اخبار

علوی خطاب به 2 تولیدکننده ترشی و شوریجات: بدون تعارف نوع شراکت را مشخص کنید!

خوزستان

۱۴۰۱/۰۳/۲۸

خلاصه خبر

جلسه مذاکره میان 2 تولیدکننده ترشی و شوریجات در اهواز به عنوان پیشرانان طرح مشاغل خانگی خوزستان، با هدف بررسی امکان همکاری های مشترک برگزار شد.


متن کامل خبر

به گزارش دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، در این جلسه که سه شنبه، 17 خردادماه 1401 با حضور سیدرضا علوی مشاور، شیما تقی نژاد مدیر اجرایی، مرضیه باقری بابااحمدی کارشناس اجرایی طرح و همچنین سمیه صیدال تدوئی تولیدکننده ترشی و شوریجات با برند "سیرناع" و معصومه شبوطی و رمضان سواری از تولیدکنندگان ترشی و شور اهواز در مرکز شماره یک جهاد دانشگاهی خوزستان برگزار شد، تقی نژاد به بیان هدف و دستور کار جلسه پرداخت و با اشاره به سابقه آشنایی و ارتباط قبلی این 2 تولیدکننده، خواستار تبادل نظر در خصوص دیدگاه های طرفین برای همکاری مشترک شد.
وی با بیان اینکه خانم شبوطی در طرح توانمندسازی زنان سرپرست و کارآفرینی بسیار فعال بودند و اکنون به روش جدیدی در بحث تولید ترشی جات دست یافته اند، گفت: خانم صیدال هم پتانسیل بسیار خوبی در کار دارند و کارهای مختلفی انجام داده اند و راه های بسیاری برای اخذ مجوز رفته اند؛ امیدواریم این جلسه به همکاری متقابل برای صرفه جویی در زمان و هزینه کرد هر دو تولیدکننده، تأمین نیروی انسانی و تنوع محصول منتهی شود.
همچنین در این جلسه علوی مشاور طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، با خرسندی از دیدار مجدد این تولیدکنندگان، ابراز امیدواری کرد که کار ارزشمندی به اتفاق یکدیگر انجام دهند که برکات آن هم برای خودشان و دیگران باشد. پیش از این گفت و گوهایی با هم داشته اید به طور خلاصه بیان کنید که قرار است چه کنید و چه بده بستان هایی با یکدیگر داشته باشید.
وی افزود: هرچه شفاف تر و راحت تر راجع به شرایط کاری که می خواهید انجام دهید با یکدیگر صحبت کنید در آینده هم کمتر دچار مشکل می شوید. ما هم کنارتان هستیم که اگر نقطه ابهامی وجود دارد رفع شود و سعی می کنیم نقش تسهیلگری داشته باشیم.
همچنین در این جلسه سمیه صیدال تدوئی پیشران طرح با قدردانی از دعوت به این نشست اظهار کرد: پیش از این افتخار دیدار خانم شبوطی را داشته ام ولی متأسفانه به دلیل حجم بالای کار و مشغله زیاد، جلسه بعدی به تعویق افتاد. سعی می کنم همه چیز را تا حد امکان درست انجام دهم؛ صحبت هایی که باهم داشتیم بیشتر حول محور تولید بود. کارگاه را 25 فروردین ماه افتتاح کردیم و هنوز در حال تولید نمونه های آزمایشی هستیم.
وی با بیان اینکه تاکنون استقبال خوبی از نمونه محصولات تولیدی وی صورت گرفته است، گفت: در حال حاضر 4، 5 مدل محصول که بیشتر رایج هستند تولید می کنم و مجوز آن ها را دریافت کرده ام و با توجه به لزوم اخذ مجوز برای هر محصول به طور جداگانه، فعلا برنامه ای برای افزایش تنوع محصولات ندارم. هم زمان روی فروش و طراحی برچسب کار می کنم که بتوانم فروش و عرضه محصولات را شروع کنم. اکنون برای 6 محصول کدهای بهداشتی لازم را دریافت کرده ام که شامل 2 مدل خیارشور، ترشی لیته و مخلوط، ترشی بندری و ترشی فلفل است. همچنین در حال اخذ مجوز تولید ترشی سیر هستم که لیبل گذاری آن را نیز انجام دهم.
