اخبار

نشست مدیراجرایی طرح مشاغل خانگی خوزستان با مدیر یک شرکت استارتاپی برگزار شد: "خانه گردون"؛ ایده ای برای اتصال میز کاری زنان به اقتصاد ملی

خوزستان

۱۴۰۱/۰۲/۱۱

خلاصه خبر

جلسه بررسی امکان همکاری های مشترک میان تیم اجرایی طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان و استارتاپ حوزه مشاغل خانگی با عنوان "خانه گردون" در محل دبیرخانه طرح برگزار شد.


متن کامل خبر

به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، در این جلسه که یک شنبه، 11 اردیبهشت ماه 1401 برگزار شد، پونه پیلرام مدیر استارتاپ "خانه گردون" به معرفی و تبیین طرح خود در حوزه مشاغل خرد و خانگی پرداخت و اظهار کرد: پس از 10 سال پژوهش و صحبت کردن با بیش از 3000 زن سرپرست خانوار و آسیب دیده در حوزه مشاغل خانگی که اغلب با شکست مواجه شده بودند، با پایش و بررسی طرح ها و تجارب دیگر کشورها با اکوسیستم کاری مشابه ازجمله هند، مالزی، ترکیه و عراق و ارتباط با آن ها در نهایت به این نتیجه رسیدیم که یک استارتاپ راه اندازی کنیم که از طریق آن میز کار زنان را به اقتصاد ملی متصل کنیم و از این طریق بتوانیم یک اشتغال پایدار برای آن ها ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه شعارمان هم این است که "ما میز کاری شما را به اقتصاد ملی وصل می کنیم"، گفت: ما این ایده و پلتفرم را در سطوح مختلف اعم از سایت، اپلیکیشن و فضای واقعی پیاده و طراحی کردیم. در واقع کار را هم در فضای مجازی و هم فضای حقیقی به پیش می بریم و باتوجه به آنکه آن را مطابق شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور بومی سازی کرده ایم، سه بخش برای اپلیکیشن درنظر گرفتیم زیرا به طور مثال نسخه ای که می توانیم به یک زن روستایی ارائه دهیم را نمی توانیم به یک زن متقاضی اشتغال خانگی در مناطق مرفه شهری نیز ارائه کنیم و برعکس.
این فعال اجتماعی زنان تصریح کرد: با جلسات متعدد با دفاتر تسهیلگری و فعالان حوزه مشاغل خانگی در مناطق حاشیه شهر متوجه شدیم که در اغلب این طرح ها مناطق حاشیه ای نادیده گرفته شده و یک سیستم در همه مناطق شهری و روستایی اجرا می شود؛ طی سال ها فعالیت در حوزه مشاغل خانگی و بازارچه ها و نمایشگاه های خوداشتغالی بانوان، به این نتیجه رسیدیم که این سیستم که در آن برای همه افراد نسخه واحدی پیچیده شود، از اساس غلط است و این مدل اصلا جواب نمی دهد بلکه موجب آسیب به مشاغل خانگی می شود.
پیلرام ادامه داد: به همین دلیل یک اپلیکیشن اختصاصی برای مناطق حاشیه ای در زیرمجموعه اپلیکیشن "خانه گردون" طراحی کردیم. از سوی دیگر متوجه شدیم مناطق روستایی هم بافت متفاوتی به لحاظ فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد و از این رو ابتدا یک مطالعه میدانی در برخی روستاها انجام و سپس یک طرح پایلوت توانمندسازی زنان روستایی مشتمل بر چندین بخش آموزشی، فرهنگی، سلامت، اشتغال و ... طراحی و اجرا کردیم. این طرح در حال حاضر در اراضی کشاورزی خارج از زمان کشت اجرا می شود و می خواهیم به نتایج مدنظر برسد تا بتوانیم آن ها را گردآوری و اپلیکیشن را اجرا کنیم.
وی با اشاره به برخی محدودیت ها و چالش های کار در روستا در حوزه مشاغل خانگی برای زنان، خاطرنشان کرد: اگرچه برای اجرای این طرح با محدودیت های زیادی در مناطقه روستایی مواجه بودیم ولی روی آن ها کار کردیم و اکنون معتقدم طرح روستایی ما حتی بسیار موفق تر از طرح های مشابه دیگر در کشور خواهد بود زیرا اولین بار است که چنین طرح جامعی در کشور در سطح روستاها اجرا می شود که در آن همزمان به سلامت انسان ها و حفاظت از محیط زیست توجه شده باشد.
این ایده پرداز و مدیر استارتاپ "خانه گردون" با اشاره به دیگر زوایای جالب طرح و همفکری خود بانوان روستا در انتخاب نوع کسب و کار، پیش فروش محصول و نتایج خوب آن، اظهار کرد: این طرح یک طرح سودآور همه جانبه است و امیدواریم از سود خود طرح بتوانیم چندین طرح مشاغل خانگی دیگر نیز اجرا کنیم که می تواند باعث اشتغالزایی های دیگر شود. در حال حاضر عموما قشر جوان روستا را درگیر کار کرده ایم زیرا تکنولوژی باید به روستا وارد شود و این جوانان هستند که می توانند این کار را انجام دهند. از سوی دیگر با اشتغال این قشر جوان تحصیلکرده در روستا از مهاجرت معکوس نیز جلوگیری می شود. در حال حاضر مجوزهای لازم را اخذ کرده و منتظر افتتاح خانه کارآفرینی مشاغل خانگی هستیم تا از اپلیکیشن رونمایی کنیم.
