اخبار

مشاور کارآفرینی و اشتغال خوزستان عنوان کرد: "خرید تضمینی" قراردادی با کمترین هزینه و ریسک برای کسب و کار

خوزستان

۱۴۰۰/۱۰/۲۲

خلاصه خبر

سومین جلسه مشاوره تخصصی حوزه بازار و کارآفرینی برای تولیدکننده چادر و ست حجاب "مامک" اهواز در مرکز شماره یک جهاددانشگاهی خوزستان برگزار شد.


متن کامل خبر

به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، این جلسه 21 دی ماه 1400 با حضور دکتر سیدرضا علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال، شیما تقی نژاد مدیر اجرایی و مرضیه باقری کارشناس اجرایی طرح با موضوع تنظیم قراردادهای همکاری برای نوال ظهیریه مدیر مجموعه تولیدی فرهنگی "مامک" اهواز برگزار شد.
در این جلسه ظهیریه با بیان اینکه از هفته گذشته درگیر قیمت گذاری هستم، اظهار کرد: عمده محصول ما چادر است که از قد 80 تا 170 سانتی متر کار می کنیم و پیش از این هرکس قیمت می گرفت اندازه قد را می پرسیدم و با محاسبه هزینه پارچه و ... قیمت را محاسبه می کردم که بسیار اذیت کننده بود. اکنون متوجه شدم که قیمت گذاری هم کار ساده ای نیست اما قطعا تهیه یک روند مشخص قیمتگذاری برای محصولات بسیار بهتر است.
وی همچنین با بیان اینکه شارژ کردن محصولات هزینه زیادی ایجاد می کند، گفت: من به صورت یک فعالیت خانگی کارم را شروع کردم و اصلا قصد چنین کاری را نداشتم و انگیزه های دیگر باعث شد که به سمت این کار بروم؛ اکنون برای تولید عمده چادرها به سرمایه زیادی نیاز دارم زیرا اگر خرید طاقه ای نباشد اصلا به صرفه نیست. در حال حاضر بخشی از کار را در خانه انجام می دهم و بخشی هم توسط نیروهایی که آموزش داده ایم، انجام و تحویل می شود.
همچنین در این جلسه علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با بیان اینکه من متوجه شدم که شما در بحث بازار و شناسایی محصول فرد باهوش و کاربلدی هستید این پرسش را مطرح کرد که چرا کار تولید را واگذار نمی کند که ظهیریه پاسخ داد: من این کار را دوست دارم و از سوی دیگر خیلی از افراد دوست یا آشنا هستند که علاقمند هستم به آن ها کمک کنم به همین دلیل به این فکر می کنم که آیا واگذار کردن کار برایم سودی دارد؟ من اصل کار را به خاطر منفعت مادی آن انجام نمی دهم اما به هر حال هر کاری که انجام می شود باید یک آورد مالی هم داشته باشد. اکنون هم بسیاری افرادی که تمایل دارم به آن ها کمک کنم به این شغل نیاز دارند و من پیشنهادهایی برای آن ها دارم.
وی افزود: به طور مثال پیشنهادی در خصوص تولید عبای مردانه داشتم که خودم کار را آموزش بدهم و پارچه تهیه کنم و آن شخص چرخ خیاطی و ملزومات را تهیه کند و کار را در خانه انجام و تحویل دهد که علوی پرسید چرا پارچه را خودش تهیه نکند؟ شما می توانید در نهایت محصول را از این شخص خریداری و با سود معینی بفروشید.
مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با بیان اینکه شما با 2 مدل می توانید با این افراد کار کنید، مدل اول را "خرید تضمینی" عنوان و تصریح کرد: شما یک چک لیست تهیه می کنید که در آن نحوه دوخت و محصول نهایی کاملا مشخص شده باشد و بگوئید که اگر با این مشخصات کار انجام نشود اصلا تحویل نمی گیرید و پولی پرداخت نمی کنید؛ پس یک قرارداد خرید تضمینی تنظیم کنید که نمونه آن هم تهیه شده و می توانیم آن را در اختیار شما بگذاریم. این مدل همکاری کمترین هزینه و ریسک را برای کسب و کار شما دارد. در نهایت اگر کار خوب انجام شد برای کار بعدی یک قرارداد جدید می نویسید و هیچ تعهدی هم نسبت به ادامه کار ندارید.