این تولیدکننده ترشی و شور در اهواز خاطرنشان کرد: دغدغه اصلی ما فروش است زیرا اگر فروش داشته باشیم تولید می تواند با سه شیفت هم انجام شود. اکنون با درخواست خوبی مواجه هستیم و باتوجه به وجود 2 واحد فرآوری و تولید مواد غذایی دیگر در محل شهرک صنعتی تقریبا یک مجموعه تولیدات مواد غذایی در کنار هم قرار گرفته که فرصت خوبی را فراهم کرده است. اکنون 4 نفر نیرو دارم که این تعداد کم است و حداقل باید 8 الی 10 نفر نیرو داشته باشم که در افزایش توان تولید بسیار مؤثر است. اکنون خط تولید برپایه نیروی انسانی است و اگر با دستگاه کار می کردیم روزانه تا یک تن ظرفیت تولید وجود داشت.
همچنین در این جلسه معصومه شبوطی مدیر مجموعه کارآفرینی گروه بانوان عروج از پیشرانان طرح، با تقدیر از برگزاری این جلسه اظهار کرد: بحث تولید ترشی را  با فرمولی که از خارج کشور و با کمک یک تولیدکننده از بغداد آغاز کردیم، به شیوه جدیدی ارائه دادیم تا آنجا که می توانیم ادعا کنیم نه در اصفهان، نه در رودبار و نه در بندرعباس محال است ترشی با این طعم، مزه و ذائقه پیدا شود که برخی از نمونه های آن را به خانم صیدال تدوئی نیز ارائه دادیم.
وی با بیان اینکه معتقدیم هم افزایی در مسائل این چنینی بسیار می تواند کمک کند، تصریح کرد: خانم صیدال تدوئی مجوزها، مراحل تولید،  تجهیز ساختمان و ... را انجام داده و پشت سر گذاشته است و اکنون مباحث تولید و بازار باقی مانده که چگونه مدیریت شود. پیشنهاد ما این است که تولید را با هر تناژ که بخواهند به ما واگذار کنند؛ مزیت دیگر این است که قیمت را تا یک سوم می توانیم کاهش دهیم زیرا بیشترین قیمت ترشیجات مربوط به سرکه است که ما می توانیم سرکه را با فرمول خودمان و با کیفیتی بالاتر از سرکه صنعتی، تولید کنیم. ادعا می کنیم حتی ترشی امپراطور که معروفترین و گرانترین ترشی است به پای نازل ترین ترشی ما نمی رسد و حاضریم بحث تولید را بر عهده بگیریم تا بهترین ترشی ها روانه بازار شود.
همچنین در ادامه این مباحث خانم صیدال تدوئی عنوان کرد: یکی از مشکلات کار بحث مالی بوده و شاید اگر یک پشتوانه مالی قوی داشتم کار با سرعت بیشتری پیش می رفت. البته در بحث مسائل اداری، ثبت برند و اخذ مجوزها هم بسیار اذیت شدم؛ با این وجود با یاری خداوند کارها تاکنون به خوبی پیش رفته است. اکنون 4 ماه است که مکان کارگاه را اجاره کرده ام اما هنوز به درآمد نرسیده ام. از سوی دیگر شراکت مشکلاتی را ایجاد می کند و نمی دانم مدل کاری چگونه می تواند باشد.
در این خصوص شبوطی با بیان اینکه ما با هرمدل کاری که شما پیشنهاد می دهید می توانیم همکاری کنیم، افزود: سال های متمادی در بحث توانمندسازی بانوان منطقه محروم زرگان در مؤسسه خیریه فعالیت کردم و در این سال ها نه تنها ریالی دریافت نکردم بلکه آنچه در توان داشتم نیز در این راه گذاشتم. اکنون یک شرکت تعاونی تشکیل داده ام و نیتم این است که در حیطه تولید هم بتوانم مؤثر باشم. به همین دلیل در بحث مسائل مالی کار نمی خواهیم بگوئیم که سهمی از شراکت داشته باشیم بلکه اگر به صورت درصدی هم بتوانیم کار کنیم موافق هستیم. البته به دنبال درصد مشخصی نیستیم و خودتان باید به این نتیجه برسید که با احتساب هزینه اهی اجاره، کارگر، مجوزها و .. به چه صورت می توانیم با یکدیگر کار کنیم که تولید، هزینه ها و سود کار برای شما به صرفه باشد و این همکاری برای ما هم صرفه اقتصادی داشته باشد. در بحث بازاریابی هم می توانیم همکار کنیم.
وی ادامه داد: در بحث محصولات هم می توانیم روی همان چندمحصول که مجوز آن را اخذ کرده اید، توافق کنیم. ما می توانیم 30 نوع ترشی تولید کنیم اما می توانیم روی 4، 5 مدل که کشش بازار خوب باشد توافق و کار را با همان ها شروع کنیم.
