به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، پنجمین جلسه مشاوره گروهی (همزمان به صورت حضوری و مجازی)، 25 آبان با حضور سیدرضا علوی مشاور، شیما تقی نژاد مدیر اجرایی و مرضیه باقری کارشناس اجرایی طرح و با موضوع بازاریابی، برندسازی، ایجاد هویت بصری، ثبت نشان تجاری و مدیریت رضایت مشتری برای پیشرانان توانمند حوزه پوشاک شهرستان های آبادان، شادگان، اهواز، اندیمشک، رامهرمز و دزفول در مرکز شماره یک جهاد دانشگاهی خوزستان برگزار شد.
در این جلسه دکتر سیدرضا علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال و معاون مرکز رشد سازمان جهاددانشگاهی خوزستان، به بیان مثال هایی از نام شرکت و نام برند پرداخت و گفت: ویژگی ها و آنچه به عنوان جایگاه و ارزش پیشنهادی خود تعریف کرده اید باید در آرم و لوگو شما دیده شود. بنابراین اگر ابتدا یک نام برای برند خود انتخاب کنید، می توانید آرم و نشان خود را براساس آن طراحی کنید.
وی با بیان اینکه به طور معمول شرکت های از اسامی چندکلمه ای برای خود استفاده می کنند، نام شرکت را متفاوت از برند دانست و افزود: اسم شرکت چندان مهم نیست ولی برند مهم است و بهتر است اسمی بگذارید که مرتبط با موضوع کاری شما باشد. نکته دوم اینکه اسم خاص باشد و مردم ان را کمتر دیده یا شنیده باشند.پس اسم گذاری برای برند کارآسانی هم نیست و برمبنای آن باید به سراغ طراحی نشان بروید.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، همچنین این نکته را گوشزد کرد که در صورت داشتن چندمحصول یا خط تولید متفاوت می توانید چند برند متفاوت هم داشته باشید و توضیح داد: در این صورت احتمالا شما 2 یا چند گروه هدف متفاوت دارید و ارزش پیشنهادی تان برای هرگروه هدف متفاوت است، پس یک شرکت می تواند دهها خط تولید و برای هر خط تولید یک برند و برای هر برند هم زیرمجموعه ای از محصولات داشته باشد. در واقع برند به جامعه هدف شما بر می گردد.
علوی با تأکید بر اینکه برند ثبت شدنی نیست، گفت: آنچه قابل ثبت است نشان تجاری است. ثبت نشان تجاری هم کار سختی نیست. مرجع این کار قوه قضائیه است و با مراجعه به سایت اینترنتی مربوط به آن و واردکردن اطلاعات خواسته شده می توانید درخواست خود را ثبت کنید. تمام مراحل کار هم اینترنتی است و مراحل آن از طریق پیامک به شما اطلاع داده می شود. ثبت نشان تجاری هم به عنوان یک فرد حقیقی و هم به عنوان شرکت حقوقی امکان پذیر است و در مرحله بعد برای داوری و ارزیابی می رود.
وی با بیان اینکه نشان تجاری تاریخ انقضا ندارد و با ثبت آن یک سند مالکیت به نام شما صادر می شود، افزود: اگر کسی آرم یا نشان شما را کپی کند این سند به شما قابلیت شکایت و پیگیری می دهد. برخلاف چیزی که فکر می کنید ثبت برند خیلی کار مهمی نیست؛ به چیزی مثل داشتن گواهی لیسانس و فوق لیسانس می ماند که بگویید من این مدرک را دارم اما اینکه با آن بتوانید در بازار کار برای خود جایی پیدا کنید، یک بحث دیگر است.
این مشاور کارآفرینی و اشتغال تصریح کرد: اینکه برای خودتان برند طراحی کنید، یک امر ضروری است اما ثبت آن ضرورتی ندارد البته اگر بخواهید در عرصه بین المللی فعالیت کنید ان وقت باید برندتان را هم ثبت کنید. این برند جزوی از افتخارات و دارایی های شماست اما ثبت آن زمانی به در شما می خورد که از شما شکایت شود.
علوی با مروری دوباره بر تعریف برند، خاطرنشان کرد: برند همان چیزی است که از شما در ذهن مردم می ماند و این ساختنی است. من برای مجموعه ای تبلیغات می کنم، چرا؟ زیرا از آن راضی هستیم و آن قدر خدماتش خوب بوده که مرا تحت تأثیر قرار داده است. شما باید از بحث رضایت خارج شوید و به سمت وفاداری مشتری بروید؛ از وفاداری هم باید خارج شوید و به سمت طرفداری بروید.
