باغهای سیب بعد از گذشت یک سال سختی کار باغداران به ثمر نشست و سیبهای زرد و قرمز باغهای روستاهای تخت سلیمان بر زیبایی هرچه بیشتر این شهر تاریخی افزود. باغدارانی که یک سال گذشته را به امید به ثمر نشستن محصولات باغ به انتظار نشسته و حاصل این دسترنج خود را که به دلیل کوهستانی بودن منطقه و ارتفاع زیاد و آب و هوایی مناسب خوشمزهترین سیبهای کشور است را به میهمانان خود هدیه دهند اما قصه نامهربانی این سیبهای خوشمزه تخت سلیمان در حال تبدیل شدن به مثنوی هفتاد من است.
سهیلا فتحی به همراه همسر و فرزندانش یکی از باغداران تخت سلیمان است که هرساله در فصل برداشت همچون سایر باغداران این منطقه در کنار کار سخت برداشت، استرس فروش محصول و کسادی بازار فروش به سراغش میآمد اما این بانوی کُرد هیچگاه دست از تلاش و کوشش نکشید و در کنار برداشت میوه از باغات سه هکتاری در فکر چارهای برای فروش و استفاده بهینه از محصولات باغ خود شد و ثمره باغ را به نسخه شفابخش طب سنتی تبدیل کرد.
در ادامه گفتوگوی ایکنای کردستان، با این بانوی کارآفرین تقدیم مخاطبان میشود:
سهیلا فتحی، یکی از فعالان طرح مشاغل خانگی در کردستان در گفتوگو با ایکنا، اظهار کرد: سه هکتار باغ سیب در یکی از روستاهای تخت سلیمان داریم که هر ساله برای به ثمر نشستن میوههای این باغ از جان و دل خود و سایر اعضای خانواده تلاش میکنیم.
وی با اشاره به اینکه تا در میان مزارع کار نکرده باشی، نمیتوانی سختی این کار را درک کنی گقت: دردآورترین بخش این ماجرا رنج بدون گنج ما کشاورزان است، هر سال نبود بازار مناسب، عدم برنامه مشخص و الگوی مناسب کشت، نبود سورت و بستهبندی مناسب محصول، منطقی نبودن قیمتها با توجه به هزینه تولید، گران بودن هزینههای حمل و نقل تبدیل به قصه تلخ و تکراری ما کشاورزان شده است. این قصه هر ساله با ضرر باغداران و هدررفت سرمایههای بخش کشاورزی استان خاتمه مییابد.
فتحی افزود: حجم انبوه سیب در فصل برداشت و کسادی بازار و نزول قیمت سیب در این زمان موجب شد تا من و خانوادهام به فکر چارهای برای فرآوری این میوههای باغ خود باشیم. در این راستا تصمیم گرفتیم که محصولات باغ خود را به سرکه تبدیل کنیم تا ارزش افزوده تولیدات خود را افزایش دهیم که بر این اساس ما به روش سنتی محصولات خود را فرآوری میکردیم که این روش سنتی نیز کار سخت و طاقتفرسای دیگری را به ما تحمیل کرده بود اما به عشق فرآوری این نعمت الهی و جلوگیری از خرابی میوهها آن را با جان و دل انجام میدادیم.
وی افزود: در این روش سنتی تولید سرکه مجبور بودیم با استفاده از دستگاه غذاساز خانگی سیبها را خرد کرده و آنها را در دبههای ۲۰ لیتری نگهداری کنیم و بعد از سه ماه آنها را از صافی عبور داده و صاف کنیم که کل فرایند این کار توسط من، همسرم و دو پسرم انجام میشد که بسیار سخت و طاقتفرسا بود. در این راستا از جهادکشاورزی و اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی شهر سنندج کمک گرفتیم و مجوز مشاغل خانگی را از این اداره دریافت کردیم. از سوی اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان به بانک برای دریافت تسهیلات قرضالحسنه ۴۰ میلیون ریالی معرفی شدیم و توانستیم دستگاه آبمیوهگیری صنعتی تهیه کنیم.
این بانوی کارآفرین با اشاره به اینکه این دستگاه آبمیوهگیری کار ما را تسهیل بخشیده و در مدت ۴۵ روز سرکه ما تولید و یک صاف کردن جزئی نیاز داشت، گفت: در تولید سرکه از شکر و آب استفاده نمیکنیم و تولیدات ما با عنوان سرکه سیب سهیل به صورت خالص و با کیفیت مطلوب تولید شده و در بازار به فروش میرسد که برای جذب مشتری نیز از فضای مجازی نیز بهرهمند شدیم که بر این اساس بیشتر مشتریان ما خارج از استان بوده و از تولیدات ما راضی بودهاند.
فتحی بیان کرد: سه سال کار فرآوری محصول سیب را به صورت سنتی و یک سال با دستگاه آبمیوهگیری صنعتی انجام دادیم تا اینکه از طریق صدا و سیما با طرح مشاغل خانگی جهاددانشگاهی آشنا شدیم که در این بخش نیز با روشهای افزایش فروش محصولات و بازار کار مناسب آشنا شدیم و تمام افراد خانواده در دورههای آموزشی جهاددانشگاهی شرکت کردیم.
وی با اشاره به اثرگذاری این دورههای آموزشی در بازاریابی تولیدات خانگی افزود: از جهاددانشگاهی به دلیل برگزاری این دورههای آموزشی مؤثر و مفید تشکر میکنیم و خواستاریم که این دورههای آموزشی برای طرحهای مشاغل خانگی افزایش یابد. در حال حاضر یکی از مطالبات ما از ارگانهای ذیربط این است که مجوز برچسب بر روی تولیدات مشاغل خانگی و خوراکی را تهسیل بخشیده و جهاددانشگاهی کردستان در این بخش هم دورههای آموزشی برای آشنایی با پروسه دریافت مجوز برچسب تولیدات را برای تولیدکنندگان برگزار کند.
این بانوی کارآفرین در پایان ضمن تشکر از جهادکشاورزی، اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی سنندج و جهاددانشگاهی کردستان یادآور شد: تقاضا داریم که برای توسعه طرحهای مشاغل خانگی از پشتیبانان حمایتهای بیشتری صورت گیرد و تسهیلات لازم در اختیار ما قرار گیرد تا با راهاندازی یک کارگاه هم زمینه اشتغالزایی افراد بیشتری را فراهم کنیم و هم تولیدات باغات سیب را فرآوری کنی
م و از ضرر و زیان کشاورزان جلوگیری کنیم.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