رئیس سابق کمیته زنان و خانواده فرمانداری اهواز خاطرنشان کرد: ما معتقد به یک مدل قابل تکرار از مشارکت همگانی هستیم و به همین دلیل قصدمان این است که در یک چشم انداز 2 ساله این اپلیکیشن را بین المللی کنیم. این ایده در سطح کشور نیز به عنوان ایده برتر شناخته شد. ما در بحث ثبت برند از شما کمک می خواهیم. در حال حاضر 2 منطقه روستایی در ایذه و باغملک را در طرح پایلوت زیرنظر داریم و پس از بررسی طرح توسعه مشاغل خانگی، می توانیم به صورت دقیق بگوییم در چه بخش هایی می توانیم با شما همکاری داشته باشیم.
همچنین در این جلسه شیما تقی نژاد مدیر اجرایی طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، با تأیید مطالب مطرح شده در خصوص محدودیت های اشتغال زنان خودسرپرست و سرپرست خانوار در استان و به خصوص مناطق روستایی و حاشیه نشین، اظهار کرد: یکی از اهداف طرح توسعه مشاغل خانگی نیز کمک و ایجاد اشتغال برای همین افراد است که یا بدلیل برخی مسائل فرهنگی امکان کار بیرون منزل را ندارند و یا توانایی فروش اجناس و محصولات خود را ندارند و می خواهیم با اتصال این افراد به تولیدکنندگان و پیشرانان به آن ها کمک کنیم که هم با سلیقه بازار آشنا شوند و هم کم کم وارد دوره های آموزشی شده و بتوانند کسب و کار مستقل خود را داشته باشند و شغل خانگی آن ها به کسب و کار خانوادگی تبدیل شود.
وی با بیان اینکه طرح توسعه مشاغل خانگی در شرایط فعلی اقتصادی برای تأمین نیروی کار مطمئن به تولیدکنندگان و پیشرانان هم کمک زیادی می کند، گفت: هزینه های رفت و آمد و مسائل استخدام و بیمه نیرو در این طرح تا حد زیادی رفع می شود؛ از سوی دیگر بحث شبکه سازی از دیگر کارهایی است که در طرح دنبال می کنیم و توانستیم در زمینه های مختلف اشتراک پروژه، ابزار و نیروی انسانی ارتباطاتی میان تولیدکنندگان برقرار کنیم به طوری که فضای رقابتی تا حد زیادی به رفاقت، اتحاد و همکاری میان آن ها تبدیل شده است و معتقدیم هرچه این ارتباطات قوی تر باشد، از خروج سرمایه از استان جلوگیری می کند. همچنین با ارائه آموزش ها و مشاوره های بازار روی تقویت بازار پیشرانان و تولیدکنندگان کار می کنیم زیرا هرچه بتوانند کسب و کار خود را بزرگ تر کنند افراد بیشتری را می توانند به کار بگیرند.
مدیر اجرایی طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان تصریح کرد: دوره های توانمندسازی، مدیریت نیروی انسانی و تحقیق بازار از اهم دوره هایی است که برای تولیدکنندگان برگزار می کنیم و این دوره ها با تمرین ها و تکالیف عملی اجرا می شود تا افراد بهره کافی و وافی را از آن داشته باشند. موضوعی که وجود دارد اتصال پیشرانان به مناطق روستایی و حاشیه ای باتوجه به بُعد مسافت و همچنین اعتماد به کیفیت کار روستاییان است. اخیرا ارتباطاتی با روستاهای شهرستان کارون ایجاد کرده ایم و فرمانداری نیز پای کار آمده است تا بتوانیم از ظرفیت دستگاههای دیگر نیز برای کمک به اشتغال روستاییان این شهرستان استفاده کنیم.
تقی نژاد با اشاره به ثبت نام اولیه حدود 3500 نفر در سامانه طرح توسعه مشاغل خانگی استان و ایجاد اشتغال برای 1010 نفر از این افراد تاکنون، ادامه داد: همه این افراد هدف شان اشتغال نیست بعضی از آن ها با نیت اخذ وام ثبت نام کردند و بعضی در میانه راه منصرف شدند.  ما متوجه شدیم تا زمانی که مشکلات تولیدکنندگان را رفع نکنیم هرچقدر نیروی کار آموزش دهیم و وام به آن ها داده شود، مشکل اشتغال حل نمی شود. به همین دلیل روی تقویت بازار تولیدکنندگان متمرکز شدیم و وقتی به یک حد مناسب می رسند خودشان درخواست نیروی کار می دهند.
وی با بیان اینکه امکان معرفی این تیم استارتاپی به مرکز رشد سلامت جهاددانشگاهی جهت مشاوره ثبت برند وجود دارد، تصریح کرد: می توانیم جلسه مفصل تری با حضور مسئولان مرکز رشد، معاون آموزشی جهاددانشگاهی و مدیر ستفا استان داشته باشیم که در خصوص جزئیات طرح شما گفت و گو و زمینه های همکاری مشترک به خصوص در مناطق روستایی را بررسی کنیم.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با هدف ایجاد اشتغال برای ۵۴ هزار نفر از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاددانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر، مجری این طرح در استان است.