به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، هفتمین جلسه مشاوره گروهی (همزمان به صورت حضوری و مجازی)، 9 آذرماه 1400 با حضور سیدرضا علوی مشاور، نرگس یزدانی و مرضیه باقری بابااحمدی کارشناسان اجرایی طرح با موضوع برنامه ریزی کسب و کار، بازاریابی و شناخت بازار هدف برای پیشرانان توانمند حوزه پوشاک شهرستان های آبادان، شادگان، اهواز، اندیمشک، رامهرمز و دزفول برگزار شد.
در این جلسه ابتدا پیشرانان درخصوص مصوبات جلسه هفته گذشته و برنامه ریزی روزانه در حوزه کسب و کارشان به بیان تجربیات خود از اولویت بندی فعالیت ها پرداختند. در این خصوص الهام لیرابی پیشران پوشاک دزفول اولویت بندی انجام شده را برای خود مفید دانست و با بیان اینکه با این برنامه ریزی موفق شد 50 درصد کارهای عقب افتاده اش را سامان دهد و به پیش ببرد، از انجام این کار اظهار رضایت کرد و نتیجه آن را عالی توصیف کرد.
همچنین احمدزاده دیگر پیشران حوزه پوشاک خوزستان، انجام این اولویت بندی را برای خود سودمند دانست. طاهری فر تولیدکننده لباس بچگانه از شهرستان اهواز نیز با بیان اینکه با اولویت بندی فعالیت ها، برنامه هدفمندتری پیدا کرده و احساس می کند که کارهایش دقیق تر شده اند، گفت: قبلا به خودم می گفتم چه اشکالی دارد فلان کار را فردا انجام می دهم ولی با این برنامه خودم را اجبار کردم که همان روز به کارها رسیدگی کنم که بسیار مفید و کمک کننده بود.
دانش پیشران حوزه پوشاک شهرستان اندیمشک نیز درصد خروجی کار با انجام این اولویت بندی را بیشتر دانست و گفت: با این برنامه ریزی حال آدم بهتر می شود و حس پیشرفت به فرد دست می دهد. من همیشه برنامه ریزی ذهنی برای کارهایم داشتم اما در این هفته که روی کاغذ آوردم نتیجه آن خیلی بهتر بود.
علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان پس از شنیدن اظهارات پیشرانان، گفت: خبر خوب این است که تحقیقات نشان داده 97 درصد مردم دنیا اصلا هدفگذاری ندارند و آن سه درصد هم 90 درصدشان برنامه خود را نمی نویسند؛ بنابراین اگر شما این کار را انجام بدهید جزو آن اقلیت پیشرو خواهید شد.
همچنین علی نجاتی دیگر پیشران پوشاک اهواز، برنامه جلسات و مطالب مطرح شده را برای توسعه کسب و کار خود بسیار کمک کننده دانست و گفت: از وقتی که همه چیز را یادداشت می کنم کارها برایم بسیار روان تر و ساده تر شده اند و خیلی بهتر متوجه نواقص و پرتی کار می شوم که اصلاح ان هم برایم آسان تر شده است.
در این خصوص علوی تصریح کرد: اگر همه چیز را مکتوب کنید و روی کاغذ داشته باشید این بخشی از سیستم سازی است و بعد کم کم می توانید ذهن نیروهایتان را هم روی کاغذ بیاورید و پس از آن می توانید کیفیت را ثابت نگه دارید و سیستم تان را اصلاح کنید. کسب و کار بدون مستندسازی نمی تواند رشد کند و به پیش برود.
وی همچنین در پاسخ به پرسش یکی از پیشرانان درباره تغییرات پیش بینی نشده حین برنامه ریزی، اظهار داشت: ذات برنامه تغییر است پس اگر برنامه می نویسید همیشه آمادگی داشته باشید که تغییر کنید؛ زیرا آینده را نمی توانیم پیشگویی کنیم بلکه پیش بینی می کنیم که بخش زیادی از این پیش بینی نسبت به محیط وابسته و متغیر است. بنابراین وقتی اتفاقی می افتد باید برنامه را بازنگری و اصلاح کنید.
این مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، با اشاره به تکنیک KPI(شاخص های اصلی کسب و کار) در برنامه ریزی بیان کرد: اغلب ما چون برنامه نداریم، با این ایده که "هرچه پیش آید، خوش آید" زندگی خود را به پیش می بریم. زیرا اولویت بندی نداریم و فکر می کنیم هرکس هردرخواستی دارد باید فوری به آن رسیدگی کنیم و دیگران را به این کار عادت داده ایم، درحالی که وقتی شما برنامه ریزی می کنید و در یک زمان خاص امکان پاسخگویی به فلان مخاطب را ندارید این مسأله کم کم فرهنگ سازی می شود، البته چند نکته در این خصوص وجود دارد. اول آنکه برنامه شما باید همه جانبه باشد.
