به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، نسرین ارجمندی طراح مد و لباس و مدرس دانشگاه شنبه، 20 فروردین ماه 1401با حضور در دبیرخانه طرح با شیما تقی نژاد در خصوص زمینه های همکاری مشترک در طرح ملی توسعه مشاغل خانگی گفت و گو کرد.
در این جلسه تقی نژاد با تشریح ابعاد و فازهای مختلف این طرح، گفت: بیشترین تمرکز را به بخش پوشاک اختصاص داده ایم زیرا در استان ما این رشته بسیارخوب می تواند جواب بدهد و ظرفیت و پتانسیل آن را دارد؛ البته هنوز اتفاق مدنظرمان شکل نگرفته است که با تکمیل و توسعه شبکه پوشاک به دنبال تحقق آن اتفاق خوب هستیم.
وی افزود: خوزستان یک استان صنعتی و دارای مرز مشترک با کشور عراق است و این ظرفیت خوبی است که انتظار می رود در حوزه پوشاک حرفی برای گفتن داشته باشیم ولی اکنون استان های دیگر از این ظرفیت استفاده می کنند. در حالیکه هم نیروی کار توانمند و تولیدکنندگان متخصص و باتجربه بالایی در استان داریم اما آن حرکت خوبی که باید در کسب و کارشان شکل بگیرد هنوز انجام نشده است. شناسایی این افراد یک موضوع و برنامه ریزی و سازماندهی آن ها یک بحث جداگانه است که هرکدام زمان و انرژی بالایی می طلبد.
مدیر اجرایی طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان نکته دیگر را تخصصی کار نکردن فعالان این حوزه در استان عنوان کرد و توضیح داد: اکثر این افراد و تولیدکنندگان خودشان طرح می زنند، برش می زنند و بعد به نیروی چرخکار و ... می دهند و اغلب کسی را به عنوان طراح ندارند که به صورت تخصصی کار کند. از میان تولیدکنندگانی که به طرح پیوستند شاید چند نفر از آن ها طراح داشتند و بقیه یا به صورت سری دوزی و یا با کپی و تقلید از طرح های دیگران کار می کنند. البته در این میان برخی آن چنان با کیفیت و ظریف کار می کنند که کارشان را با لوگوی ترک روانه بازار می کنند ولی حیف است وقتی چنین تولیدکنندگان توانمندی داریم محصولات خود را با نام و برند خود و با طراحی اختصاصی عرضه نکنند.
تقی نژاد ادامه داد: کسی که طراح است دوره ها و مهارت های لازم را فرا گرفته و به راحتی می تواند انواع طرح و مدل را روی لباس اجرا کند؛ پس چرا طراحی را به طور تخصصی به طراحان مد و لباس نسپاریم و چرا باید از مدل های ترک و سایت های خارجی الگو بگیریم، حال آن که خودمان می توانیم طراحی کنیم. در استان چندین قومیت با پوشش ها و سلیقه های گوناگون و زیبا وجود دارند و می توان با استفاده از این ظرفیت هم کارهای ویژه ای انجام داد.
همچنین در این جلسه ارجمندی با اشاره به جلسات گذشته خود با برخی تولیدکنندگان استان که به نتیجه خاصی نرسیده بود، اظهار کرد: این تولیدکنندگان نمی پذیرفتند که لازم است یک طراح کنارشان باشد و طراحی ها را یک نقاشی بی ارزش تصور می کردند حال آنکه طراح باید طرح لباس را بزند و الگوساز باید الگوی آن را پیاده کند. مشکلی که پیش می آید این است که گاهی برای یک شرکت طرح می زدم و تأیید هم می شد و می گفتند برای امضای قرارداد و تولید بروم اما باتوجه به آن که تولیدکننده نیستم ناگزیر قرارداد را به یک تولیدکننده واگذار می کردم که آن ها تولید را انجام دهند ولی متاسفانه پس از معرفی دیگر خبری از آن ها نمی شد و بعد هم به بهانه های مختلف از پرداخت سهم هزینه طراحی سرباز می زدند.
