اخبار

در جلسه مشاوره پیشران پوشاک بچگانه اهواز مطرح شد: برند ایرانی یا خارجی ثبت کنیم؟

خوزستان

۱۴۰۰/۱۰/۱۵

خلاصه خبر

سیزدهمین جلسه مشاوره پیشران حوزه تولید لباس بچگانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی از شهرستان اهواز با موضوع بررسی برندهای مطرح، اسم گذاری برند و انتخاب شعار، در مرکز شماره یک جهاددانشگاهی خوزستان برگزار شد.


متن کامل خبر

به گزارش دبیرخانه طرح توسعه مشاغل خانگی خوزستان، این جلسه 14 دی ماه 1400 با حضور دکتر سیدرضا علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال و مرضیه باقری کارشناس اجرایی طرح برای فاطمه طاهری فر مدیر تولیدی پوشاک بچگانه بیتاتن برگزار شد.
در این جلسه طاهری فر با اشاره به تحقیقات خود درباره معروفترین برندهای تولید پوشاک بچگانه، اظهار داشت: برند کارترز یک برند آمریکایی با 150 سال سابقه و تجربه کاری بهترین برند تولبد پوشاک دخترانه و همچنان در رتبه اول است. یکی از شاخص های اصلی که این برند توانسته همچنان پس از 150 سال جایگاه خود را در رتبه اول حفظ کند، کیفیت محصول همراه با خلاقیت و زیبایی در انتخاب طرح و پارچه است که با وجود قیمت بالا همچنان طرفداران زیادی دارد.
وی دیگر برند معروف در این حوزه را برند LC Waikiki که در اصل یک برند فرانسوی است، عنوان و تصریح کرد: این برند البته شعبه های مختلفی در ایران و ترکیه راه اندازی کرده است و علاوه بر پوشاک دخترانه در زمینه تولید لباس برای گروه های سنی مختلف هم فعالیت دارد. این برند اکنون فروش بالایی در دیجی استایل دارد که نشان دهنده شناخت گروه هایی از جامعه از این برند است.
علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، در این جلسه اظهار کرد: حال این برندها را الگوی خود قرار دهید؛ اما سؤال این است که چرا با وجود این برندها مردم باید از شما خرید کنند؟ طاهری فر پاسخ داد: من متوجه شدم که این شرکت اسم خود را از ساحلی زیبا در هاوایی برگرفته و مخفف واژه دوستی در زبان فرانسوی است و با شعار "همه مستحق خوش پوشی هستند" همواره مد و سلیقه را در تولید پوشاک  خود لحاظ کرده و طراحی های زیبایی به کار برده است. همچنین قیمت این برند متعادل بوده به گونه ای که اقشار متوسط به بالا بتوانند از محصولات ان خرید کنند و فقط مختص عده خاصی نسیت.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با بیان اینکه باید به فروشگاه های این برندها سر بزنید و از نزدیک کارهایشان را ببینید، گفت: وقتی از نزدیک لباس ها را ببینید قیمت تمام شده، اندازه ها و پارچه دستتان می آید و می توانید حاشیه سود را هم محاسبه کنید که برای شما همان لباس با همان کیفیت و تمیزی دوخت چقدر هزینه در بردارد. زیرا باید پارچه و کیفیت خوبی داشته باشد و معمولا با این حجم تولید، معمولا برش ها دستی نیست و با دستگاه های تمام خودکار انجام می شود. پس وقتی می خواهید به آن قیمت برسید باید کیفیت خودتان را هم به ان نزدیک کنید.
