به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی، در 26 مهر 1400 جلسه مشاوره گروهی با موضوع پرسش و پاسخ درخصوص بازاریابی و فروش و مدیریت سایت برای پیشرانان توانمند حوزه پوشاک شهرستان های آبادان، شادگان، اهواز، اندیمشک، رامهرمز و خرمشهر برگزار شد.
در ابتدای جلسه نصرت جدی نژاد مدیر تولیدی فجر گلبهار اهواز درخصوص استفاده از سایت و فروش در آن گفت: من سایت دارم ولی نتوانستم از طریق سایت فروش داشته باشم. باید چکار کنم؟آقای علوی پاسخ داد افراد برای پیدا کردن سایت ها از گوگل شروع می کنند. نزدیک 70 درصد افراد روی 5 مورد اول پیدا شده توسط گوگل کلیک می کنند. اگر می خواهید که اگر شما می خواهید ازسمت گوگل ترافیک داشته باشید و در گوگل جستجو شوید باید سایت شما جز 5 سایت اول باشد. به این دلیل بر گوگل تاکید می کنم، چون بزرگترین موتور جستجو است و 90 درصد جستجوها از طریق موتور جستجوگر گوگل انجام می شود. به همین دلیل سایت شما، باید جزو 5 سایت اول باشد که این کار ساده ای نیست. خانم جدی نژادگفت من به دنبال آموزش برای سایت هستم. در ادامه مشاوره طرح درخصوص تکنولوژی ساخت سایت تولیدی خانم جدی نژاد و آدرس آن پرسید. خانم جدی نژاد از تکنولوژی ساخت اطلاع نداشت و به خاطر طولانی بودن آدرس سایت نتوانست آن را ارئه دهد. مشاور گفت این خوب نیست که صاحب کسب و کار نمی تواند آدرس سایت را ارائه دهد. سایت داری و همچنین اینستاگرام کار ساده ای نیست ولی ابزارهای لازمی هستند که می توانند به شما کمک کنند.
در ادامه هاشمیه غوابش مدیر تولیدی پوشاک حریر دورق شادگان درخصوص بازاریابی و فعالیت در فضای مجازی گفت: ما دانش لازم برای بازاریابی در فضای مجازی را نداریم و به روز نیستیم. من از جهت آموزش و دوخت از صفر تا صد مشکلی ندارم ولی در زمینه اینترنتی و فضای مجازی ضعیف هستم .آیا کسانی هستند که در این زمینه خبره باشند و بتوانند به ما کمک کنند؟ اگر ما بتوانیم یک گروه قدرتمندی درست کنیم که متشکل از دو گروه تولیدکنندگان و کسانی که کار بازاریابی انجام می دهند و مدیریت سایت باشد، هم عده بیشتری مشغول کار می شوند و هم کسی مثل من که کار تولیدی انجام می دهد، دیگر دغدغه بازاریابی را ندارد.آقای علوی گفت: این نکته، نکته ی درستی است و کار بازاریابی کار سختی است و تخصص خودش را می خواهد. البته فقط بحث بازاریابی نیست و وقتی شما می خواهید کسب و کاری راه اندازی کنید، بحث مالی اش هم مطرح است. چون در واقع کسب و کار مجموعه ای از تخصص ها است که معمولا در یک نفر جمع نمی شود. شما در واقع تولید کنندهای خوبی هستید ولی درحوزه حسابداری و مالی تجربه ای ندارید، چون تخصص دیگری است و در زمینه بازاریابی تجربه ای ندارید چون آموزش ندیده اید. برای این مسئله چند تا راه حل وجود دارد
1 – در زمینه بازاریابی آموزش بببینید و توانمند شوید.
2- از تیم خودتان یک نفر را مشخص کنید که کار بازاریابی را انجام دهد و یا اینکه یک نفر را برای کار بازاریابی استخدام کنید.
3- به صورت پروژه ای، برون سپاری کنید. افرادی هستند که ماهانه پول می گیرند و کار نگهداری سایت را انجام می دهند. البته برون سپاری کار ساده ای نیست و کار به صلاحی هم نیست.
در هر کسب و کار دو اصل وجود دارد 1- نوآوری 2 – بازاریابی
پیشنهاد من این است که شما در حوزه بازاریابی خودتان را قوی کنید و بهترین گزینه برای شما این است که بازاریابی را یاد بگیرید و انجام دهید. پیشنهاد دیگر این است که چند تولیدی باهم جمع شوید و یک شرکت بازاریابی تاسیس کنید که خودتان سهام دار آن شرکت باشید. هزینه ها بین شما تقسیم می شود و آن شرکت تخصصش می شود بازاریابی محصولی که تولید می کنید. در بازاریابی دو بخش وجود دارد:
اینکه من سایت داشته باشم یا نداشته باشم. انتظارات من از وب سایت چه چیزی است. این مربوط به بخش برنامه ریزی بازاریابی است و این که وب سایت من باید مدیریت شود، باید محتوا و عکس داشته باشد مربوط به بخش اجرایی بازاریابی است. شما اجرا را می توانید برون سپاری کنید ولی برنامه ریزی بازاریابی قابل برون سپاری نیست. برنامه ریزی یک کار مدیریتی است و شما به عنوان مدیر مجموعه باید خودتان را در برنامه ریزی برای بازاریابی قوی کنید. باید ادبیات برنامه ریزی را متوجه شوید و باید برای آن برنامه ریزی کنید.
در ادامه خانم غوابش گفت: برای ما تولیدکنندگان مهم ذائقه مشتری است و ما نمی دانیم مشتری چه چیزی می پسندد و مدام ذائقه مشتری تغیییر می کند و ما نمی دانیم چه چیزی تولید کنیم که وقتی وارد بازار شد، سود دهی لازم را داشته باشد. آیا کارشناسی هست که به من بگوید چه چیزی تولید کنم؟ آقای علوی پاسخ داد: نه چنین چیزی نیست. شما در حال حاضر چه چیزی تولید می کنید؟ خانم غوابش گفت ما از تهران سفارش کار می گیریم. یک مدل کیف است که برش خورده است و ما کار دوخت آن را انجام می دهیم. ولی وقتی بررسی می کنیم، فقط خستگی کار برای ما می ماند و ما هزینه لازم را دریافت نمی کنیم. آقای علوی گفت: تولید همین است و در همه جای دنیا همین طور است. برای مثال گوشی اپل آمریکایی است اما در چین تولید می شود. کفش آدیداس آلمانی و در مالزی و سنگاپور تولید می شود. چون 7 تا 10 درصد ارزش افزوده متعلق به سازنده یا تولیدکننده است و این وسط سود را یا بازاریاب یا طراح و یا فروشنده می برد. اگر می خواهید در این سود شریک شوید یا خودتان اینکاره شوید یا با کسی که اینکاره است وصل شوید.
این جلسه در ادامه سلسله جلسات "دوشنبه های مشاوره" در راستای اجرای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در خوزستان به طور رایگان و مجازی برای تولیدکنندگان خوزستانی برگزار و مصوب شد درصورتی که اعضای شبکه پوشاک دارای سایت باشند و تعداد آنها قابل توجه باشد، برای مدیریت سایت یک کارگاه آموزشی برگزار شود.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با ظرفیت ایجاد شغل برای ۵۴ هزار و ۳۰۰ نفر در ۳۱ استان کشور از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان کارفرما به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر مجری این طرح در استان است.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