به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، این جلسه 28 دی ماه 1400 با حضور سیدرضا علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال، آذین خرم زاده نماینده اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، شیما تقی نژاد مدیر اجرایی و مرضیه باقری کارشناس اجرایی طرح با موضوع بررسی چالش ها و مسائل تولیدکنندگان و ارائه راهکارهای ارتقاء کسب و کار آن ها برای پیشرانان توانمند حوزه پوشاک استان برگزار شد.
در این جلسه هر یك از اعضاي شبكه سه موضوع نيازهاي كسب و كار خود كه امكان برآورده كردن آنها در شبكه امكان پذیر است، پيشنهادات جهت بهبود وضعيت كار با همكاري اعضاي شبكه و تجربيات خود از عضویت در شبكه و همكاري با سایر اعضا را مطرح کردند.
علوی مشاور کارآفرینی و اشتغال طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، با بیان اینکه یکی از مواردی که جای آن را در طرح خالی دیدیم شبکه سازی است، اظهار کرد: اگر قرار است اتفاقی بیافتد به دست باکفایت خود شما تولیدکنندگان توانمند استان است و جهاد دانشگاهی به عنوان تسهیلگر کنارتان است تا چالش ها و موانع شناسایی و رفع شوند؛ اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی نیز به عنوان کارفرما در بخش حاکمیتی می تواند ورود و مسئولیت خود را ایفا کند، ولی در قسمت میدانی و اجرایی خودِ شما باید کار را به پیش ببرید.
وی با اشاره به فرم های طراحی شده برای پذیرش اعضای شبکه، گفت: اولین کاری که انجام شد اینکه اعضای شبکه باید شرایطی داشته باشند زیرا نمی توان هرکسی را عضو کرد؛ به همین دلیل فرم هایی طراحی شد که در صورت حد نصاب امتیاز، می توانید عضوی از شبکه پوشاک قرار بگیرید و از مزایای آن بهره مند شوید. در این جلسه به دنبال آن هستیم که کار مشترکی که این شبکه می تواند انجام دهد چیست که در نهایت بتوانیم یک جمع بندی داشته باشیم و به یک خروجی عملیاتی برسیم.
همچنین مریم دانش تولیدکننده پوشاک اندیمشک با بیان اینکه 18 سال است در حوزه تولید لباس کار فعالیت می کند، وصول مطالبات و تأمین نقدینگی، اتصال به بازارهای صادراتی و تسهیل دسترسی به کارخانجات برای تأمین متریال را از مهم ترین مسائل کسب و کار خود عنوان کرد.
فاطمه طاهری فر تولیدکننده پوشاک بچگانه از شهرستان اهواز نیز مسائل بازار، تأمین مواد اولیه باکیفیت و قیمت مناسب و دسترسی به خدمات چاپ باکیفیت را به عنوان چالش های اصلی کسب و کار خود مطرح کرد.
زهره صالحی چلچه دیگر پیشران طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با اشاره به آغاز فعالیت خود از 5 سال گذشته، گفت: چالش ها بسیار زیاد است. مشکل تأمین فضا و اخذ تسهیلات از مهم ترین مسائل پیش روی است، زیرا رقم تسهیلات 300 و حتی500 میلیونی با وجود گرانی پارچه و یراق آلات اصلا جوابگوی نقدینگی در گردش ما نیست و حداقل این رقم باید یک الی 2 میلیارد تومان باشد. همچنین فضای 400 و حتی 500 متری برای ایجاد ساختارهای استاندارد یک کارگاه تولیدی جوابگو نیست و برای تأمین فضا همکاری لازم از سوی نهادهای ذی ربط انجام نمی شود.
همچنین آکو لطفی مدیر داخلی تولیدی مطهره اهواز، دغدغه اصلی تولیدکنندگان را تأمین نیروی کار عنوان کرد و گفت: تاکنون روش های مختلفی برای جذب و آموزش نیرو به کار برده ایم ولی متأسفانه جوابگو نبوده است و به نظر می رسد واقعا نیروی کار وجود ندارد.
در این جلسه همچنین کبری طاهری تولیدکننده پوشاک بافتنی از شهرستان اهواز، با اشاره به سابقه فعالیت 32 ساله خود اظهار کرد: همیشه دغدغه مواد اولیه را داشته ام؛ در حال حاضر حدود 10، 15 نفر نیرو دارم که خودم آن ها را آموزش داده ام و در خانه کار انجام می دهند. تاکنون مواد اولیه را خودم تهیه می کردم که به نظر می رسد در این صورت شاید خیلی دلسوزانه و با کیفیت بالا کار را انجام ندهند و مواد اولیه حیف و میل شود به همین دلیل تصمیم گرفتم آن را واگذار کنم و محصول نهایی را از آن ها خریداری کنم.
