به گزارش دبیر خانه طرح ملی مشاغل خانگی براستی جاذبه های طبیعی جزیره قشم نه تنها در ایران بلکه در جهانبی نظیر است تا آنجا که نبض تپنده گردشگری نیز محصوب میشود چندیست بانوان قشمی با قلب بزرگ شادی هاو آرزوهایشان را با ریسمانهای رنگارنگ به صورت تار و پود بر هم گره میزنند تا جایی که چشم هر بیننده را به خود خیره می کند.
این روزها با اوج گیری کرونا در کشور، مشاغل خانگی طرفدار بالایی پیدا کرده اند و بخصوص بانوانی که در شرایط سخت اقتصادی، کمک حال همسران خود یا سرپرست یک خانواده هستند، بیشتر به سمت این نوع از اشتغال ها سوق می یابند.بافندگی فرش نیز از جمله مشاغلی هستند که بانوان ایرانی می توانند در منازل خود کسب درآمد کنند.
سرکارخانم ماهانی محمودی یکی از بانوان پرتلاش قشمی که مدیر و موسس نخستین و تنها تعاونی جزیره قشم در حوزه آموزش، تولید و فروش فرش، تعاونی ماهک قشم می باشد.
وی که در تعاونی ماهک قشم و در حوزه قالیبافی، خیاطی و سایر هنرهای دستی و بومی جزیره مشغول به کار است، فعالیت های اشتغالزایی خود را از سال 81 با دوره های آموزشی آغاز و از سال 86 به طور جدی وارد عرصه اشتغال در این جزیره شده است.
این بانوی هنرمند با اشاره به اینکه قشم جزو مناطق آزلد محصوب میشود ، می گوید: تا پیش از شیوع کرونا به دلیل وجود گردش گران و مسافرین از فروش بالایی بر خوردار بودیم ، همه در کارگاه کار می کردیم و این امر باعث انگیزه بیشتر برای کار میشد اما اکنون هر کسی در خانه خود، کارش را انجام می دهد.
وی ، ادامه می دهد: ما و همکارانم شبانه روز کار می کردیم تا بتوانیم تمام کارها را برای نمایشگاه آماده کنیم ، اما الان که در دوران شیوع کرونا قرار داریم، نمایشگاه ها لغو شده و بازارها تعطیل است، کار ما هم رونق چندانی ندارد.
خانم ماهانی ادامه داد : اولین فرش دست باف جزیره قشم توسط آموزشگاه ما بافته شد و این امر انگیزه ای شد تا، سبب ادامه راه و توسعه آموزشگاه و تبدیل آن به یک تعاونی در این جزیره شود تا انجا که فرش بافی در این جزیره گسترش بیشتری پیدا کرد.
به گفته موسس این تعاونی، صنعت فرش بافی در جزیره چنانچه که باید مورد توجه قرار نگرفته و ادامه داد : «مسئولین از چرم دوزی و دیگرهنر ها به خوبی همایت می کنند ولی پای سخن فرشکه به میان می آیید گویا توجه ای ندارند این در حالی است که این هنر در جزیره بر خلاف دیگرشهرها نوپا است و نیاز به حمایت مسئولین دارد و به نظر من مسئولین باید یک سری قوانین وتسهیلات برای حمایت از بافندگان بگذارند زیرا برای ساخت یک فرش ساعتها و روزها و ماها زمان می برد تا دانه دانه گره ها زده شود و در قالب طرح ونقش کنار هم چیده شود و مراحل گوناگون بگذراند تا به صورت اثری هنری و مود پسند مشتری گردد.
تعاونی ماهک قشم در حوزه های دیگر صنایع دستی هچون گلدوزی با چرخ خیاطی، خیاطی، خوس دوزی، گلابتون دوزی و سایر صنایع دستی متداول در بین بومیان جزیره فعال است اما حوزه هنری متمایز این مجموعه، پرداختن به هنر فاخر قالیبافی است.
او می گوید: خیلی علاقه به کار کردن داشتم. ولی کاری از دستم بر نمی امد و لی از سال 79 ئر منطقه آزاد کلاس بافندگی برگزار شد من نیز در این دوره شرکت کردم و طولی نکشید در این کار حرفه ای شدم و خدا رو شکر به عنوان بافنده دو اثر نفیس در فشم شناخته شده ام
او متذکر می شود: به نظر من هیچ کاری نشد ندارد نیاز دارد مسئولین برنامه ریزی بیشتری داشته باشند با یک کلاس من صاحب تعاونی شدم و جندین نفر هم در کنارم کار می کنند حال اگر حمایت شوم میتوانم افراد بیشتر را نیز نه تنها شاغل بلک کار آفرین شوند.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