به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، هشتمین جلسه مشاوره گروهی (همزمان به صورت حضوری و مجازی)، 16 آذرماه 1400 با حضور سیدرضا علوی مشاور، شیما تقی نژاد مدیر اجرایی و مرضیه باقری بابااحمدی کارشناس اجرایی طرح با موضوع مدیریت زمان و شاخص های اصلی بهره وری در کسب و کار برای پیشرانان توانمند حوزه پوشاک شهرستان های آبادان، شادگان، اهواز، اندیمشک، رامهرمز و دزفول برگزار شد.
در این جلسه ابتدا پیشرانان درخصوص بخش بندی و هدفگذاری بازار با تعیین بازارهای هدف خود به گفت و گو و بیان اقدامات خود طی یک هفته اخیر پرداختند و در این خصوص طاهری فر پیشران پوشاک بچگانه، علی نجاتی پیشران حوزه تریکودوزی، محمدی پیشران پوشاک مسجدسلیمان و دانش پیشران پوشاک اندیمشک در خصوص انجام این تکنیک برای تعیین بازارهای هدف خود نکاتی را عنوان کردند.
همچنین علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با تأکید بر اهمیت انجام و تمرین آموزش های ارائه شده، اظهار کرد: حتما این تکنیک ها را در کسب و کار خود پیاده کنید زیرا در غیر این صورت از حضور در این جلسات مشاوره بازخوردی دریافت نمی کنید.
وی با اشاره به تکینیک های مدیریت زمان GTD، عنوان کرد: شما روزانه از منابع مختلف درخواست های زیادی دریافت می کنید و کارهای زیادی به شما ارجاع می شود. فرض کنید یک ظرف بزرگ دارید، اولین کار این است که همه این کارها را در آن بریزید. یعنی تمام کارها اعم از درخواست های دیگران یا کارهای ذهنی خودتان را بلافاصله یادداشت و در یک دفترچه نگهداری کنید. اصطلاحا به این فرآیند، سطل بزرگ می گویند. این کار را برای آن انجام می دهید که ذهنتان خالی شود و دغدغه فکری نداشته باشید. در ضمن برنامه روزانه تان هم بهم نمی ریزد.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با بیان اینکه من این ظرف را معمولا آخر وقت هر روز خالی می کنم، گفت: در واقع آخر وقت هر روز زمانی را برای رسیدگی به این کارها اختصاص می دهم. شما ممکن است وسط روز، 2 بار در هفته یا به هر شکل دیگری این کار را انجام بدهید. این ظرف ممکن است فیزیکی باشد؛ من در دفترچه ام آن ها را یادداشت می کنم. پس هر کار جدیدی به شما محول می شود، آن را در این ظرف بریزید.
علوی سپس درباره رسیدگی به این کارها، توضیح داد: کی، یکی این کارها را نگاه کنید و از خودتان بپرسید که آیا این کار از جنس اطلاعات یا اقدام است. به طور مثال یک کارت ویزیت یا کاتالوگ، از جنس اطلاعات است و شما لازم نیست کاری برای آن انجام دهید. در ارتباط با این دسته از کارها سه حالت وجود دارد: اول آن که اطلاعات به درد شما نمی خورد؛ ایمیل ها یا پیامک های بی اهمیت که دریافت می کنید از این دسته هستند. دوم اطلاعاتی که نمی توانید تصمیم بگیرید به کارتان می آیند یا نه. برای آن ها یک فایل به نام "شاید یک روز" بازکنید. من معمولا یک آلبوم دارم که کارت ویزیت ها و اطلاعاتی که فکر می کنم شاید زمانی به کارم بیاید را در آن نگهداری می کنم. پس یک کتاب خوب، یک سایت جذاب و به طور کلی برنامه های بلاتکلیف در این دسته قرار می گیرند.
وی افزود: دسته سوم اطلاعات بدرد بخور هستند که باید سریع بایگانی شوند و آن ها را نگهداری کنید.به طور مثال یک مشتری جدید پیدا می کنید و لازم است فوری شماره تلفن و اطلاعات این مشتری را ثبت و بایگانی کنید و یا شماره تماس تأمین کنندگان پارچه جزو بایگانی های شماست. در واقع بایگانی اطلاعات ارزشمند است که باید آن را نگهداری کنید.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با اشاره به حالت دوم که کارها از جنس اقدام باشد، خاطرنشان کرد: اقدام 2 وضعیت دارد؛ یا پروژه به عنوان یک کار بزرگ است که نمی توان آن را در یک گام انجام داد و باید برای آن برنامه ریزی و آن را خرد کرد که تحت عنوان مدیریت پروژه (Project Management) انجام می شود و یا یک کار بزرگ نیست. در این صورت نیز 2 حالت وجود دارد یا می توانید آن را در کمتر از 2 دقیقه انجام دهید که باید همان جا انجام دهید. اگر بیش از 2 دقیقه برای انجام آن زمان نیاز است باز هم ببینید آیا قابل واگذاری است یا خیر، اگر قابل واگذاری به دیگران باشد به طور مثال یک کار بانکی یا خرید پارچه و ملزومات دیگر، آن را به دیگران بسپارید و در لیست واگذاری ها برای آن تصمیم بگیرید که چه کسی، چه زمانی و چگونه آن را انجام دهد.
