به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، این جلسه 25 آبان 1400 با حضور سیدرضا علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال، شیما تقی نژاد مدیر اجرایی و مرضیه باقری بابااحمدی کارشناس اجرایی طرح برای مریم دانش مدیر تعاونی پوشاک ستایش اندیمشک در مرکز شماره یک جهاد دانشگاهی خوزستان برگزار شد.
در این جلسه دکتر علوی در خصوص سوال خانم دانش درباره روش های تحقیق بازار برای بدست آوردن واقعی ترین نتایج، اظهار کرد: برای بررسی دلایل موفقیت یک کسب و کار معروف در حوزه پوشاک، وضعیت دستگاه ها، حجم تولید، فرآیندها و برندها مهم است؛ اینکه فرآیند کار از چه دستگاهی شروع می شود و چگونه جلو می رود، تیراژ کار، چیدمان دستگاه ها و تعداد نیروی انسانی را لازم است بررسی کنید.
وی با بیان اینکه سعی کنید دلیل تفاوت ها را بفهمید، گفت: این کار همان Bench mark کردن است که الگوهای موفق را بررسی و برمبنای آن ها، الگوی خودتان را طراحی کنید. بنابراین بررسی پارامترهایی مانند نیروی انسانی، ساحت کار، فرآیند اجرا، چیدمان، برندینگ و متریال(مواد اولیه) اهمیت دارد.
دانش همچنین درخصوص انتخاب پارچه خارجی یا داخلی برای تولید خواستار مشاوره شد که علوی پاسخ داد: زمانی کارخانجات نساجی کشور به اندازه ای خوب کار می کردند که تولیدات آن ها به انگلیس و ایتالیا صادر می شد و نمی دانم هنوز این کارخانجات فعال هستند یا خیر، اما چند نکته مهم وجود دارد. وقتی کارخانه در ایران است و از داخل کشور خرید می کنید دسترسی راحت تر و صرف زمان و هزینه کمتری دارید و از سوی دیگر باوجود شرایط تحریم می توانید پارچه خود را به سهولت تأمین کنید در حالی که اگر از پارچه وارداتی استفاده کنید هر آن ممکن است واردات قطع شود و دیگر دسترسی نداشته باشید. نکته دیگر این است که از تولید ملی حمایت می کنید.
مشاور طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان همچنین با بیان اینکه برای انجام یک کار قوی به تکنولوژی نیاز دارید، تصریح کرد: باید روی خط تولید، دانش تان را کامل کنید و کاملا در این زمینه به اطمینان برسید که این بازار امکان پذیر است.
همچنین در این جلسه دانش درخصوص میزان سرمایه گذاری پیش بینی شده برای راه اندازی خط تولید خود و چالش های پیش رو به بیان دغدغه هایش پرداخت و گفت: برای این خط تولید در مجموع به طور تقریبی به 2.5 میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز است که این میزان البته بدون احتساب هزینه رهن یا اجازه فضای کارگاهی است که علوی پیشنهاد ساخت کارگاه در روستا را مطرح کرد و وی پاسخ داد: باتوجه به مشغله های کار تولید فعلا نمی خواهم در کار ساخت و ساز ورود کنم.
علوی همچنین این پیشنهاد را مطرح کرد که اگر می خواهید این مبلغ را سرمایه گذاری کنید چرا از ابتدا این سرمایه گذاری را روی بازار و بازاریابی انجام نمی دهید و توضیح داد: این کار آورد مالی بسیار بیشتری برای شما دارد؛ در حال حاضر همه در دنیا دارند این کار را انجام می دهند و تجربه شخصی خود من هم بوده است که این سرمایه گذاری جواب می دهد.
وی افزود: شما هزینه بازاریابی را می توانید روی طراحی سایت، لوگو و اینستاگرام و همچنین مطرح کردن برندتان صرف کنید؛ ما کمبود تولیدکننده نداریم، ممکن است شما به این نتیجه برسید که اگر تمرکز و سرمایه تان را روی این بخش بگذارید به مرور زمان چون درگیر کار تولید و ساخت هم نمی شوید، می توانید محصولات تان را هم توسعه دهید زیرا به بازار مسلط می شوید و مردم شما را می شناسند. در واقع تجربه و تخصصتان از تولید روی بازار سوئیچ می کند پس به جای رقابت با تولیدکننده های دیگر، با آن ها رفاقت می کنید. لوکوموتیو و گلوگاه این حوزه، فروش است.
این مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با بیان اینکه بهتر است اول روی یادگیری بازار، پیدا کردن شعار و ایجاد تمایز وقت و سرمایه خود را هزینه کنید، اظهار کرد: وقتی بخواهید خط تولید صنعتی راه بیاندازید تیراژ کار بالاست؛ اگر می توانید به طور مثال 1000 کت و شلوار بدوزید و بعد آن ها را بفروشید، به این حوزه ورود کنید اما پیشنهاد می کنم از آخر به اول شروع کنید و اول فروش را انجام بدهید و اگر در یک بازه 6 ماهه توانستید میزان فروش خود را به سطح خوبی برسانید آن وقت خط تولید خودتان را هم راه بیاندازید.
علوی افزود: پیشنهادم این است که ابتدا مزایا و معایب خط تولید را برای خود حساب کنید. 6 ماه به خودتان فرصت بدهید و بدون خط تولید به کار ادامه دهید و تولید را به دیگران واگذار کنید؛ اگر به آن تیراژ منطقی برای خط تولید صنعتی رسیدید، برای راه اندازی آن اقدام کنید. با این روش ریسک خود را کاهش می دهید. پس برای شروع با تعداد کمی به طور مثال 500 دست لباس و واگذاری به یک تولیدکننده دیگر این روش را محک بزنید؛ مثلا 100 میلیون تومان بودجه برای تولید و 100 میلیون تومان برای بازاریابی درنظر بگیرید و ببینید می توانید طی 1 الی دو ماه این پول را برگردانید.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر می توانید در این فاصله سایت و شبکه های اجتماعی خودتان را هم راه بیاندازید و ببینید آیا بازهم این معادلات برقرار است؛ وقتی به تیراژ 5 هزارتایی رسیدید آن وقت به خط تولید فکر کنید. زیرا حداقل خیالتان راحت می شود که اگر خط تولیدتان راه بیافتد همان ابتدای کار 5 هزار عدد فروش را دارید. پس تولید را حداقل 6 ماه عقب بیاندارید و تمرکز و استراتژی خود را روی برونسپاری و فروش حداقل با رقمی حدود 200 میلیون تومان قرار دهید. این هزینه یادگیری و بازاریابی تان است و در نهایت اگر موفق هم نشدید حداقل یک دهم سرمایه تان از دست می رود.
به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، این جلسه در راستای برنامه دوشنبه های مشاوره برای این پیشران حوزه پوشاک به صورت رایگان برگزار و مقرر شد این تولیدکننده تا هفته آینده با تمرکز بر بازار، در این خصوص تصمیم گیری کند.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با ظرفیت ایجاد شغل برای ۵۴ هزار و ۳۰۰ نفر در ۳۱ استان کشور از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان کارفرما به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر مجری این طرح در استان است.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