تقی نژاد با بیان اینکه این یک تصور اشتباه است که برای طراحی پولی پرداخت نکنند، گفت: البته هنوز فرهنگ طراحی و الگوسازی میان تولیدکنندگان ما جا نیافتاده است حال آن که کار تولید پوشاک یک کار تیمی است و باید همه بخش های زنجیره ارزش آن با یکدیگر مرتبط باشند و بتوانند به خوبی باهم کار کنند. طراح هم باید در این زنجیره جایگاه خود را داشته باشد و حتی اسم طراح می تواند در شناسنامه محصول قید شود، نه آنکه تولیدکننده صفر تا صد کار را خودش انجام بدهد.
همچنین در ادامه این جلسه ارجمندی با بیان اینکه در حال حاضر در کارگاه شخصی خود فعالیت می کنم، گفت: طراحی، الگوسازی و اجرای مدل سه بخش اصلی فعالیتم است و در این زمینه ها برای هرکس که سفارش داشته باشد کار انجام می دهیم.
تقی نژاد همچنین خاطرنشان کرد: با برخی از تولیدکنندگان توانستیم ارتباط خوبی برقرار کنیم. در استان ظرفیت های بسیاری وجود دارد و مزیت پوشاک این است که افراد خیلی راحت می توانند در این زمینه کار کنند و ظرفیت ها و مزیت های خوبی در استان در این حوزه وجود دارد. به همین دلیل معتقدیم شبکه پوشاک باید بزرگ و بزرگ تر شود و این به نفع همه اعضا خواهد بود. مدل کاری طرح توسعه مشاغل خانگی بیشتر مبتنی بر ایجاد شغل پایدار بوده و به همین دلیل اتصال به بازار به عنوان یکی از فازهای اجرایی مدنظر قرار گرفته است.
وی افزود: در این راستا برای بعضی از متقاضیان و تولیدکنندگان نیز با همکاری مؤسسه خیریه و صندوق قرض الحسنه داشنجویان ایران ابزار و تجهیزات مورد نیاز تهیه شد و در حوزه های برندسازی، مدیریت نیروی انسانی، سیستم سازی و ... نیز مشاوره های گروهی و تخصصی برای تولیدکنندگان و فعالان این حوزه برگزار شد زیرا این موارد موجب پایدارسازی کسب و کارها می شود. اخیرا نیز یک دوره آموزشی با عنوان "بازآفرینی کسب و کار" برنامه ریزی کرده ایم که هزینه آن 20 میلیون تومان است اما برای اعضا به صورت رایگان برگزار می شود. آنچه می خواهیم انجام دهیم اتصال افراد به یکدیگر، شبکه سازی و تکمیل بخش های مختلف اعم از تیم طراحان مد و لباس است که آن ها را به تولیدکنندگان معرفی و طراحی ها را تخصصی کنیم.
مدیر اجرایی طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان ادامه داد: اکنون تعدادی از تولیدکنندگان پوشاک عضو شبکه پس از حضور در جلسات مشاوره به این نتیجه رسیده اند که باید طراحی های اختصاصی داشته باشند و احساس نیاز به طراح پیدا کرده اند. هرچه بیشتر این تفکر در تولیدکنندگان ما ایجاد شود، برای طراحان هم بهتر خواهد بود. البته خود طراحان هم باید بتوانند بحث تحقیق بازار انجام دهند که بازار چه طرحی را می پسندد.
به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، در پایان این جلسه ضمن بررسی مدل های همکاری این طراح و مدرس دانشگاه در طرح، ارجمندی نسبت به همکاری برای توسعه شبکه طراحان قول مساعد داد که بتوان طراحان مد و لباس استان را به تولیدکنندگان پوشاک متصل کرد.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با هدف ایجاد اشتغال برای ۵۴ هزار نفر از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاددانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر، مجری این طرح در استان است.
معاونت آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی
(۰۲۱) ۶۶۷۴۷۷۴۷