علوی با ذکر این مثال که شما هرموقع به پزشک مراجعه می کنید به شما وقت ویزیت نمی دهند، گفت: شما این برنامه را در سیستم پزشکان می بینید ولی متوجه می شوید که هرموقع دلتان بخواهد نمی توانید به آن فرد دسترسی داشته باشید. اما 2، سه شرط وجود دارد که بتوانید این کار را درست انجام دهید.
وی افزود: به طور مثال دوستتان به شما می گوید به سینما یا پارک بروید اگر برنامه نداشته باشید که سریع قبول می کنید؛ اگر برنامه دارید و قابل جایگزین کردن و جابجاشدن نباشد باید یاد بگیریم که درست آن شخص را متوجه کنیم؛ به عبارت دیگر نحوه درست "نه گفتن" را یاد بگیریم. مثلا بگوییم خیلی دلم می خواهد این کار را انجام دهم اما الان فرصت این کار نیست و برنامه تان را نگاه کنید و اگر به فرض روز دیگری را می توانید اختصاص دهید بگویید الان نمی توانم ولی فلان روز می توانم بیایم. پس نکته دوم این است که "نه گفتن" محترمانه را بلد باشیم. تک بعدی هم نباشید، وقتی در برنامه ریزی همه جانبه نگر باشید به مرور زمان نمی توانید فقط برنامه کاری داشته باشید بلکه باید در این بین وقت هایی را برای برنامه خانوادگی، درس و بازی فرزند یا خرید خانه هم پیش بینی کنید.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان خاطرنشان کرد: وقتی برنامه همه جانبه دارید کسی هم لنگ نمی ماند و دیگر پتانسیل نه گفتن هم وجود دارد؛ در آخر هم اگر باوجود این موارد کسی ناراحت شد بگویید فدای سرم! زیرا شخصی که با این شرایط متوجه نمی شود دوست و خیرخواه شما نیست و همان بهتر که اصلا با چنین فردی ارتباط نداشته باشید.
علوی با تأکید بر اینکه در زندگی باید اولویت ها و ارزش هایتان را مشخص کنید، تصریح کرد: خیلی وقت ها شما دچار تضاد ارزش ها می شوید به طور مثال همزمان فرزند و همسرتان درخواست می کنند، اولویت با کدام است؟ یا پدر و مادرتان. این اولویت ها را باید مشخص کرده و قوانین را شفاف در خانه مشخص کنید. بنابراین باید 7، 8 اولویت داشته باشید و این را هم بلند و هرجا لازم باشد اعلام کنید که همه بدانند این سیستم ارزش گذاری و اولویت بندی شماست.
وی ادامه داد: اگر اولویت ها در زندگی مشخص باشد تصمیم گیری هم بسیار ساده تر خواهد شد و البته ممکن است اولویت هایتان را چندسال دیگر تغییر دهید این اشکالی ندارد و اولویت ها می تواند به مرور زمان تغییر کند.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان در ادامه به حوزه بازاریابی و شناخت بازار هدف پرداخت و گفت: وقتی می گوئیم لباس به درد چه کسی می خورد، می گویید همه و این کل بازار است. حال باید این بازار را به بازارهای کوچک تر خرد کنیم. بخشی از این بازار را بازار بالقوه می گویند و این بازاری است که محصول شما به نحوی برایشان جذاب است و به آن علاقمند هستند و مشکلی از آن ها را حل می کند، پس مفید بودن و علاقمندبودن 2 شرطی است که بازار بالقوه شما را درست می کند. مثلا می گویید مانتو به درد آقایان نمی خورد پس آقایان بازار بالقوه شما برای مانتو نیستند. البته همه بازار بالقوه هم مشتری شما نیستند و بخش کوچکتری از این بازار وجود دارد که به آن بازار در دسترس می گویند و یک شرط دارد که "توان" است و این توان ممکن است مالی، دانشی، اختیاری ، جغرافیایی و ... باشد.
