اخبار

منحصر به فردترین فرش ایران جهانی می‌شود

سمنان

۱۴۰۰/۱۱/۰۵

خلاصه خبر

"فرش خودرنگ ایل سنگسری" با قدمت و پیشینه دیرسال و چند هزار ساله، یکی از مهمترین صنایع دستی شهرستان مهدیشهر و ایل عشایری سنگسر است.


متن کامل خبر

تنوع در عین سادگی، جذابیت بالای بصری، تولید کاملا ارگانیک، درهم‌تنیدگی طرح‌ها و نقش‌های به کار رفته با طبیعت منطقه ،توجه به شاخص‌های هنری در تولید، کاربردی بودن و...همه و همه از ویژگی‌های این دست‌بافته قدیمی است. از طرفی تنوع جاذبه‌های طبیعی ،تاریخی و گردشگری در منطقه و گردشگر پذیر بودن منطقه نیز انگاره مهم دیگری است که می‌تواند به معرفی بیش از پیش این صنایع دستی کمک کند.

مسوول کارگروه فرش خودرنگ انجمن توسعه مهدیشهر از فرش خودرنگ ایل سنگسری به عنوان یکی از اصیل‌ترین فرش‌های دست‌باف جهان نام برد و گفت: این فرش کاملا ارگانیک در بازارهای خارجی خریداران زیادی دارد.

پویا خادمیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: اخیرا تنها از استرالیا سفارش 1000 تخه فرش خودرنگ داشتیم که به دلیل تولید کم نتوانستیم جوابگوی این سفارش باشیم. علاوه بر این بازار صادراتی برای این فرش خودرنگ در کشورهای مختلفی وجود دارد.

مسوول معرفی فرش خودرنگ سنگسری از خرید تضمینی این فرش در مهدیشهر استان سمنان از سوی دپارتمان فرش خودرنگ این شهرستان خبر داد و تصریح کرد: به هر میزان طرح فرش، نخ و فرش دستباف خودرنگ تولید شود آمادگی برای خرید آن در شهرستان وجود دارد.

این کارشناس فرش خودرنگ، از شکل‌گیری دپارتمان فرش خودرنگ در انجمن توسعه مهدیشهر به عنوان یک فرصت تاریخی برای این شهرستان نام برد و گفت: فرش خودرنگ منحصر به منطقه مهدیشهر و مناطق زندگی ایل سنگسر است و نمونه مشابهی در هیچ جای جهان ندارد.

وی با اشاره به قدمت بالای فرش خودرنگ در مهدیشهر و منطقه خاطرنشان کرد: ایل سنگسری دارای سبک زندگی خاص خود است و فرش خودرنگ نیز از دل این سبک زندگی می‌آید.

مسوول کارگروه فرش خودرنگ انجمن توسعه مهدیشهر در پاسخ به پرسش ایسنا در ارتباط با ضرورت‌های احیای دوباره این دست‌بافته و لزوم تطابق آن با نیازهای زیست اجتماعی امروز اظهار کرد: این دست‌بافته در گذشته نقاط ضعفی هم داشته که چرایی فراموشی و یا به محاق رفتن آن را باید در همین نقاط ضعف جست‌وجو کرد لذا دپارتمان فرش خودرنگ مهدیشهر با درک این مهم، در این مدت به رفع نقاط ضعف آن پرداخته و با تنوع بخشی به طرح‌ها و رنگ‌های آن، انجام چندین طرح پژوهشی ، بروزرسانی نقش‌ها و طرح‌ها و...کوشیده به احیای این فرش دست‌بافت بپردازد.

این کارشناس فرش از عدم برندسازی و ناشناخته ماندن این فرش به عنوان یکی از دلایل به فراموشی سپردن این دست‌بافته در گذشته نام برد و عنوان کرد: متاسفانه با وجود ارزشمند بودن پشم گوسفند سنگسری، در بسیاری از مناطق پشم این گوسفندان چیده و دور ریخته می‌شود.

وی با بیان اینکه همه اقدامات لازم برای جذب بازارهای جهانی و معرفی این فرش صورت گرفته ادامه داد: در همین راستا آموزش‌های متعددی برای پرورش نسل جدیدی از بافنده‌ها در شهر مهدیشهر و چندین شهر همجوار صورت گرفته و با خرید تضمینی نخ، فرش و تابلوفرش‌ها و..به دنبال توسعه و تولید این صنایع دستس ارزشمند هستیم.

مسوول کارگروه فرش خودرنگ انجمن توسعه مهدیشهر با بیان اینکه در همین راستا بیش از پنج تن نخ تولید و خریداری شده اضافه کرد: به منظور ترغیب علاقمندان به این حوزه کارمزد ریسنده‌ها و بافنده‌ها را به دو برابر افزایش دادیم ضمن اینکه از بیش از 130 بافنده نیز دعوت به همکاری شده است.

خادمیان با بیان اینکه نخ به کار رفته در این دست‌بافته، متفاوت و منحصر به فرد است، افزود: نخ به کاررفته در این فرش مربوط به پشم بره سنگسری است که در ارتفاع بیش از 2000متری از سطح دریا پرورش یافته و پشم آن بعد از استفاده از علوفه‌های بهاری در اول تابستان چیده شده است و از همین رو نخ به کار رفته در فرش خودرنگ کاملا منحصربه فرد است چرا که طول الیاف پشم این گونه از گوسفند سنگسری در تیرماه به بلندترین و نازک‌ترین اندازه خود می‌رسد.

وی از برنامه‌ریزی برای توسعه آموزش‌ها در این بخش خبر داد و گفت: به منظور تربیت بافنده های بیشتر، قراردادی با اداره کل فنی و حرفه‌ای استان منعقد شده تا علاوه بر ارائه آموزش‌های تخصصی، مواردی نیز که برای جهانی شدن این فرش دستبافت نیاز است را نیز در آموزش‌ها لحاظ کند.