علوی با بیان اینکه با این روش دیوید آلن می توانید برنامه ریزی روزانه داشته باشید، ادامه داد: برای کارهایی که قابل واگذاری نیست و باید خودتان آن ها را انجام دهید در همان جدول اولویت بندی استفان کاوی، برنامه ریزی کنید. پس در نهایت شما یک لیست از کارهایی دارید که باید آن ها را اولویت بندی و اجرا کنید. 2 کتاب در زمینه مدیریت زمان و هدفگذاری و برنامه ریزی هم معرفی می کنم که اولی "هفت عادت مردمان مؤثر" از استفان کاوی و دومی "رقص عقاب ها" نوشته دکتر مظاهری است.
در ادامه این جلسه علوانی پیشران حوزه تولید عبا و مانتو عبایی شهرستان اهواز این چالش خود را مطرح کرد که همواره وقت کم می آورد و نمی داند چگونه کارهایش را مدیریت کند و به همین دلیل به پایین آوردن تیراژ تولید فکر می کند که علوی این تصمیم را نادرست دانست و گفت: اگر فروش و تقاضای بازار را دارید چرا باید تولیدتان را کم کنید؟ به جای این کار نیروی جدید اضافه کنید که بتوانید به کارهای دیگرتان برسید. البته باید یک نیروی معتمد، مسئولیت پذیر و باهوش را آموزش بدهید و یک قرارداد حداقل یک ساله هم با او منعقد کنید و ضمانت اجرایی لازم را هم دریافت کنید که خیالتان بابت زمانی که برای آموزش و یادگیری این فرد صرف می کنید راحت باشد نه آنکه پس از مدتی که بر کار مسلط شد، بگذارد و برود و حواستان باشد که همه کارها از صفر تا صد را نباید به یک نفر یاد بدهید و به ویژه کارهای کلیدی و مهم را همیشه خودتان انجام دهید.
وی همچنین به بیان مفهومی دیگر به نام شاخص های کلیدی بهره وری (Key Performance Index) پرداخت و توضیح داد: شرکت شما مانند یک ماشین و شما به مثابه راننده آن هستید. ماشین یک داشبورد دارد که شاخص هایی مانند سرعت، دور موتور، بنزین و ... را نشان می دهد و شما به عنوان راننده برای آنکه بتوانید این وسیله نقلیه را کنترل کنید باید از وضعیت آن آگاه باشید و حواستان به این ها باشد. شما به عنوان مدیر کسب و کارتان هم باید از وضعیت آن آگاه باشید. مثلا این نشانگرها به شما نمی گویند که سرعتتان خوب است! بلکه می گویند که سرعت شما چند کیلومتر در ساعت است. پس اگر کسی بگوید فروشم خوب است معنی نمی دهد باید بگوید چقدر فروش دارم و آیا این میزان فروش من را به هدف و مقصد می رساند؟
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان ادامه داد: به طور مثال اگر بگویید سرعت شما 5 کیلومتر است چقدر طول می کشد تا به تهران برسید؟ یا اگر سرعت شما 250 کیلومتر باشد، چطور؟ در کسب و کار هم همین طور است. وقتی می گویید بازاریابی می کنید باید شاخص داشته باشید که وضعیت بازار شما را نشان بدهد و یا بگویید مشتری هام راضی هستند یا خیلی راضی هستند، کافی نیست باید بگویید چقدر راضی هستند.