وی ادامه داد: جلب رضایت مشتری وظیفه شماست و وقتی پول با ارزش دریافتی برابر باشد، رضایت ایجاد می شود. وفاداری به این معناست که من مجددا از شما خرید کنم و به شما وفادار باشم. پس وفاداری یعنی تکرار خرید اتفاق بیافتد. در حوزه بازاریابی مفهومی به نام "ارزش طول عمر مشتری" وجود دارد به این معنا که یک مشتری چه مدت با شما کار می کند و چقدر از شما خرید می کند؟ امروزه اگر بخواهیم به طور مثال لباس بخریم از جاهای خاصی خرید می کنیم یعنی نه تنها به برند حتی به فروشگاه هم وفادار می شویم.
این مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با بیان اینکه در بسیاری از مواقع سود اصلی در حفظ مشتری است، گفت: به ازای جذب هر مشتری جدید حدود 12 تا 25 برابر حفظ مشتری قدیمی باید هزینه کنید؛ زیرا مشتری اگر راضی و وفادار شود، از شما خرید می کند و وقتی حجم و زمان خرید زیاد شود سود شما هم بیشتر و هزینه هایتان کمتر می شود.
علوی تصریح کرد: باید برای وفاداری مشتریان خود برنامه داشته باشید. مواردی مانند باشگاه مشتریان و ... همه برای وفاداری و حفظ مشتری است. گام بعدی طرفداری است؛ کسی که طرفدار شما شد هم برایتان گواهی می دهد و هم رسما برند شما را معرفی و اعلام می کند. ویژگی طرفدار آن است که شما را به دیگران توصیه می کند و برای شما مشتری ارجاعی می آورد. برای طرفداری هم باید برنامه داشته باشید زیرا کسی بدون دلیل طرفدار نمی شود.
وی با ذکر مثال هایی از بازاریابی و برندسازی موفق از خدمات روتین و معمولی مانند رادیولوژی پزشکی یا ساندویچ فروشی، گفت: این امر به عملکرد شما بر می گردد. اگر می خواهید برندسازی کنید یک کار بیشتر نباید انجام دهید و آن اینکه عملکردتان خوب باشد. این عملکرد خوب در تمام فرآیندها و کارهای شما باید وجود داشته باشد نه آنکه محصولتان درجه یک باشد ولی آن را دیر تحویل دهید. یادتان باشد مردم از شما محصول نمی خرند بلکه تجربه می خرند و دادن تجربه خوب به آن ها باعث رضایت و وفاداری می شود.
علوی با بیان اینکه برندسازی اصلا کار آسانی نیست و کاملا به عملکرد شما وابسته است، خاطرنشان کرد: این کار زمانبر است و باید به آن فکر کنید و برنامه داشته باشید تا بتوانید یک برند موفق ایجاد کنید. وقتی برندسازی اتفاق افتاد فروش تان خیلی راحت تر خواهدشد، زیرا مردم شما را می شناسند، خودشان برای شما تبلیغ می کنند و خیلی راحت تر به برنامه های بعدی شما اعتماد می کنند.
این مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان تصریح کرد: کیفیت تجربه ای که می سازید باید خوب باشد؛ کیفیت یعنی مشتری "کِیف" کند، این "کِیف کردن" هم فقط به محصول بر نمی گردد بلکه فضای شما باید دلنشین و مطبوع باشد، خوش قول و وقت شناس هم باید باشید تا در مجموع تجربه و حس خوبی در مشتری ایجاد کنید. وقتی مشتری شما کِیف کرد، آن وقت دست در کیف می کند و بعد شما هم کِیف می کنید! اگر این چرخه پایدار باشد ان وقت شما یک کارآفرین و مدیر موفق هستید. همه این موارد هم به زیرساخت ها، سیستم ها و بدنه کسب و کار شما بر می گردد که چقدر قوی و درست باشند.
علوی عنوان کرد: با این تعریف برای آنکه بتوانید برندسازی انجام دهید 2 وظیفه دارید: اول نوآوری و دوم بازاریابی. مورد سوم که می خواهم ان را اضافه کنم سیستم سازی است. سیستم سازی به این معنا که کسب و کار شما وابسته به فرد نباشد و نباید به افراد گره خورده باشد. اگر سیستم داشته باشید آنگاه کارتان می تواند پایدار شود.
وی بخشی از تجربه خوب را به فضای ارائه خدمت مربوط دانست و افزود: در طراحی سایت، کارت ویزیت، دفتر کار و فروشگاه تان باید به این مسأله توجه کنید؛ شواهد ظاهری خواه ناخواه روی تجربه ما به عنوان مشتری تأثیر می گذارد. این موارد شاید خیلی ساده به نظر برسد ولی اغلب کسی به آن ها فکر نمی کند!