همچنین در این نشست علوی مشاور طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان، با بیان اینکه چند مورد رارباید با هم توافق کنید که به مشکل برنخورید، اظهار کرد: برای تولید یک سرمایه گذاری اولیه لازم است. یک وقت شما می گویید من خط تولید ایشان را اجاره می کنم چون شما زیرساخت آن را دارید. پس هیچ تداخل کاری با هم ندارید چه یک دانه چه صدهزارعدد تولید کنید. پس باید توافق کنید که تولید به چه شکل و با مسئولیت چه کسی انجام می شود. نکته دوم بحث برند است که با چه برندی تولید شود و مالکیت برند با چه کسی باشد؟ راجع به آن فکر کنید چون ممکن است در آینده محل اختلاف باشد. یک روش این است که برند جدیدی ثبت کنید که مالکیت آن به نسبت مساوی باشد.
وی موضوع دیگر را فرمولاسیون تولید عنوان و خاطرنشان کرد: اینکه قرار است مالکیت فرمولاسیون چگونه محافظت و تبدیل به ایده شود، مهم است. آیا قرار است یک قرارداد 5 ساله تولید ببندید که در این مدت این فرمولاسیون را به کسی ندهید؟ پس تولید، برند و فرمول سه مسأله اساسی است که باید راجع به راهکارها و پیاده سازی آن فکر کنید. مسأله اصلی هم بازار است. بازاریابی و فروش را چه کسی قرار است انجام دهد و مدیریت کند؟ اگر بگویید برند مشترک داشته باشیم آن وقت چه محصولی با چه حجمی می خواهید تولید کنید؟ به این موارد فکر کنید و راهکارهای مختلف را بررسی کنید.مباحثی مانند برند، فرمول و بازار مسائل درازمدت، هزینه بر و زمانبری است. از اکنون ببینید که بعد از 2 سال کار کردن مالکیت برند با چه کسی است؟
این مشاور کارآفرینی طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خوزستان همچنین به موضوع تولید بدون کارخانه اشاره و تصریح کرد: می توانید تعهد بدهید که چگونه از برند ایشان استفاده کنید؛ در بحث فرمولاسیون هم همین طور.  پس قرار و مدارها را با یک نگاه نسبتا بلندمدت بگذارید. چون هر دو می خواهید سرمایه گذاری و برنامه ریزی کنید. خواب زمانی و سرمایه ای می تواند برایتان مسأله ساز شود. پس ببینید چطور می توانید کمترین اصطکاک و بالاترین بهره وری را داشته باشید. مدت زمان شراکت، میزان آورد و سرمایه، رقم برداشت، برند و ... را در همه موارد بسیار شفاف و مشخص به آن فکر کنید که محل اختلاف نباشد.
علوی با بیان اینکه برخی شراکت را خوب نمی دانند و آن را با بدون شریک بودن خدا قیاس می کنند، گفت: اولا که این مقایسه اشتباه است زیرا ذات خداوند در بسیاری موارد با آدمی متفاوت است؛ به طور مثال خداوند غذا هم نمی خورد. کار شراکت بسیار امر پسندیده و عالی است و به خصوص در خوزستان کمتر اتفاق افتاده است؛ کاری کنید که شراکت و همکاری شما مثال زدنی و الگو شود. در استان های دیگر این کارها خیلی راحت انجام می شود و دلیلش هم این است که از اول همه چیز را میان خودشان شفاف می کنند.
وی افزود: کسب و کار تعارف ندارد؛ همه چیز آن، از سرمایه گذاری، هزینه ها، تولید و ... مشخص است. پس سهم مالکیت معنوی و نوع شراکت با یکدیگر را مشخص کنید. ببینید دیگران چه کار کرده اند و ایده بگیرید و شاید هم خودتان نوآوری در این زمینه داشته باشید.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با هدف ایجاد اشتغال برای ۵۴ هزار نفر از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به جهاد دانشگاهی واگذار شده و سازمان جهاددانشگاهی خوزستان نیز با سهمیه ۲۵۰۰ نفر، مجری این طرح در استان است.