اخبار

بررسی راهکارهای همکاری تیم طرح توسعه مشاغل خانگی خوزستان و انجمن خیریه 14 معصوم اهواز

خوزستان

۱۴۰۱/۰۳/۱۷

خلاصه خبر

نشست بررسی راهکارها و مدل های همکاری تیم اجرایی طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان با مسئولان حوزه اشتغال انجمن خیریه 14 معصوم(ع) اهواز در راستای ایجاد اشتغال برای متقاضیان حوزه مشاغل خانگی، برگزار شد.


متن کامل خبر

به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، علی جعفرخادم مدیر امور اجتماعی انجمن خیریه 14 معصوم (ع) اهواز در این نشست که شنبه، 9 خردادماه 1401 با حضور دکترمحمدحسین آلاله مشاور کارآفرینی و اشتغال و سمیه ابراهیم زاده مسئول واحد اشتغال این مرکز و همچنین شیما تقی نژاد مدیر اجرایی و مرضیه باقری بابااحمدی کارشناس مستندسازی طرح در محل خیریه برگزار شد، اظهار کرد: موضوع اشتغال و کارآفرینی به عنوان یکی از مهم ترین دغدغه های افراد به لحاظ مسائل معیشتی، جایگاه و موقعیت اجتماعی و حتی از جنبه های روحی و روانی، برای مددجویان ما و افراد خارج از مجموعه مطرح است و از این جهت وظیفه خود می دانیم در این راستا و برای ایجاد اشتغال حتی برای یک نفر هرآنچه بتوانیم انجام دهیم.
وی با اشاره به فعالیت مرکز کاریابی حامی ذیل این مجموعه، تصریح کرد: هفته گذشته دکتر نیزاری معاون آموزشی جهاد دانشگاهی در خیریه حضور داشتند و توضیحات خوبی در خصوص طرح ملی توسعه مشاغل خانگی عنوان کردند؛ از این نظر آماده همکاری و بررسی جزئیات کار هستیم. از لحاظ ارتباط تنگاتنگ با بخش تولید و کارفرمایی این امکان برای ما وجود دارد و با همه صنوف ارتباطات خوبی برقرار کرده ایم. صندوق قرض الحسنه بنی هاشم نیز می تواند در بخش تولید حامی خوبی باشد و برای اعطای تسهیلات بدون سود و با شرایط مناسب تر از ظرفیت این صندوق در راستای ایجاد اشتغال برای مددجویان ذیل طرح توسعه مشاغل خانگی استفاده کرد.
جعفرخادم با بیان اینکه در حال حاضر 1700 خانوار زیر پوشش چتر حمایتی این انجمن خیریه هستند، افزود: درصدد هستیم رشته های اولویت دار مشاغل خانگی را که امکان آموزش برای این افراد وجود دارد، شناسایی و سپس برای آموزش تا اشتغال و تولید در خانه برنامه ریزی کنیم که مشکلاتی در این خصوص از قبیل بُعد مسافت، سکونت در مناطق کم برخوردار و ... وجود دارد و این نشان می دهد آموزش های متمرکز در این حوزه جواب نمی دهد و باید به فکر راهکار دیگری باشیم. از این حیث از طرح توسعه مشاغل خانگی استقبال می کنیم و امیدواریم بتوانیم همکاری خوبی برای ایجاد اشتغال خانگی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در سال گذشته در حوزه امور اجتماعی 15.8 میلیارد تومان وام و تسهیلات به مددجویان اعطا شد، افزود: اگر در این طرح از مددجویان انجمن به کار گرفته شوند می توانیم حمایت های مالی لازم را از ایجاد اشتغال برای این افراد داشته باشیم.
همچنین در این نشست شیما تقی نژاد مدیر اجرایی طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، به سابقه اجرای طرح های مشاغل خانگی در جهاد دانشگاهی از سال 98 اشاره و اظهار کرد: متقاضیان در این طرح تنها با سه شرط داشتن 18 سال تمام، بومی استان خوزستان و نداشتن بیمه کارفرمایی و اشتغل تمام وقت، می توانند ثبت نام و به تولیدکننده های معتبر و دارای بازار کار وصل شوند. این افراد چنانچه فاقد مهارت باشند هم توسط همان تولیدکننده (پیشران) آموزش های تخصصی لازم را دریافت می کنند و سپس شروع به کار می کنند. همچنین دبیرخانه طرح به طور متقابل به تولیدکنندگان و پیشران های طرح خدماتی از قبیل آموزش های توسعه کسب و کار و کارآفرینی، اصول مذاکره، بازاریابی، برندسازی، سیستم سازی و ... ارائه می دهد.
