با توجه به آب و هوای مناطق مختلف کشور به خصوص استان زنجان، بخش کشاورزی، حوزهای پیچیده با ظرفیتهای بینظیر برای گسترش و توسعه است که منبعی مهم برای ارتقای تولید روزافزون داخلی نیز محسوب میشود. هنوز هم حوزههای مختلف کشاورزی را میتوان یافت که مغفول مانده و جای پیشرفت دارد که یکی از این حوزهها، تجارت در عرصه گیاهان دارویی است.
بر اساس گفته کارشناسان بخش کشاورزی، محدوده جغرافیایی کشور با توجه به زاویه تابش خورشید، اقلیم و آب و هوای مخصوص در مناطق مختلف این سرزمین، بهترین مکان برای پرورش و کشت باکیفیتترین گیاهان دارویی در دنیا است، اما با وجود این پتانسیل بینظیر که کشور میتواند از این طریق، سهم بزرگی در بازار تجارت جهانی داشته باشد و ارزآوری بالایی را نصیب خود کند، درآمد بسیار ناچیزی را به دست میآورد که قابل قیاس با سایر کشورها نیست.
رئیس جهادکشاورزی استان زنجان در رابطه با کشت ۹۸ هکتار انواع گیاهان دارویی در شهرستان خدابنده، میگوید: شهرستان خدابنده با توجه به سطح قابل کشت محصولات کشاورزی به عنوان یکی از مناطق مستعد استان برای توسعه کشت گیاهان دارویی است؛ به طوری که در سالجاری در حدود ۹۸ هکتار گیاه دارویی متنوع در سطح این شهرستان کشت شده است.
یک فعال حوزه گیاهان دارویی در استان زنجان، در رابطه با کشت این گیاهان، میگوید: در حال حاضر عمده گیاهان دارویی که در کشور مورد استفاده قرار میگیرد، از گیاهان خودروی طبیعی در دشت و کوههای کشور است و کشاورزان کمتر مایل به کشت گیاهان دارویی هستند و برداشت بیرویه و نادرست گیاهان دارویی در طبیعت سبب شده که در برخی مناطق شاهد از بین رفتن گونههای گیاهی باشیم که در بلندمدت میتواند دیگر گونهها با تهدید نابودی مواجه شود.
مرتضی عزیزپور ادامه میدهد: آموزش و توجه به بازار داخلی باید در کنار تولید گیاهان دارویی و ترویج و آموزش آن مورد توجه قرار گیرد تا بازار پایدار داخلی به وجود بیاید. خوشبختانه در استان زنجان در راستای اجرای طرح مشاغل خانگی تفاهمنامهای با جهاددانشگاهی زنجان و قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه انصارالمهدی (عج) استان برای آموزش کشت و فرآوری منعقد شده است.
این پیشران حوزه کشت گیاهان دارویی در طرح ملی مشاغل خانگی استان زنجان، تاکید میکند: ترویج کشت خانگی گیاهان دارویی سبب پیشرفت و توسعه فعالیت در این حوزه شده و حتی میتواند زنجان را به قطب تولید گیاهان دارویی به صورت کشت خانگی تبدیل کرده و بازار پایداری را برای این محصول ایجاد و درب بازارهای صادراتی را به روی تاجران و کشاورزان جوان زنجانی باز کند.
گیاهان دارویی میتواند نقش بسیار موثر و تعیینکنندهای در اقتصاد کشور داشته و مصداق واقعی اقتصاد مقاومتی باشد؛ چرا که سرعت بخشیدن به جریان تبدیل علم به ثروت با تجاریسازی فناوریهای داخل کشور میتواند صنایع متعددی را راهاندازی کرده و به طور مستقیم و غیر مستقیم در بهبود وضعیت اقتصادی کشور ایفای نقش کند. بنابراین هدایت ثروت به سمت بازار و اقتصاد با ثبات و روبه رشد گیاهان دارویی در بخشهای مولد و حامی سلامت محیطزیست میتواند تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی را به دنبال داشته باشد.
پس از اینکه فرآیند تولید، فرآوری، بستهبندی و تامین بازار داخل به طور کامل در کشور اجرا شد، پای صادرات و تجارت گیاهان دارویی در مباحث اقتصادی باز میشود و اینجا است که بخش خصوصی باید به میدان بیاید و بازارهای پایداری برای این محصولات پیدا کند.
رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان، با اشاره به سفر اخیر سفیر ارمنستان در ایران به استان زنجان، میگوید: تفاهمنامه همکاری با اتاق بازرگانی این کشور و اتاق بازرگانی زنجان و همکاریهای مشترک در حوزههای خدمات فنی و مهندسی، پارکهای علم و فناوری، دانشگاه علومپزشکی، صنایعدستی، آموزشهای فنی و حرفهای، گیاهان دارویی به تجار این کشور اعلام شده است.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