وی ادامه داد: سهم بازار خود را داشتم اما به دلیل شرایط کرونا با مشکلاتی مواجه شدم که امیدوارم در آینده نزدیک بتوانم راهکار بهتری ارائه دهم. در حال راه اندازی آموزشگاه خود هستم و قرار است آموزش را در کنار تولید دنبال کنم زیرا واقعا نیروی کار کم است و به همین دلیل تصمیم گرفته ام نیروهای خود را وارد کار کنم.
همچنین نوال ظهیریه تولیدکننده ست مادر و کودک با برند "مامک" در شهرستان اهواز، نیز با تأیید نظرات دیگر پیشرانان در خصوص کمبود نیروی کار، اظهار داشت: ما ناگزیر باید نیروی کارمان را خودمان آموزش بدهیم. یکی دیگر از چالش ها دسترسی به مشاغل و خدمات مرتبط مانند خدمات چاپ است؛ همچنین اگر بتوان با همراهی دیگر تولیدکنندگان خرید گروهی انجام داد، برای ما بسیار بهتر است.
نادیا علی نجاتی دیگر تولیدکننده پوشاک اهواز، با اشاره به فعالیت خود در زمینه تولید پوشاک ورزشی تریکو اظهار کرد: با سه نفر نیرو در زمینه کارهای مدارسی و مجلسی کار را شروع کردم و اکنون 15 نیرو با مجموعه ام همکاری می کنند. پیشنهاد می کنم همکاری های مشترک با یکدیگر داشته باشیم و اگر به طور مثال سفارش کار بزرگ به کسی پیشنهاد می شود بخش هایی را که نمی تواند به دوستان دیگر واگذار کند.
همچنین حمیده قربانی مدیر مزون دارین اهواز، با اشاره به آغاز فعالیت خود از سال 98 گفت: بدلیل شرایط کرونا با مشکل مواجه شدیم. چالش اصلی ما تأمین سرمایه است و به همین دلیل تقریبا نتوانستیم پیشرفت چشمگیری داشته باشیم و فعالیت هایمان بسیار راکد شد. همچنین در زمینه جذب نیرو مشکل داریم.
سمانه هوشیارزاده مدیر فروش مزون دارین اهواز نیز بالابودن قیمت تمام شده پارچه و لوازم خرازی را از مهم ترین چالش ها عنوان کرد و گفت: خرید گروهی راهکار خوبی برای کاهش هزینه مواد اولیه است.
همچنین زهرا محمدی تولیدکننده پوشاک اندیمشک، سنگ اندازی های ادارات و نبود شرکت های بازاریابی را به عنوان مهم ترین چالش های کسب و کار خود عنوان کرد و افزود: متأسفانه بعضی ادارات تولیدکنندگان را در یک دور باطل می اندازند که عملا جلوی پیشرفت کار را می گیرد. اداره کار و تعاون بسیار خوب حمایت می کند و تعامل بسیار نزدیکی با تعاونگران دارند اما وقتی کار به ادارات دیگر ارجاع می شود، همه چیز متوقف می شود. از سوی دیگر تسهیلاتی که به عنوان جایزه یا مشوق به تولیدکنندگان برتر داده می شود به دلیل شرایط سخت بانک ها نه تنها مشکلی را حل نمی کند بلکه بیشتر شبیه مجازات است.
آذین خرم زاده کارشناس اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خوزستان در این خصوص اظهار کرد: طی 10، 15 سال فعالیت در این حوزه با مشکلات بانک ها و متقاضیان آشنا هستم ولی بانک ها سیستم خاصی برای خودشان دارند و در بخش مشاغل خانگی که چندین سال با آن ها ارتباط دارم متقاضی وقتی به بانک مراجعه می کند با چالش های بسیاری مواجه می شود، به طور مثال بانک ها از آن ها افراد زیرمجموعه شان را می خواهند و یکی از شرایط این است که این افراد بیمه باشند در حالی که در بخش مشاغل خانگی ممکن است نیروها از افراد خانواده باشند و اصلا بحث بیمه مطرح نیست و این موضوع کاملا بنا به توافق طرفین است.
محمدی مشکل دیگر را مشکل فضا و مکان عنوان کرد و گفت: اکنون برخی دستگاه ها سالن های بلااستفاده بزرگی دارند که می توانند آن ها را با شرایطی در اختیار بخش تولید قرار دهند اما همکاری لازم صورت نمی گیرد. پیشنهاد می کنم جلسه ای با حضور نمایندگان این دستگاه ها از سوی جهاد دانشگاهی برگزار شود تا شاید بتوانیم به خروجی مشخصی در این زمینه دست یابیم. مشکل دیگر وصل شدن به اتاق های بازرگانی کشورهای همسایه است، اکنون فرصت خوبی در این زمینه فراهم شده و قیمت ها کاملا برای آن ها صرفه اقتصادی دارد اما نیاز است که تولیدکنندگان ما به آن ها معرفی شوند تا به چشم یک تولیدکننده خرد به ما نگاه نکنند. بزرگترین مشکل هم بازار فروش است و بدلیل نداشتن شبکه ای برای بازاریابی و فروش، بازار فروش مان ضعیف است. پیشنهاد می کنم آموزش های حوزه بازاریابی مدنظر قرار گیرد تا تولیدکننده درگیر بازاریابی نشود.