وی همچنین یکی دیگر از اهداف طرح را شبکه سازی و ایجاد ارتباط قوی میان حلقه های زنجیره ارزش تولید یک محصول عنوان و خاطرنشان کرد: تاکنون توانسته ایم شبکه ای برای تولیدکنندگان حوزه پوشاک ایجاد و همکاری های ارزشمندی میان آن ها برقرار کنیم. تا پیش از این اگر این تولیدکنندگان سفارش بزرگی دریافت می کردند که به تنهایی قادر به تحویل آن نبودند، کار را به خارج استان واگذار می کردند اما اکنون همکاری های خوبی میان آن ها شکل گرفته است و کار را میان خودشان توزیع می کنند.
مدیر اجرایی طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان افزود: البته برخی معضلات نیز وجود دارد؛ وقتی تا حدی مسائل و چالش های کسب و کار این تولیدکنندگان با حضور در جلسات آموزش و مشاوره هموار می شود به دنبال نیروی کار می گردند و اینجا با مشکل کمبود نیروی کار مواجه می شوند. البته بحث نیروی کار از مشکلات همه بخش های استان است و برخی از افراد که مدت ها تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند، وقتی پیشنهاد کار به آن ها داده می شد، حاضر به پذیرش و رفتن به سرکار نبودند. امیدواریم بتوانیم در کنار هم به راه حل هایی برسیم که این افراد را هم به سمت کار کردن و اشتغال هدایت کنیم.
تقی نژاد با بیان اینکه به نظر می رسد در استان مشکل تأمین مالی مطرح نیست و مسأله پول نداریم، گفت: مسأله ما مسائل فرهنگی و بسیاری محدودیت های دست و پاگیر در اجرای طرح است و فکر می کنم بهتر است تا حدودی روی فرهنگ کار افراد کار کنیم که وقتی فرصت اشتغال برای این افراد فراهم شد به این نتیجه رسیده باشند که خودشان باید به طور مستقل وارد حوزه کار و تولید شوند و به یک زندگی حداقلی با مقرری ماهانه اکتفا نکنند.
وی مسأله دیگر را حمایت مالی از تولیدکنندگان عنوان و خاطرنشان کرد: در طرح هیچ گونه تسهیلات یا کمک مالی دیده نشده است اما اخیرا یک مؤسسه خیریه از تهران به دبیرخانه طرح متصل شده و در اعطای تسهیلات خرد به متقاضیان برای خرید ملزومات و دستگاه های موردنیاز اشتغال آن ها همکاری می کند. با این وجود امکان اعطای تسهیلات به تولیدکنندگان وجود ندارد و گاهی یک تولیدکننده برای توسعه کسب و کار خود مدت ها در رفت و آمد با بانک ها و ادارات دولتی درگیر می شود. اگر بتوانیم برای تولیدکنندگان نیز برنامه ای برای حمایت مالی البته نه به صورت بلاعوض بلکه به صورت وام و با شرایط بازپرداخت آسان، داشته باشیم که وقت و انرژی این افراد تلف نشود و کارشان تسهیل شود، حتی می توانیم همین افراد را به نوعی به خیرین حوزه تولید و اشتغال تبدیل کنیم.