علوی ادامه داد: مدل دوم این است که صفر تا صد انجام کار را به یک نفر ندهید بلکه آن را خرد و کل زنجیره را تکه تکه کنید. البته مدل اول بسیار راحت تر است هرچند نگرانی های خودش را هم دارد ولی خواب سرمایه و زمان و ... آزاد می شود؛ هرکس هم سرمایه خودش را در کار آورده و نیازی به سرمایه گذاری بالایی ندارید. پس تا زمانی که آن منفعت مشترک وجود دارد با یکدیگر کار می کنید.
وی همچنین در خصوص دغدغه ظهیریه نسبت به لزوم تنوع دادن به محصولات، اظهار کرد: قاعده ای به نام "قاعده پارتو" وجود دارد که می گوید 80 درصد سود شما از 20 درصد محصولات شماست؛ به عبارت دیگر اگر 10 محصول دارید حجم عمده سود شما از 2 محصول است. پس اگر بتوانید آن 2 محصول را پیدا کنید می توانید روی آن ها تمرکز کنید؛ گاهی می گویید شاید آن 8 محصول خیلی سودآوری نداشته باشد اما جذابیت ایجاد می کند و باعث فروش آن 2 محصول می شود.
ظهیریه در این خصوص عنوان کرد: کار اصلی مجموعه ما چادر است اما آن 8 محصول است که مجموعه ما را متمایز می کند و آن 2 تای دیگر را برای ما می فروشند که علوی گفت: اگر با استراتژی و آگاهی محصول جدید طراحی کنید، خوب است؛ به طور مثال بگوئید استراتژی من این است که با نوآوری جایگاه خود را در بازار حفظ کنم که در این صورت باید برای آن برنامه ریزی و بودجه بندی کنید.
همچنین وی در خصوص اعطای نمایندگی نظر علوی را جویا شد که پاسخ داد: هنوز برای اعطای نمایندگی زود است. اول باید سیستم های خودتان را درست کنید بعد می توانید آن ها را به دیگران واگذار و در ازای آن پولی بگیرید. تفاوت شعبه با نمایندگی در این است که شما در نمایندگی در واقع با یک کسب و کار دیگر وارد مذاکره می شوید. ان ها نه کارمند شما هستند و نه حقوقشان را باید شما بدهید بلکه یک حق امتیاز اولیه از شما خریداری می کنند و به ازای هر فروش هم درصدی را باید به شما پرداخت کنند. دلیل این کار هم این است که آن ها یک کسب و کار تضمینی را خریداری می کنند و دوم سیستم کسب و کاری که شما ساخته اید را مجانی در اختیار آن ها قرار می دهید و نحوه اداره آن را به آن ها یاد می دهید.
این مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان همچنین در خصوص نحوه فروش عمده با ارائه مثالی در حوزه کتاب، اظهار کرد: کانال توزیع در حوزه کتاب حدود 50، 60 درصد قیمت پشت جلد را می برد؛ 15 تا 20 درصد آن متعلق به ناشر و 10 تا 15 درصد هم مربوط به نویسنده است. بنابراین باید قیمت گذاری به نحوی باشد که در نهایت سودآوری لازم را برای شما داشته باشد.
همچنین در این جلسه ظهیریه چالش های خود برای تهیه پارچه مرغوب را مطرح کرد که قرار شد با برنامه ریزی و پیگیری دبیرخانه طرح در ایی زمینه تسهیلگری لازم برای وی صورت گیرد.
علوی با بیان اینکه در فروش اینترنتی و حضوری قیمت ها را مشخص کنید، گفت: قطعا در مواردی باید تخفیف بدهید ولی باید مشخص کنید که تخفیف ها به چه دلیل است؟ گاهی تخفیف باید به عنوان یک ابزار پیشبرد فروش استفاده می شود؛ به طور مثال تخفیف های فصلی یا مناسبتی از این نوع است که با افزایش حجم فروش، ضمن بالابردن نقدینگی انبارهای شما را هم خالی می کند. البته این تخفیف ها باید قاعده مند باشد و به طور مثال سالی 2 بار فروش با تخفیف داشته باشید در غیر این صورت مشتری را شرطی می کنید که منتظر تخفیف باشد. پس مدل و استراتژی تخفیف شما باید مشخص باشد و طبق آن رفتار کنید.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با ظرفیت ایجاد شغل برای ۵۴ هزار و ۳۰۰ نفر در ۳۱ استان کشور از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان کارفرما به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر مجری این طرح در استان است.