و به طور قطع با توجه به گردشکری بودن این روستا از ظرفیت گردشگری آن نیز برای معرفی محصول موسیر با نامی برند می توان گام های مؤثری برداشت و از این ظرفیت مغفول نماند.