سوسن باستانی، معاون بررسیهای راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در این نشست طی سخنانی درباره اقدامات و فعالیتها و برنامههای این معاونت در حوزه توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، اظهار کرد: معاونت زنان و خانواده در ریاست جمهوری مأموریتهایی در حوزه سیاستگذاری، برنامهریزی و دنبال کردن اهدافی مانند بهبود وضعیت زنان در جامعه و خانواده و ارتقای حقوق و مسئولیتهای اعضای خانواده و ارتقای دسترسی عادلانه به منابع و ... دارد.
باستانی ادامه داد: معاونت بر اساس مأموریتهای تعیین شده، اقدام به تشکیل گروههای مختلف زنان و خانواده کرد که یکی از این گروهها، گروه زنان سرپرست خانوار است و شامل زنان و بانوانی میشود که مسئولیت تمام یا بخشی از تأمین هزینههای خواروبار خود و خانواده را بر عهده دارند و شامل زنانی میشود که یا همسر آنان فوت کرده و یا زنانی که از همسرشان جدا شدهاند و یا زنانی که همسر دارند اما معیشت خانواده به دوش آنهاست و نیز دخترانی که دارای تجرد قطعی هستند را شامل میشود.
وی افزود: در اسناد بالادستی طی دورههای متوالی، زنان سرپرست خانوار جزء گروهی بودهاند که در برنامههای توسعه مورد توجه قرار داشتهاند. اگر نگاهی به آمار وضعیت زنان سرپرست خانوار بیاندازیم، خواهیم دید که حدود ۱۲ درصد از خانوارهای کشور را زنان سرپرست خانوار تشکیل میدهند و متوسط سن آنان ۵۷ سال است. همچنین ۴۰ درصد از زنان سرپرست خانوار در سه دهک پایین درآمدی قرار دارند و درآمد متوسط زنان سرپرست خانوار حدود ۶۵ درصد میانگین درآمد مردان سرپرست است.
معاون بررسیهای راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: تهیه و اجرای طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار طبق قوانین و مصوبات شورای اجتماعی تا پایان اجرای قانون برنامه توسط ریاست جمهوری و معاونت امور زنان با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر نهادها و دستگاههای همکار انجام میشود و در عین حال مسئله مهم همافزایی بین دستگاهی اهمیت دارد و بر این اساس چند کمیته شامل بهداشت، حقوقی، اجتماعی فرهنگی، اشتغال و کارآفرینی و کمیته مساعدتها، بیمه و تامین مسکن ایجاد شد. به نظر میرسد تجربههای موفق در این حیطه میتواند به عنوان الگویی در زمینه توسعه پایدار توانمندسازی زنان سرپرست خانوار مورد استفاده قرار بگیرد.
محمدصادق بیجندی، معاون آموزش جهاددانشگاهی نیز در این نشست در سخنانی درباره این موضوع که امروزه کسب و کارهای خانگی به عنوان راهکاری مهم برای ایجاد اشتغال و توسعه کسب و کار به شمار میآید، اظهار کرد: در تمام دنیا زنان در رأس فعالیت در حیطه مشاغل خانگی هستند.
وی ادامه داد: توسعه کسب و کارهای کوچک ومتوسط، رمز توسعه اقتصادی در 10 سال آینده است. ایجاد کسب و کارهای کوچک و متوسط به عنوان موتور محرکه توسعه اقتصادی و اجتماعی، نقش اساسی در فرایند توسعه جوامع دارد. کسب و کارهای کوچک و متوسط از طریق پنج کانال کارآفرینی، نوآوری و تغییر فناوری، پویایی صنعت، ایجاد فرصتهای شغلی و افزایش درآمد بر اقتصاد جهانی تاثیرگذارند.
تنوع عمل در حوزه مشاغل خانگی
بیجندی افزود: شاغلان در کسبوکارهای خانگی به صورتهای متفاوتی کار میکنند؛ ممکن است فعالیت آنها به صورت کارمندی برای یک کارفرما باشد. ممکن است فعالیت آنها مستقل باشد و محصول یا حتی مواد اولیهای را برای ارائه به خارج از محیط منزل شامل میشود. ممکن است فعالیت آنها در قالب نام یک برند، شبکه تعاونی، اتحادیه و ... باشد.
مزایا و محاسن کسب و کارهای خانگی
معاون آموزش جهاددانشگاهی بیان کرد: برخی از مزیتهای کسبوکارهای خانگی شامل آزادی و استقلال عمل، ساعات کاری انعطافپذیر، پایین بودن هزینه راهاندازی است و پایین بودن میزان ریسک است. اگر قرار است وضعیت اقتصادی خانوادهها مورد توجه قرار گیرد، لزوماً نباید تحت حمایتهای مالی دولت قرار گیرند. باید ماهیگیری و کسب درآمد صحیح و هدفمند را به این خانوادهها آموزش داد.
به گفته بیجندی؛ فصول 28 و 43 قانون اساسی کشورمان و در سند چشمانداز کشور به حوزه مشاغل خرد و خانگی توجه شده است. در مجلس شورای اسلامی حدود 12 سال قبل، قانون حمایت از مشاغل خرد و خانگی تصویب شده است. مشاغل خانگی به دنبال بهبود وضعیت اقتصادی خانواده و افزایش پسانداز خانواده است.
جهاددانشگاهی به عنوان نهاد توسعهای در کشور ایران، در 28 استان و با ناظرانی که تعیین شده و وجود داشته، گامهای مهمی در زمینه توسعه مشاغل خانگی زنان سرپرست خانوار برداشته است. در این زمینه حتی نیاز است همه نهادها و دستگاههایی که قادرند در این زمینه نقش مؤثری ایفا کنند، ورود کرده و با سایر دستگاهها همکاری کنند.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