اخبار

جلسه مشاوره پیشران قالیبافی امیدیه برگزار شد: لزوم تناسب محصول با مخاطب و انتخاب درست گروه هدف

خوزستان

۱۴۰۰/۰۹/۱۰

خلاصه خبر

اولین جلسه مشاوره پیشران حوزه تولید فرش و گلیم دستباف طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان از شهرستان امیدیه با موضوع طراحی محصول و بازاریابی برگزار شد.


متن کامل خبر

به گزارش دبیرخانه طرح توسعه مشاغل خانگی خوزستان، این جلسه 9 آذرماه 1400 با حضور دکتر سیدرضا علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال و مرضیه باقری بابااحمدی کارشناس اجرایی طرح برای یوسف شریفات در محل مرکز آموزش شماره یک جهاد دانشگاهی خوزستان برگزار شد.
شریفات در این جلسه با بیان سابقه کاری خود اظهار کرد: به دنبال کاری بودم که اشتغالزایی برای دیگران هم داشته باشد و درنهایت به فرش دستباف رسیدیم. یک کارگاه هم تأسیس کردم که در قالب آموزشگاه از آن استفاده می کنیم و قرار است آموزش در محل کارگاه و کار در خانه انجام شود. در حال حاضر 10 نفر را آموزش داده ایم. همچنین مربی ماهری با ما همکاری می کند که اموزش نیروها و کارهای فنی را برعهده دارد و اکنون می خواهم بدانم چگونه می توانیم وارد بازارهای داخلی و صادراتی شویم.
علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، در این خصوص بیان کرد: اینکه در بازاریابی به دنبال شبکه سازی هستید خیلی خوب است و کار کاملا عاقلانه و درستی است که می تواند به شما کمک کند ولی هرچند لازم است کافی نیست و برای موفق شدن در بازار باید به چند نکته توجه کنید.
وی با طرح این سؤال که گروه هدف شما چیست، عنوان کرد: فرش شما باید متناسب با نیاز مخاطب شما باشد. اگر به درد آن ها نخورد طبیعتا نمی توانید بفروشید. تناسب محصول با مخاطب، اهمیت انتخاب درست گروه هدف را نشان می دهد. پس گام نخست بازاریابی این است که مشخص کنید محصول شما به درد چه کسی می خورد و مشتری شما کیست؟ در فرش دستباف طیف های قیمتی بسیار متفاوت است و هرکدام مشتری خاص خود را دارد. مثلا شما اگر به کشورهای آسیای شرقی میخواهید فرش بفروشید باید از طرح ها و نقوش طبیعی استفاده کنید.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان رمز موفقیت در بازاریابی را هدفگذاری بازار و پس از آن شناخت درست مشتری و گروه هدف دانست و تصریح کرد: شما به سه دسته منافع برای مشتری باید فکر کنید که شامل منافع کارکردی-عملکردی، حسی – احساسی و اجتماعی است. پس باید فهرستی از مشتری های خود بنویسید که هرکدام چه چیزی می خواهد و در هرکارکرد 5 مورد بنویسید و راجع به آن ها فکر کنید. با این کار می خواهیم تناسب مشتری و محصول را درست کنیم. این دلیل خرید مشتریهای شماست.
علوی ادامه داد: سؤال بعدی که باید به آن پاسخ دهید این است که چرا باید از شما خرید کنند؟ مگر شما تنها تولیدکننده فرش دستباف هستید؟ پس باید مزیت ایجاد کنید و مزیت تفاوت و ویژگی شما نسبت به رقبا را نشان می دهد. وقتی این ها را دانستید سراغ ویژگی ها بروید. هر ویژگی باید برای شما یک منفعت یا یک مزیت ایجاد کند بنابراین می توانید محصولی بسازید که متناسب با بازار باشد.
وی تأکید کرد: اگر توانستید تناسب محصول با بازار را درست کنید 50، 60 درصد را ه بازار را رفته اید در غیر این صورت سشواری تولید کرده اید که می خواهید آن را به کچل ها بفروشید! این شدنی نیست. راجع به مزیت هم باید تنها به محصول فکر نکنید بلکه به راه حل فکر کنید. امروزه مردم از شما تجربه می خرند و خرید باید تجربه خوبی برای آن ها ایجاد کند. پس از این مرحله قیمت گذاری هم برمبنای ارزش خواهد بود.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان افزود: اگر بتوانید پول دربیاورید یعنی ارزش خلق کرده اید و اگر پول در نمی آورید یعنی یک جای کار اشکال دارد. وقتی کارت را درست انجام بدهی خود به خود برند خواهی شد. پس برمبنای پول درآوردن برند شوید. لازم نیست کار مجانی و ارزان انجام دهید که برند شوید بلکه باید خوب پول بگیرید که برند شما در ذهن مردم به عنوان یک برند گران و باارزش بماند ولی کار با کیفیت خوب انجام دهید. اگر فرشی با ارزش یک میلیون دلار را 200 هزار دلار بدهی در واقع داری برند خودت را خراب می کنی.
علوی همچنین با بیان اینکه نباید برمبنای حدس و گمان تصمیم بگیرید، گفت: باید حدس های خودتان را اعتبارسنجی کنید. برای فروش ببینید چطور می توانید بفروشید. شریفات در این خصوص اظهار داشت: اکنون چند نوع فروش و چند نوع سفارش دارم البته بافنده هایم هنوز آمادگی لازم را ندارند که علوی پاسخ داد: بهتر است تمرکز خودتان را روی بازار بگذارید و وقت و سرمایه تان را روی تولید قرار ندهید. می توانید تولید را برونسپاری کنید و اکنون بافنده های بسیارخوبی در استان داریم.
وی همچنین به لزوم تعریف چشم انداز فروش اشاره کرد و افزود: برای فرش هایتان داستان سازی و شناسنامه درست کنید. این بازار نباید فقط متکی به یک نفر باشد زیرا عدد یک در کسب و کار بسیار خطرناک است، بلکه حداقل باید 100 تا 500 مشتری داشته باشید که خیالتان از بابت فروش راحت باشد.
 طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با هدف ایجاد اشتغال برای ۵۴ هزار نفر از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاددانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر، مجری این طرح در استان است.