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان در ادامه به دغدغه های ذهنی پیشرانان حاضر در جلسه برای هزینه کرد روی بازاریابی در شرایط اقتصادی فعلی پاسخ داد و اظهار کرد: هر مجموعه ای بودجه ای به نام بودجه بازاریابی دارد که ممکن است سالانه یا فصلی باشد و باید ببنید که بودجه شما چقدر است. به طور میانگین باید حدود 20 درصد درآمدتان را به عنوان بودجه بازاریابی درنظر بگیرید که البته برای کسب و کارهای نوپا این رقم بیشتر است زیرا کسب و کاری که تازه شروع کرده هم درآمد پایین تری دارد و هم هنوز کسی آن را نمی شناسد پس باید برای شناخته شدن هزینه بیشتری کند.
علوی همچنین در پاسخ به پرسش یکی دیگر از تولیدکنندگان در خصوص راهکار کاهش هزینه ها تصریح کرد: شما بیشتر به ساخت و تولید متمرکز شده اید و بازاریابی را فراموش کرده اید در حالی که کار اصلی شما بازاریابی است. برای کاهش هزینه ها ابتدا باید وضعیت موجود و فرآیند ها را بررسی کنید سپس در هر بخش اگر پرتی و مسأله ای وجود دارد آن را اصلاح کنید. یک راهکار دیگر بهره گیری از تکنولوژی است، البته لازمه اش این است که بتوانید بفروشید زیرا تنها جایی که برای شما پول ایجاد می کند فروش است و بقیه آن، هزینه است.
وی با بیان مثالی از استفاده از دوربین های پلیس در جاده ها و مقایسه هزینه و فایده آن، خاطرنشان کرد: تکنولوژی خیلی وقت ها می تواند به شما کمک کند که در هزینه ها و فرآیندها صرفه جویی کنید و موجب کاهش هزینه یا افزایش درآمد شما شود. نکته دیگر خرید عمده مواد اولیه تان است که موجب کاهش هزینه ها می شود اما از هزینه ها بهتر، این است که به جای آنکه به هزینه ها فکر کنید به درآمدهایتان متمرکز شوید زیرا سود به معنای درآمد منهای هزینه است. اگر می خواهید سودتان را بالا ببرید تمرکزتان را روی درآمدها بگذارید، نوآوری، بازاریابی و سیستم سازی کنید.
این مشاور کارآفرینی و اشتغال همچنین در پاسخ به سوال یکی از شرکت کنندگان مجازی در جلسه که سرمایه گذاری در تولید را در شرایط کنونی خطرناک دانسته بود، عنوان کرد: اگر فروش داشته باشید دیگر سرمایه گذاری خطرناک نیست. البته سرمایه گذاری که با حساب و کتاب باشد.
علوی افزود: اینکه مد سال یا رنگ سال چه رنگی است، کار من و شما نیست نه توان و نه داده آن را در اختیار داریم؛ این شرکت های بزرگ هستند که موج ایجاد می کنند و کار من و شما این است که موج سواری کنیم. وقتی شرکت های پیشرو در شروع یک موج جدید هستند باید حواسمان را جمع کنیم و با آن ها همراه شویم تا ما هم از این موج منتفع شویم. اغلب مردم وقتی موج به قله رسیده با آن همراه می شوند که طبیعتا بعد از آن سقوط می کند. افراد موفق در کسب و کار زمانی که همه دارند می خرند آن ها می فروشند. پس رقبای بزرگ را رصد و دنبال کنید.
وی تصریح کرد: شما بودجه، تکنینک و تخصص آن را ندارید که ببینید مردم چه می خواهند، یا بتوانید انچه را می خواهند ایجاد کنید پس غول ها را پیدا کنید، الگو بگیرید و ذائقه مشتری تان را خوب بشناسید. وقتی زودتر از بقیه حرکت کنید سریع تر هم به قله می رسید و در زمان مناسب هم خارج می شوید.
این جلسه در ادامه سلسله جلسات "دوشنبه های مشاوره" در راستای اجرای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در خوزستان به طور رایگان و به صورت حضوری و مجازی برای 14 نفر از تولیدکنندگان پوشاک خوزستانی برگزار شد.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با ظرفیت ایجاد شغل برای ۵۴ هزار و ۳۰۰ نفر در ۳۱ استان کشور از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان کارفرما به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر مجری این طرح در استان است.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