وی ادامه داد: وقتی از نزدیک نمونه کارها را ببینید متوجه می شوید که توان تولید را دارید یا ندارید و چه ملزوماتی برای آن توان تولید لازم است. شاید برای ابتدای کار خریداری آن حجم تجهیزات گران باشد و بعد باید ببینید آیا نمونه آن در خوزستان وجود دارد که کار را به آن ها بدهید و بعد محاسبه کنید در این صورت هزینه تمام شده برایتان چقدر خواهد شد. آیا آن پارچه در اهواز یا تهران وجود دارد؟ اگر در تهران نیست آیا در دبی وجود دارد و اگر بخواهید سفارش بدهید چقدر برایتان تمام می شود. از سوی دیگر باید ببینید برای رقابت با ابن برند حاشیه سودتان باید چقدر باشد.
علوی تصریح کرد: پس اول ببینید آیا توان تولید آن را دارید و محاسباتتان را انجام دهید. به عبارت دیگر امکان پذیر بودن، قیمت تمام شده و حاشیه سودتان را برآورد کنید. همچنین به این فکر کنید که چرا مردم باید از شما بخرند و یک وجه تمایز برای خود ایجاد کنید.
طاهری فر در ادامه با بیان اینکه ویژگی های محصولات این برندها را نیز بررسی کرده ام، عنوان کرد: فکر کردم که این شرکت ها برای برندشدن چه چیزهایی را در محصولات خود لحاظ کرده اند که متوجه شدم به عنوان یکی از شاخص های اصلی در انتخاب رنگ بسیار دقت می کنند؛ همچنین نحوه دوخت بسیار مهم است که دوخت زیادی در لباس کودک نباشد و به گونه ای دوخت شود که بدن کودک را اذیت نکند. الگوهای استاندارد با تنپوش راحت و بدون ایراد اندامی، دیگر معیار رعایت شده در این برندها بود.
وی افزود: همچنین مدل ها اهمیت دارد، زیرا بعضی مدل ها مناسب رده سنی خاصی نیست. در آخر کیفیت و جنس مناسب پارچه که اکثرا از الیاف طبیعی و پارچه های اعلا انتخاب می کنند، از دیگر آیتم هایی بوده که این شرکت ها با رعایت آن ها توانستند برند شوند و سالیان سال جایگاه خود در عرصه پوشاک را حفظ کنند.  بر این اساس در نهایت شعار "بیتاتن؛ راحتی و زیبایی در تن" را انتخاب کردم.
علوی این شعار را خوب دانست و در ادامه توجه وی را به نکاتی درباره انتخاب "اسم" و "شعار" جلب کرد و گفت: اسم شما نمی تواند لاتین باشد مگر آنکه کارت بازرگانی بگیرید. پس بیتاتن را می توانید ثبت کنید و ممکن است بگوئید من LC Waikiki ایرانی هستم و قیمتم هم 50 درصد آن است؛ با این رویکرد گروه هدف خاص خود را هم دارید. پس از نظر کیفیت و رنگ و طرح هم باید 80، 90 درصد خود را به آن برند نزدیک کنید. در این صورت می توانید روی اسم "بیتاتن" به عنوان برند خود مانور دهید.
وی ادامه داد: یک موضوع این است که ما در ایران به جنس ایرانی چندان اعتماد نداریم پس پیشنهاد می دهم اسم ایرانی انتخاب نکنید؛ از سوی دیگر اسامی خارجی را هم نمی توانید ثبت کنید. پس راه حل چیست؟ راه آن ساده است. باید از گویش ها استفاده کنید. به طور مثال ببینید در گویش خودتان معادل واژه "لطیف" چه می شود. می توانید در دورهمی ها از دوستان و خانواده خود بخواهید به شما کمک کنند و اسامی پیشنهادی خود را بگویند.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان خاطرنشان کرد: پس برای اسم گذاری این نکات را در نظر بگیرید؛ اول آنکه مرتبط با موضوع باشد؛ انگلیسی نباشد. فارسی هم نباشد، مگر آنکه استراتژی شما ایرانی بودن باشد. وقتی می گوئید بیتاتن، به مخاطب خود این سیگنال را می دهید که قیمت و کیفیت من ایرانی است. یک وقت می گویید نمی خواهم مخاطب من بفهمد ایرانی هستم؛ بعضی وقت ها استراتژی برعکس است و می خواهند عمدا فکر کنید که خارجی است که این روش را اصلا توصیه نمی کنم. مانند برند دسینی که در ایتالیا ثبت شده اما همه چیز ساخت و تولید آن در ایران است. بنابراین فکر کنید که استراتژی شما چیست؟