علوی با بیان اینکه دلیل شکست بسیاری از کسب و کارها موفقیت زودهنگام شان است، گفت: در واقع شما بازاریابی می کنید و حجم استقبال بیشتر از توان پاسخگویی شماست. شما رستورانی راه اندازی کرده اید که روزانه 100 پرس غذا می تواند سرو کند اما وقتی تبلیغات می کنید 1000 نفر به شما مراجعه می کنند. چه اتفاقی می افتد؟ یا زمان انتظار طولانی می شود یا کیفیت پایین می آید و در نتیجه مشتری ها ناراضی می شوند. این همان خطر سرعت 250 کیلومتر بر ساعت است. پس برای مدیریت کسب و کارتان نیازمند شاخص هستند، البته نمی خواهیم با اعداد زیاد بازی کنیم زیرا وقت اضافی نداریم. پس باید به عنوان مدیر شاخص های کلیدی کسب و کارتان را شناسایی، تعریف و مرتب اندازه بگیرید.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان این را هم عنوان کرد که این شاخص ها هر زمان ممکن است متفاوت باشد و تغییر کند و افزود: باتوجه به خلاقیت، سابقه و زمینه کسب و کار شما این شاخص ها می تواند تغییر کند. چرا تعریف شاخص مهم است؟ برای آنکه بدانید کسب و کارتان در چه وضعیتی است و این شامل همه بخش ها اعم از بازار، تولید، مالی و ... می شود. می توانید برای پیداکردن شاخص های کلیدی در اینترنت جستجو کنید و شاخص هایی را که به دردتان می خورد استخراج کنید. پس به عنوان مصوبه این جلسه هر پیشران شاخص های کلیدی کسب و کار خود را دربیاورد و حداقل 5، 6 شاخص را مشخص کند. دوم آنکه روش اندازه گیری یک شاخص را بیان کند.
وی با ارائه مثالی از اندازه گیری شاخص رضایتمندی مشتری یا NPS، گفت: برای اندازه گیری این شاخص 2 سوال را باید از مشتری های خود بپرسید. اول اینکه چقدر حاضرید من را به دیگران معرفی کنید؟ پاسخ به این سوال عددی از 0 تا 100 را در بر می گیرد. سه دسته پاسخ در اینجا اهمیت دارد؛ بالای 80 درصد، 50 تا 80 درصد و کمتر از 50 درصد. سپس تعداد افرادی که در هر طیف قرار می گیرند را بشمارید و تعداد افراد ناراضی (پاسخ بین 0 تا 50 درصد) را از تعداد افراد راضی (پاسخ بالای 80 درصد) کم و به تعداد کل افرادی که از آن ها نظرسنجی کرده اید، تقسیم کنید. این عدد شاخص رضایتمندی شما را مشخص می کند که در دنیای واقعی نرخ NPS بین 30 تا 50 درصد یک وضعیت نرمال را نشان می دهد.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با بیان اینکه اگر این عدد بالا باشد باید به آن شک کنید، خاطرنشان کرد: در کسب و کار عددهای خوب همیشه شک برانگیز هستند، زیرا شما نمی دانید چرا بیش از حد انتظارتان از محصول شما استقبال شده است و این جای نگرانی دارد. پس سؤال دوم که خیلی مهم است به شما کمک می کند که بفهمید چقدر این عدد درست است و آن اینکه بپرسید چرا این نمره را به شما داده اند. پس با افرادی که کار می کنید، یک پرسشنامه در اختیار آن ها بگذارید و بخواهید که به این 2 سؤال جواب بدهند و بعد پرسشنامه ها را در یک بازه زمانی حداقل یک ماهه جمع آوری کنید تا عدد NPS کسب و کار خود را بدست بیاورید.
علوی افزود: در واقع جواب سؤال دوم به فهمیدن نقاط ضعف و قوت کسب و کار شما کمک می کند. گاهی افراد دچار سوءتفاهم می شوند یعنی سؤال را درست متوجه نمی شوند که این نظرسنجی به رفع سوءتفاهم ها کمک می کند، گاهی هم ایراد وارد است که باید آن را رفع کنید. پس بایاجاد این ارتباط، با عدد و رقم می توانید وضعیت کسب و کارتان را متوجه شوید. این یکی از شاخص های وفاداری یا طرفداری است که افراد چقدر حاضرند شما را به دیگران معرفی کنند. اگر نمره شما منفی شود به این معناست که نه تنها حاضر نیستند شما را معرفی کنند بلکه بد شما را هم جای دیگر می گویند.
این جلسه در ادامه سلسله جلسات "دوشنبه های مشاوره" در راستای اجرای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در خوزستان به طور رایگان و به صورت حضوری و مجازی برای 17 نفر از تولیدکنندگان پوشاک خوزستانی برگزار شد.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با ظرفیت ایجاد شغل برای ۵۴ هزار و ۳۰۰ نفر در ۳۱ استان کشور از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان کارفرما به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر مجری این طرح در استان است.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