علوی ادامه داد: بخشی از این بازار را بازار هدف می گویند که با محصول شما انطباق دارد و شما می توانید به آن ها خدمات ارائه دهید. پس این بازار بخشی است که محصول شما با آن گروه تناسب دارد و شما هم علاقمند به ارائه خدمات به آن ها هستید. یک بازار کوچکتر هم وجود دارد که به آن بازار تسخیرشده می گویند و آن میزانی از بازار هدف است که توسط خود شما یا رقبا محصول به آن ها فروخته و اشباع شده است.
وی با بیان اینکه به عنوان مصوبه اول پیشرانان برای جلسه آینده بازار هدف خود را مشخص کنند، تصریح کرد: فرض کنید من قرص گیاهی لاغری تولید می کنم، این قرص به در چه کسانی می خورد؟ افراد چاق. حال افراد چاق را چگونه می توان دسته بندی کرد؟ برای شناخت بازار هدف گام اول به راه انداختن طوفان فکری است. در این مرحله بدون قضاوت کردن تمام معیارها و شاخص ها را بنویسید.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان افزود: در مرحله بعد از خودتان بپرسید آیا درخصوص این شاخص محصول من می تواند پاسخگو باشد؟ مثلا قرص لاغری گیاهی روی شاخص ژنتیک اصلا نمی تواند کار کند و اثری داشته باشد پس این را حذف کنید. پس در گام بعد شروع به حذف کردن شاخص ها کنید. این شاخص ها یا بی اثر هستند، یا محصول شما روی آن تأثیرگذار نیست و یا خودتان علاقمند نیستند با آن گروه کار کنید. شناخت و تجربه شما در پیداکردن شاخص ها بسیارمهم است.
علوی خاطرنشان کرد: برای این کار می توانید در گوگل سرچ (جستجو) کنید، مطالعه داشته باشید و تحقیق انجام دهید و خیلی خوب است که این تحقیق را با همکارانتان انجام دهید، فقط یادتان باشد وقتی طوفان فکری است قضاوت نکنید. یک روش هم این است که هرکس جداگانه ایده ها و نظرات خود را بنویسید و بعد باهم بحث کنید. ترکیب این شاخص ها بازارهای هدف شما را تشکیل می دهد. در هرمرحله باید فقط یک آیتم را تغییر دهید و با این روش می توانید تعداد زیادی بازار و بازارچه برای خودتان پیدا کنید. از این تعداد یک، 2 یا سه بازار را می توانید به عنوان بازار هدف تان انتخاب کنید.
وی توضیح داد: برای این کار تمام ترکیب های ممکن را بنویسید و بعد یک جدول درست کنید برای اینکه انتخاب کنید کدام بازار برای شما بهتر است، به هر شاخص نمره ای از یک تا 10 به صورت مقایسه ای بدهید. شناخت (شناخت شما از گروه هدف)، رضایت (با کدام گروه بیشتر علاقمندید کار کنید)، رقبا، دسترسی (میزان سهولت دسترسی به گروه هدف) و اندازه بازار شاخص های رتبه بندی گروه های هدف هستند. شاخص ها را برمبنای تجربه و شناخت و انگیزه های خودتان نمره دهی کنید.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان درباره شاخص رقابت نیز گفت: آنجا که رقابت بیشتر است نمره کمتری بدهید و آنجا که رقابت ضعیف تر است نمره بیشتری می گیرد. گاهی می بینید تعداد رقبا کم است ولی خیلی قوی هستند و بخش عمده بازار را در اختیار گرفته اند. شاخص اندازه بازار برمبنای ارزش ریالی آن مشخص می شود؛ به طور مثال بازار کت و شلوار مردانه سالانه 1000 خریدار با قیمت میانگین هرکت و شلوار 2 میلیون تومان دارد که حجم خرید این افراد به طور میانگین یک دست کت و شلوار در سال است. اندازه بازار از حاصلضرب این اعداد مشخص می شود و هرچه این عدد بزرگتر باشد بهتر است و باید آن بازار را انتخاب کنیم. در نهایت باید جمع نمره شاخص ها را حساب کنیم و هر کدام عدد بزرگتری به دست بدهد آن بازار بهتری است و باید آن را انتخاب کنیم. بنابراین باید از بازار کل به بازار هدف برسیم.
این جلسه در ادامه سلسله جلسات "دوشنبه های مشاوره" در راستای اجرای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در خوزستان به طور رایگان و به صورت حضوری و مجازی برای 13 نفر از تولیدکنندگان پوشاک خوزستانی برگزار شد.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با ظرفیت ایجاد شغل برای ۵۴ هزار و ۳۰۰ نفر در ۳۱ استان کشور از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان کارفرما به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر مجری این طرح در استان است.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