همچنین شهلا علوانی تولیدکننده عبا و مانتوعبایی با برند "چیکاجحاب" با اشاره به همکاری خود با کشور عراق و تجربه صادرات محصول به این کشور، در زمینه به اشتراک گذاری تجربیات خود با دیگر تولیدکنندگان اعلام آمادگی کرد.
در این جلسه علوی در جمع بندی مباحث مطرح شده پیشنهاداتی را عنوان کرد و گفت: در بحث بازاریابی، یک ایده سفارش اشتراکی است. می توانید با تعامل با یکدیگر سفارش کارهای بزرگ را به طور مشترک انجام دهید. بازاریابی اینترنتی را بسیار جدی دنبال کنید و برای مدیریت پیج و سایت خود ادمین حرفه ای استخدام کنید که تعدادی از پیشرانان با این ایده موافقت کردند و به عنوان مصوبه اول این جلسه قرار شد جهاد دانشگاهی با فراخوان عمومی افراد علاقمند را شناسایی و سپس با ارائه آموزش های لازم آن ها را به پیشرانها معرفی کند.
وی ادامه داد: کار دیگر این است که برای حسابرسی به جای استخدام یک حسابدار جداگانه و بدلیل آنکه حجم کاری شما آنقدر نیست که نیازی به یک حسابدار تمام وقت داشته باشید به صورت دسته جمعی حسابدار استخدام کنید که هم برای شما و هم آن شخص، به صرفه باشد. البته حتما حسابدار حرفه ای با سابقه کار مرتبط پیدا کنید. گزینه دیگر اینکه اگر می خواهید این شخص مشاور مالیاتی شما هم باشد می توانید از افرادی که در ادارات دارایی و مالیات کار می کنند کمک بگیرید زیرا به قوانین و مقررات اشراف دارند.
علوی با بیان اینکه قدرت شبکه در کار گروهی است، گفت: موضوعات مشترک المنافع را پیدا کنید و آن ها را گروهی انجام دهید. در این صورت قدرت چانه زنی تان هم بالاتر است. بنابراین به عنوان مصوبه دوم فهرستی از اقلام موردنیاز کارگاه خود حداقل برای یک تا 2 ماه آینده تهیه کنید که در صورت امکان بتوان آن ها را به صورت گروهی و مستقیم از کارخانه تهیه کرد.
وی در حوزه مالی و نقدینگی نیز گرفتن وام را کار چندان پسندیده ای ندانست و به جای آن پیشنهاداتی را مطرح کرد. علوی انعقاد قرارداد پیش فروش و تأمین بخشی از نقدینگی از محل این قرارداد (پیش از شروع کار) را به عنوان یکی از راهکارها عنوان کرد و گفت: روش دیگر ایجاد صندوق قرض الحسنه برای اعضای شبکه پوشاک است که البته باید برای سازوکار آن فکر شود. راهکار دیگر "جمع سپاری" است که شما مانند بانک پول خرد مردم را بگیرید و با آن کار کنید و بعد با درصدی سود به آن ها برگردانید. "سهام داری" نیز یکی از روش های تأمین مالی است که بخشی از سهام خود را به دیگران واگذار می کنید. پس می توانید به این ایده ها فکر کنید که تا چه اندازه می تواند برای شما مؤثر و راهگشا باشند. راهکار چهارم تبدیل شدن به شرکت ها یا محصولات دانش بنیان است که البته شرایط خود را دارد.
علوی در بحث نیروی کار نیز پیشنهاد داد آموزش نیروها با سرفصل مدنظر پیشرانان و یک مدرس منتخب از میان خودشان، از سوی جهاد دانشگاهی مدیریت و برنامه ریزی شود و در پایان هر دوره افراد برتر برای جذب به پیشرانان معرفی شوند. پس به عنوان مصوبه سوم مهارت های موردنیاز نیروی کار خود را فهرست کنید. در خصوص فضا و مکان نیز سعی می کنیم پیگیری لازم را انجام دهیم که این موضوع را با چه مکانیزمی می توان حل کرد.
در پایان قرار شد همکاری های مشترکی میان برند "جاتی" و "مامک" و همچنین همکاری دیگری میان برندهای "چیکاحجاب" و "چی توک" آغاز شود.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با ظرفیت ایجاد شغل برای ۵۴ هزار و ۳۰۰ نفر در ۳۱ استان کشور از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان کارفرما به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر مجری این طرح در استان است.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