به گزارش دبيرخانه طرح ملي توسعه مشاغل خانگي استان مركزي، در راستاي مطالعات انجام شده توسط تيم اجرايي طرح ملي در استان مركزي، در اين بخش مطالعات صورت گرفته در خصوص نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهديدات مشاغل خانگي ارائه مي گردد:
معصومه تقي بيگي از پژوهش گران حوزه كارآفريني از نقاط قوت و ضعف مشاغل خانگي مي گويد:
از جمله نقاط قوت مشاغل خانگي كه از ويژگي هاي منحصر به فرد اين نوع مشاغل مي باشد اين است كه فرد در حين پرداختن به امور جاري خانواده مي تواند به توليد محصول يا ارائه خدمات در محيط خانه بپردازد. همچنين مشاغل خانگي مي توانند بستري براي حمايت فارغ اتحصيلان داراي مهارت، فاقد سرمايه و زنان سرپرست خانوار باشد. ضمن اينكه فرصت بسيار خوبي براي افرادي ست كه به نحوي مشكلات جسمي و حركتي دارند و ورود به مشاغل رسمي و صنعتي براي آنها امكان پذير نباشد در كنار همه موارد مطرح شده صرفه جويي در مصرف انرژي و كمك به بهبود وضع محيط زيست و كاهش بخشي از هزينه تمام شده توليد از جمله رهن اجاره محل از نقاط قوت اين نوع مشاغل است.
تقي زاده در كار پژوهشي كه با موانع و راهكارهاي توسعه مشاغل خانگي انجام داده است مسائلي را تحت عنوان نقاط ضعف اين گونه مشاغل عنوان كرده است: مشاغل خانگي در صورتي كه درست هدايت و مديريت نشود ميتواند به عنوان مانعي در راه ارتقاي سطح فناوري در بخش توليد محسوب شود. گسترش مشاغلي از اين دست به جاي گسترش فرصت شغلي براي نيروهاي تحصيل كرده و كارآمد فرصت هايي را در اختيار نيروهاي غير ماهر قرار ميدهد. ايشان گسترش عدم شفافيت بخش توليد و تزريق پول بيشتر به اقتصاد را نيز از نقاط ضعف اين گونه مشاغل اعلام نموده است.
ايشان امكان تحت الشعاع قرار گرفتن و سرايت مسائل كسب و كار خانگي و وارد نمودن آسيب به روابط نهاد خانواده، ناهمسازي فضاي مسكوني با فضاي كسب و كار و بالطبع، سلب آرامش افراد و امكان بروز اختلاف نظر ميان خانواده ها، افت تحصيلي فرزندان خانوارها، عدم تكافوي توان مالي دولت ها براي پوشش كامل اجتماعي و حمايت از كسب و كارهاي خانگي، ايجاد انتظار و توقع كسب و كارهاي خانگي از دولت و به طبع امكان بروز نا بساماني و نارضايتي در صورت عدم رسيدگي دولت ها را از جمله تهديدهاي اين مشاغل عنوان كرده اند.
مطالعه بيشتر: بررسي موانع و راهكارهاي توسعه مشاغل خانگي، معصومه تقي زاده
شايان ذكر است: طرح ملي توسعه مشاغل خانگي با كارفرمايي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي با هدف ايجاد اشتغال پايدار براي توانمندسازي متقاضيان و اتصال به بازار همزمان با سراسر كشور در استان مركزي در حال اجرا مي باشد.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