علوی همچنین این پیشنهاد را مطرح کرد که سعی کنید سیاست خنثی در پیش بگیرید و گفت: راهکار آن هم این است که در زبان ها و گویش های مختلف بگردید و واژگان مناسب را پیدا کنید. همچنین تعداد حروف کلمه پیشنهادی شما باید بین 5 تا 12 حرف باشد؛ کمتر از 5 حرف به احتمال زیاد قبلا ثبت شده و بیشتر از 12 حرف در ذهن نمی ماند. موضوع دیگر این که باید ببینید اسمی که به ذهنتان رسیده در زبان های دیگر معنی بدی نداشته باشد. همچنین با جستجوی آن در اینترنت تصاویر بدی نشان داده نشود. به طور کلی انتخاب اسم کار ساده ای نیست ولی مانند ستون است و برمبنای آن باید جلو بروید. نکته دیگر این است که بیان و نوشتار اسم برای همه با هر سطح سواد یکسان باشد و چند نوع نگارش نداشته باشد.
وی ادامه داد: استفاده از اسامی عام مانند سبز، ایرانی، طلایی و ... هم ممنوع است و به خصوص باید دقت کنید آن اسم با مذهب یا سیاست گره نخورده باشد. به طور مثال یک شرکت اسم الغدیر را برای برند خود انتخاب کرده بود؛ این برند به طور مسلم به کشورهای سنی حاشیه خلیج فارس نمی تواند بفروشد. پس باید حواستان باشد که اسم برند شما برای مردم ذهنیت ایجاد نکند. پس یا باید اسم بسازید یا سراغ اسم های قدیمی فراموش شده بروید. بنابراین بهتر است بیشتر روی اسم برندتان کار کنید.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان خاطرنشان کرد: پیشنهادم این است که شروع کنید به نوشتن 100 اسم و تا زمانی که این کار را تمام نکرده اید از جایتان بلند نشوید! دلیل اینکه می گویم 100 اسم، این است که مغز انسان ذاتأ مصرف انرژی بالایی دارد و به همین دلیل تا جایی که بتواند سعی می کند از فکر کردن فرار کند و جواب های دم دستی به شما بدهد. از این 100 اسم، 20 تای اول همان جواب های آماده دم دستی هستند که مغز برای فرار از فکر کردن به شما می دهد. از 20 به بعد تا حدود 60، 70 اسم مغز می رود در انبار  میگردد و از اینجا به بعد مجبور می شود فکر کند و اینجا خلاقیت  شکل می گیرد. پس برای خلاقیت و انجام یک کار بدیع باید یک عدد مشخص کنید و تا زمانی که آن را انجام نداده اید از جایتان بلند نشوید.
علوی ادامه داد: در واقع شما 2 فاز دارید: اول طوفان فکری و بعد فیلتر. دلیل اینکه عمده افراد نمی توانند خلاقیتی داشته باشند این است که همزمان می خواهند هر 2 کار را انجام دهند. نخواهید که در یک گام یک شاهکار خلق کنید که همه این ویژگی ها را داشته باشد؛ بلکه شروع به نوشتن کنید نوشتن هم کمک می کند کلمات بیشتری به ذهنتان بیاید و این به همگراشدن ذهن کمک می کند. به عنوان مصوبه اسم و شعارتان را نهایی کنید؛ دوم برندها را از نزدیک بررسی کنید و از نظر توان تولید، هزینه ها و قیمت تمام شده و حاشیه سود برآوردهای لازم را انجام دهید. سوم آنکه وجه تمایز خود با رقبای اصلی را مشخص کنید.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با ظرفیت ایجاد شغل برای ۵۴ هزار و ۳۰۰ نفر در ۳۱ استان کشور از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان کارفرما به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر مجری این طرح در استان است.