تقی نژاد ادامه داد: تولیدکنندگان اغلب خواستار حضور نیرو در محل کارگاه هستند زیرا برخی دستگاه ها در محل کارگاه وجود دارد که نمی توان آن را به خانه انتقال داد و مراحل کار به گونه ای است که فرد باید در کارگاه حضور داشته باشد از این جهت جداکردن نیروها از کارگاه تا حدی مشکل است. البته تولیدکنندگانی هم داریم که اگرچه واحد کارگاهی ندارند اما نیروهای آن ها در خانه کار را برایشان انجام می دهند. البته اگر این افراد در یک محله سکونت داشته باشند کار با آن ها برای تولیدکننده به صرفه است و توجیه اقتصادی دارد. باتوجه به اینکه در بحث مشاغل خانگی، پیشران الزامی برای بیمه کردن نیروها ندارد با ثبت نام افراد در سامانه طرح، مشکلی برای آن ها از بابت قطع مستمری ماهانه ایجاد نمی شود. زیرا مشاغل خانگی به عنوان یک شغل تمام وقت محسوب نمی شود.
همچنین در این نشست سمیه ابراهیم زاده مسئول امور اشتغال انجمن خیریه 14 معصوم(ع) اهواز با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه اشتغال مددجویان این انجمن، اظهار کرد: امسال 260 مصاحبه با خانواده های مددجویان انجام و حداقل یک فرد توانمند در هر خانواده شناسایی شد که مشکل اصلی خود را در حوزه بازاریابی و فروش محصول عنوان کردند. برخی از افرادی که از سوی انجمن به دبیرخانه طرح توسعه مشاغل خانگی نیز معرفی شدند هرکدام به علت هایی از قبیل محدودیت های فرهنگی، اجتماعی، مسئولیت های شخصی و بُعد مسافت و هزینه تردد نتوانستند در کارگاه های خیاطی مشغول به کار شوند. با این وجود افراد زیادی وجود دارند که مهارت دارند و می توانند در خانه کار کنند.
وی تصریح کرد: اگر بتوان برای این افراد کاری انجام داد از نظر تأمین ابزار و تجهیزات لازم نیز انجمن محدودیتی ندارد و می تواند در این خصوص با دبیرخانه طرح در جهاد دانشگاهی همکاری کند. این افراد بیشتر تمایل دارند در کنار مسئولیت های خانوادگی و تربیت فرزندان، شغل خود را هم داشته باشند و در خانه مشغول به کار شوند.
همچنین در این نشست محمدحسین آلاله مشاور کارآفرینی و اشتغال انجمن خیریه 14 معصوم(ع) اهواز، با بیان اینکه ایجاد شغل کار سختی است و این موضوع از مسائل و معضلات اصلی کشور است، اظهار کرد: این مسأله ابعاد مختلفی دارد و باید جنبه های مختلف آن دیده شود. نکته مهم فرهنگ کار و کارآفرینی در کشور و ایده یک شبه پولدار شدن است که گاهی در فضای سینما وفرهنگ عمومی کشور ترویج می شود و این امر فرد را دچار تعارض می کند و ممکن است روی برنامه کلی آن فرد برای کار و تلاش اثر بگذارد.
وی با تأکید بر اهمیت انگیزه دادن به افراد، افزود: اگر انگیزه فرد را بالا ببریم به دنبال آموزش و مهارت می رود و کسی که انگیزه داشته باشد در نهایت راه خود را پیدا می کند. موضوع دیگر اینکه ما در کشور به یک قرارگاه اقتصادی نیاز داریم و مشکل این است که شبکه های ارتباطی حوزه کسب و کار در کشور به یکدیگر متصل نیست. باید 2 موضوع مهارت و دانش را برای افراد پیگیری و آن ها را به بازار وصل کنیم. لازم است یک بسته در این خصوص از جنبه مسائل فرهنگی، روحی روانی، مالی، مهارتی و ... تدوین کنیم که در نهایت بتوان اشتغال پایداری برای افراد ایجاد کرد.
در پایان این نشست مقرر شد افراد واجد شرایط از سوی انجمن به دبیرخانه طرح معرفی شوند و در خصوص برنامه ریزی برای اشتغال این افراد هماهنگی لازم میان طرفین انجام شود.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با هدف ایجاد اشتغال برای ۵۴ هزار نفر از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاددانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر، مجری این طرح در استان است.